Foto: Pexels.com.
 
Redakcijas sleja
21.10.2022

"Satori" met kažoku uz otru pusi

Komentē
0

Pirmdien beidzām ikgadējo "Satori" ziedošanas kampaņu. Savāktās summas ziņā šī bijusi viena no mūsu pieticīgākajām kampaņām, bet vairāku citu iemeslu dēļ – viena no mums svarīgākajām un iepriecinošākajām.

Sākot darbu pie kampaņas, labi apzinājāmies, kādā brīdī lūdzam atbalstu, un, taisnību sakot, ne uz ko daudz necerējām. Taču, par spīti tam, ka atbalsts ukraiņiem joprojām ir dzīvības un nāves jautājums, 358 cilvēki izlēma ziedot arī kultūras medijam. To, cik šobrīd vērtīgs un nebūt ne pašsaprotams ir šis atbalsta žests, redzam, arī raugoties uz citām kultūras organizācijām, ko jau skar krīze, – apsīkušais sponsoru atbalsts un apmeklētāju skaits, sadārdzinājums, kas pārvelk svītru jebkādiem attīstības plāniem, taupības pasākumi, kas liek ierobežot vai pat pavisam pārtraukt darbību. Zinām, ka daudziem kultūrā strādājošajiem šobrīd atbalsts vajadzīgs daudz vairāk nekā mums – vienīgā atšķirība, ka mums ir par kripatu vairāk nekaunības un platforma, kurā šo atbalstu lūgt. Un esam ļoti priecīgi un pateicīgi, ka mūsu lasītāji šim lūgumam ir atsaukušies.

Kā jau bijām paredzējuši (un cerējuši), kampaņa izsauca arī dzīvu pretreakciju: "Kosmopolītiskais kantoris "Satori" met kažoku uz otru pusi un izliekas par patriotiem! Neticam!" Kažoks mums joprojām ir uz īsto pusi, protams, kreiso (ha, ha), bet šī reakcija tikai apliecināja kampaņas nepieciešamību, parādot, cik cieši patriotisms arvien tiek saistīts ar konkrētu politisku piederību un pārliecību. Tieši šo smagnējo, elitāro nozīmju slāni, ar ko patriotisma jēdziens mērķtiecīgi apaudzēts politikā, centāmies izaicināt, tādējādi iedrošinot tos "Satori" lasītājus, kuri savu patriotismu izjūt un realizē citādi. Visas kampaņas garumā par dažādiem patriotisma aspektiem rakstīja arī mūsu autori: Santa par maz apmaksāto, grūto darbu kultūras nevalstiskajā sektorā kā nenovērtētu patriotisma izpausmi, Alise par pārprasto patriotismu, Artis par to, kas īsti ir patriotisms šodien, Elvīra par to, kāpēc sociālo problēmu aktualizācija tiek uztverta kā pierādījums nelojalitātei pret valsti, Patrīcija par iemesliem, kas liek izvēlēties dzīvi Latvijā.

Jau kopš pirmās "Satori" ziedošanas kampaņas viens no mūsu mērķiem bijis arī mainīt priekšstatu par ziedošanu kā palīdzību smagā krīzes brīdī un mudināt cilvēkus atbalstīt sev svarīgas iniciatīvas un to veidotāju darbu ikdienā. Mūsuprāt, tas nav tikai par ziedošanu, bet arī par uzticības kredīta došanu – ziedotājs uzticas, ka ziedojuma saņēmējs to izmantos godīgi un atbilstoši mērķim. Mēs esam pārliecināti, ka šis uzticības tīkls aug arvien lielāks, aizsniedzoties arī līdz citām jomām un palīdzot satikties negaidītiem sabiedrotajiem. Zem "Satori" kažoka vietas vēl daudz.

Anna Andersone

Anna Andersone ir teātra kritiķe un interneta žurnāla "Satori" redaktore.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!