Aktualitātes
13.11.2018

"Satori" redakcija atbild uz lasītāju jautājumiem

Komentē
0

Kopš 2015. gada "Satori" rīko ziedošanas kampaņu, kurā aicinām mūsu lasītājus atbalstīt žurnāla darbību finansiāli. Arī šobrīd turpinās kampaņa "Tu esi atbildīgs par to, ko tu lasi", kurā mudinām ziedot un domāt par lasītāja lomu mediju neatkarības stiprināšanā. Šo gadu laikā esam saņēmuši vairākus jautājumus par ziedojumu nepieciešamību un izlietojumu, mūsu finansējuma avotiem, kā arī par rakstu tapšanu. Šeit atbildes uz dažiem no tiem.

Kam vajadzīgs "Satori"?

Mēs zinām, ka "Satori" vajadzīgs aptuveni 55 000 lasītāju, liela daļa no tiem ir jaunie profesionāļi un biroju darbinieki, taču tie ir arī studenti, mazo biznesu īpašnieki, strādnieki. "Satori" ir vajadzīgs vairākiem simtiem "Satori" autoru, kas cenšas bagātināt Latvijas kultūru, veidot labāku, gudrāku sabiedrību, dalīties ar savām zināšanām, sasniegt dzirdīgas ausis, dot savu ieguldījumu demokrātiskas valsts būvēšanā.

Kāpēc jums nepieciešama nauda, kas mainījies?

Lai medijs būtu patiešām neatkarīgs, ir svarīgi dažādot tā ieņēmumu avotus, nav labi, ja vara koncentrējas dažu cilvēku vai institūciju rokās. Mēs organizējam lasītāju ziedošanas kampaņu jau kopš 2015. gada, un nebūs melots, ja teiksim, ka mums tas ir ievērojams finansiāls atspaids.

Vai jums nepietiek ar valsts finansējumu?

Valsts finansējums ir ļoti nozīmīgs, jo parāda, ka "Satori" tiek novērtēts nacionālā līmenī, bet tā apmērs nav pietiekams, lai pilnībā nodrošinātu žurnāla darbību: dažādos projektu konkursos mēs savācam aptuveni 60% no nepieciešamā finansējuma. Un, godīgi sakot, nebūtu arī pareizi, ja mūsu darbību pilnībā nodrošinātu valsts, "Satori" tomēr nav sabiedrisks medijs.

Kā tiks izmantota saziedotā nauda?

Saziedotā nauda tiks tērēta interneta žurnāla "Satori" darbības nodrošināšanai – lielākoties autoratlīdzībām, bet arī redakcijas atalgojumam, nepieciešamajām tehniskajām izmaksām – atkarībā no tā, ko būs un ko nebūs iespējams segt no projektu finansējumiem.

Varbūt jūs varētu pastāstīt, kā top raksts?

Viena raksta tapšanā nekad nav iesaistīts viens cilvēks – bez autora tā sagatavošanā piedalās arī redaktori un korektors, reizēm arī fotogrāfs. Liela daļa ideju rodas redakcijas sapulcēs, pēc kurām kāds no redaktoriem uzrunā autoru, vienojas par termiņiem un raksta tēmu, reizēm draudzīgi atgādina par termiņu tuvošanos vai cenšas palīdzēt tikt galā ar sajūtu, ka rakstu uzrakstīt nav iespējams. Pēc tam raksts tiek rediģēts; ja to nepieciešams pieslīpēt, redaktors sūta autoram ieteikumus un cenšas palīdzēt tikt galā ar problemātiskām vietām. Kad redaktors un autors vienojas par gala versiju, tā tiek sūtīta korektoram, kas izķer pēdējās ortogrāfijas un interpunkcijas kļūdas. Tikai pēc tam raksts tiek ievietots portālā.

Cik cilvēku strādā pie publikācijas tapšanas?

Pie vienas publikācijas tapšanas strādā vismaz trīs cilvēki – autors, redaktors un korektors, taču, tā kā žurnāla saturs tiek plānots redakcijas sapulcēs, visbiežāk procesā piedalās vairāk cilvēku. Lai šie cilvēki varētu darīt savu darbu, nepieiešams arī citu cilvēku darbs: kādam ir jāpiesaista finansējums un jākārto grāmatvedība, jāplāno izmaksas un jāraksta atskaites, jāorganizē pasākumi, jāstiprina lasītāju un autoru kopiena, galu galā jānodrošina biroja telpas un tehniskais aprīkojums. Aiz katra publicētā raksta stāv cilvēku komanda, pateicoties kuras darbam jūs šo rakstu varat lasīt.

Vai autoriem tiek maksāts?

Jā, ar visiem autoriem tiek slēgts autoratlīdzības līgums un maksāta autoratlīdzība. Lielākā daļa lasītāju ziedojumu tiek tērēta, lai apmaksātu autoru darbu. Autoratlīdzības lielums ir atkarīgs no dažādiem faktoriem – autora pieredzes, raksta tēmas sarežģītības, tā garuma, galu galā arī no budžeta.

Kāpēc šim pasākumam jābūt uz ziedotāju rēķina?

Šis "pasākums" teorētiski varētu notikt un daļēji arī notiek uz valsts rēķina, bet tādā vai citā veidā par to vienmēr maksā lasītājs: godīgi maksājot nodokļus (tiesa, ar ieroebžotām iespējām ietekmēt to, kā šī nauda tiek tērēta), pērkot reklāmdevēju preces un pakalpojumus. Un tas viss ir labi un pareizi, nevienam nav jājūtas spiestam ziedot, galvenais - izdarīt savu izvēli atbildīgi.

Kurš dalīs naudu un kam, kāpēc?

Naudu "dalīs" ziedotāji – tajā nozīmē, ka, ja reiz lasītājs nolēmis atbalstīt "Satori" ar savu ziedojumu, viņš arī ir tas, kurš "dala". Saziedotā summa nav kāds atsevišķs "specfonds" vai "zupas virtuve autoru barošanai" ar ekspertu komisiju, kas lems, kuru autoru barot un kuru ne; visi lasītāju saziedotie līdzekļi tiks tērētēti tieši tam mērķim, kam tie paredzēti, – interneta žurnāla "Satori" darbības nodrošināšanai. Tas ir, lielākoties autoratlīdzībām, bet arī redakcijas atalgojumam, nepieciešamajām tehniskajām izmaksām – atkarībā no tā, ko būs un ko nebūs iespējams segt no projektu finansējumiem.

Kā es varu palīdzēt "Satori"?

Tu vari gan ziedot pats, gan dalīties ar informāciju par iespēju ziedot savos sociālajos tīklos, kā arī stāstīt kolēģiem, draugiem un paziņām par to, kāpēc atbalstīt "Satori" ir svarīgi.

Vairāk par mediju finansēšanu un lasītāju lomu tajā uzzini Reiņa Pētersona zīmētajā animācijā:

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!