Aktualitātes
27.02.2020

"Satori" notikumu izlase "Latvijas Grāmatu izstādē 2020"

Komentē
0

Nedēļas nogalē no 28. februāra līdz 1. martam Ķīpsalā notiks ikgadējā "Latvijas Grāmatu izstāde", kur pulcēsies dalībnieki no astoņām valstīm, aktuālo grāmatniecībā prezentēs 46 Latvijas grāmatizdevēji un norisināsies 100 pasākumi, tostarp 50 jaunu grāmatu atvēršanas svētki. Piedāvājam nelielu izlasi ar, mūsuprāt, vērtīgākajiem programmas pieturpunktiem.

1. Diskusija "Grāmata vs televizors. Informācijas kaujas. Vai nākotne pieder tiem, kas lasa?"
Piektdien, 28. februārī, plkst. 12:15 "Rakstnieka viesistabā"

Jau otro reizi izstādē ar nacionālo ekspozīciju viesosies Ukraina. Tās ietvaros notiks biedrību "Latvijas PEN" un "Ukrainas PEN" paneļdiskusija "Grāmata vs televizors. Informācijas kaujas. Vai nākotne pieder tiem, kas lasa?", kurā piedalīsies dzejniece, "Latvijas PEN" vadītāja Inga Gaile, publicists Ilmārs Šlāpins, dzejnieks Aivars Eipurs un Rīgā dzimušais ukraiņu dzejnieks, Kovaļova fonda (ASV) literārās balvas un Ševeļova balvas laureāts Andrejs Ļubka.

2. Saruna ar rakstnieci un Latvijas Literatūras gada balvas ieguvēju Janu Egli
Piektdien, 28. februārī, plkst. 16.00 "Rakstnieka viesistabā"

Literatūrā Jana Egle sākotnēji ienāca kā dzejniece ar 2002. gadā izdoto dzejas krājumu "Dzirdēt noklusēto". Autores pirmais stāstu krājums "Gaismā" iznāca 2016. gadā un tika godalgots ar Latvijas Literatūras gada balvu prozā. Grāmatu izstādē Jana Egle stāstīs par savu jaunāko grāmatu "Dzimšanas diena", ko izdevis apgāds "Latvijas Mediji" un kurā apkopoti astoņi stāsti par sievietēm.

3. Tikšanās ar rakstniekiem
Sestdien, 29. februārī, no plkst. 12.00 "Rakstnieka viesistabā" un uz lielās skatuves

Sestdien izstādes apmeklētājus gaida vēl vairākas tikšanās ar Latvijas un ārvalstu autoriem – plkst. 12:00 Jāņa Rozes apgāds piedāvā iepazīt somu rakstnieci Katri Lipsoni, kuras otrais romāns "Saldējuma pārdevējs" godalgots ar Eiropas Savienības Literatūras balvu, tulkots teju 20 valodās un šomēnes latviski izdots Jāņa Rozes apgādā, bet plkst. 13:00 turpat notiks Andras Manfeldes jaunākā romāna "Vilcēni" atvēršana un saruna ar autori. Veselas divas tikšanās gaidāmas plkst. 14:00 – uz lielās skatuves notiks saruna ar rakstnieci Noru Ikstenu, kuras jaunākā grāmata "Runādamies" pie lasītājiem nonāks izstādes laikā, bet "Rakstnieka viesistabā" programmu turpinās somu dzejnieces Heli Lāksonenas un igauņu dzejnieka Contras krājumu atvēršana un lasīšana, kā arī iepazīšanās ar Parīzē un Amsterdamā mītošās igauņu rakstnieces Kairi Lookas daiļradi.

4. Notikumi bērniem
Sestdien un svētdien uz lielās skatuves un "Jautrajā lasītavā"

Izstādē daudzveidīga programma paredzēta bērniem un viņu vecākiem – sestdien plkst. 16.15 "Jautrajā lasītavā" par blaktīm, prusakiem un blusām lidostas VIP zonā sarunāsies Kairi Looka, Guntars Godiņš un Inese Paklone, svētdienu plkst. 11:15 "Jautrajā lasītavā" iesāks Leļļu teātra izrāde "Tuntuļu Jurītis", savukārt nedaudz vēlāk plkst. 13:00 uz lielās skatuves nupat latviski iznākušās grāmatas "Sibīrijas haika" autores, lietuviešu rakstniece Jurga Vile un māksliniece Lina Itagake, spriedīs par to, kā stāstīt bērniem par vēstures notikumiem.

5. Grāmatu mākslas balvas "Zelta ābele" izstāde

Šogad grāmatu mākslas balvai "Zelta ābele" tika pieteikts rekordliels izdevumu skaits – 137 grāmatas no 44 izdevējiem. Trīs dienu garumā Ķīpsalas izstāžu zālē būs skatāmas balvai nominētās grāmatas astoņās kategorijās.

6. Grāmatu maiņas punkts

Kā ierasts, arī šogad izstādē darbosies grāmatu maiņas punkts, kurā iespējams gan atrast jaunus īpašniekus sev vairs nevajadzīgām grāmatām, gan papildināt grāmatplauktu ar kādu jaunu un negaidītu atradumu.

Ar pilnu izstādes pasākumu programmu iespējams iepazīties šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!