Foto: Pexels.com.
 
Redakcijas sleja
17.03.2023

"Satori" – sieviešu žurnāls

Komentē
1

Ja šo lasi, pastāv diezgan liela varbūtība, ka esi sieviete. Vismaz tā ļauj domāt portāla statistika – lielākā daļa jeb apmēram 63% "Satori" lasītāju ir sievietes.

Protams, redakcijā esam domājuši par šīs attiecības iemesliem, un tie ir gan diezgan acīmredzami (nozīmīgs žurnāla satura virziens jau ilgi bijis tādas tēmas kā feminisms, dzimumu līdztiesība un mātišķība), gan mazāk uzkrītoši – arī tādas tēmas kā kultūra, izglītība, ekoloģija, iekļaujoša sabiedrība, veselīgas attiecības joprojām šķiet atrodamies drīzāk sieviešu interešu laukā, kamēr vīriešus portālā vilina drīzāk raksti par politiku, vēsturi un tehnoloģijām.

Šāds novērojums nav nekas jauns vai pārsteidzošs, bet kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā arvien biežāk domāju par to, kā pilnvērtīga sievietes klātbūtne sabiedrībā un varas struktūrās ietekmē mūs. Gan skatoties uz Krieviju, gan sev apkārt, pārliecinos, ka tieši tās jomas, par ko tik bieži runā, lasa un pārstāv tieši sievietes un kas pašlaik ietūcītas visnepopulārākajos ministru portfeļos, ir vissvarīgākās mūsu priekšstatos par labu dzīvi un visuzkrītošāk klibo valstīs, kurās mēs negribētu dzīvot.

Tāpēc, lai gan 8. marts jau ir garām, gribu izmantot šo redakcijas sleju, lai vēlreiz pavērstu prožektoru uz sieviešu teikto un izceltu dažus no pēdējā laikā publicētajiem rakstiem, kur sievietes ir runājušas par būtisko. Galu galā, tam nevajag īpašu dienu.

Saruna ar Agnesi Krivadi

Agnese ir autore vienam no skaistākajiem publicistikas tekstiem manā pieredzē un rupjākajam dzejolim sabiedrības nesenajā atmiņā, bet tikko viņa iztulkojusi feminisma ikonas Krisas Krausas romānu "Es mīlu Diku". Valdzinoši lēnprātīga un dziļa saruna.

Agras Lieģes-Doležko un Olgas Procevskas saruna par vardarbību dzemdībās

Kamēr politiķi risinājumu demogrāfijas krīzei meklē bezbērnu nodoklī un laulības institūta stiprināšanā, Agra un Olga savā pētījumā atklāja, ka trešdaļa Latvijas stacionāros dzemdējušo sieviešu piedzīvojušas vardarbību un daudzām no viņām pieredzētais licis pārdomāt iespēju laist pasaulē vēl vienu bērnu. Šajā sarunā ar "Satori" viņas stāsta par pētījuma rezultātiem.

Annijas Erno Nobela prēmijas lekcija

Latviski tulkota tikai viena Nobela prēmijas laureātes, franču rakstnieces Annijas Erno grāmata, bet ar to pietiek, lai viņā iemīlētos. Te lasāma arī viņas Nobela prēmijas lekcija.

Saruna par vardarbību ģimenē un filmu "Zilās asinis"

Mums joprojām pietrūkst izpratnes par vardarbību ģimenē un prasmju to novērst, tāpēc ir vērts atkal un atkal celt šo tēmu gaismā gan medijos, gan mākslā. Šķiet, ka pēdējā laikā tas notiek ar jaunu jaudu, piemēram, teātrī tapusi virkne iestudējumu par šo tēmu (īpaši varu ieteikt Dārtas Danevičas monoizrādi "Meitenes nav zēni" un Ingas Tropas izrādi "Pārcēlāja"), savukārt šo sarunu ierosinājusi Unas Celmas filma "Zilās asinis".

Valdas Čakares recenzija par izrādi "Brands" ar Ievu Segliņu titullomā

Lieliskas teātra kritiķes raksts par izcilu aktrises darbu. Skatoties Ievas Segliņas aktierspēli, var viegli aizmirst, ka Ibsens Branda lomu rakstījis vīrietim, un Valdas Čakares trāpīgais izrādes lasījums palīdz saprast, kāpēc.

Anna Andersone

Anna Andersone ir teātra kritiķe un interneta žurnāla "Satori" redaktore.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!