Aktualitātes
28.12.2018

TOP10: Visvairāk lasītie "Satori" raksti 2018. gadā

Komentē
0

Kā katru gadu arī šoreiz decembra nogalē piedāvājam jums ielūkoties mūsu statistisko rādītāju rezultātos un uzzināt, kas mūsu lasītājus šogad iepriecināja, satrauca un mudināja domāt kuras ir šī gada visvairāk lasītās interneta žurnāla "Satori" publikācijas. 

10. Topa desmito vietu šogad iekarojis Alises Zariņas raksts "Nogrieztie sēklinieki" par to, kas īsti ir feminists kino.

"Protams, tipiskākais iebildums pret padziļinātu interesi par sieviešu veidotu kino un kino ar "pārdomātām sieviešu varonēm" varētu būt tāds: ir taču vienalga, kas režisē un kāds dzimums uz ekrāna, – galvenais, ka laba filma."

9. Kā zināms, šis gads pagāja Stambulas konvencijas zīmē, tāpēc mākslas zinātniece, feministe Jana Kukaine rakstā "Pret dzimti" mums vēlreiz atgādināja, kas tas par zvēru – genderisms.

"Pēc "antidžederistu" domām, "gendera teorija" ir radikālā feminisma un LGBTI kustības "slepenā stratēģija", lai iznīcinātu pasaules fundamentālākās lietas, kā sievišķība/vīrišķība, mātišķība/tēvišķība, heteronormatīvā seksualitāte, laulība, ģimene un bērni."

8. Politikas komentētājs Māris Zanders pēc filmas "Nameja gredzens" noskatīšanās rakstā "Patiesībā bija tā..." pievērsās tam, kā māksla sadzīvo ar vēsturiskiem faktiem.

"Cits jautājums, vai mākslas darba interpretācija nekļūst par dominējošo un cilvēks, piemēram, nespriež par Skotijas vēsturi pēc Valtera Skota romāniem, uzskatot, ka ar tajos izlasīto pilnīgi pietiek. Tas būtu nelāgi."

7. Šī gada 8 martā publikācijā ""Satori" sarunas ar sievietēm, kam ir, ko teikt" apkopojām dažādu laiku sarunas ar iedvesmojošām, interesantām un gudrām sievietēm.

"Man bieži teikts, ka es nemāku, nevaru, kaut kur nebraukšu vai ka mani kaut kur nevajag. Tad es to visu daru tikai par spīti citiem cilvēkiem."

6. Junga analītiķe Ginta Teivāne atklāja 2018. gada vispretrunīgāk vērtētās dokumentālās filmas dziļākos slāņus rakstā "Mēs piederam kompleksiem".

"Šis ir viens ellīgi skarbs stāsts par bezcerību, neatbildētiem jautājumiem un par krīzi cilvēka individuācijā."

5. Kinokritiķis un dzejnieks Aivars Madris rakstā "Prāts, pauti un skaistuma izjūta" ķērās klāt šīgada latviešu kino lielākajam pārsteigumam.

"Nevarēšu atrast precīzākus vārdus filmas raksturošanai par frāzi, ko lieto Rīgas domes deputāta Māra Mičerevska kolorītais bandītelis Duļķe, lai galvenajam varonim Imantam aprakstītu kārtējās afēras shēmu: "Tur ir viss – tur ir prāts, tur ir pauti, un tur ir skaistuma izjūta!""

4. Publiciste Anete Konste feļetonā "Kāpēc neielūdza mani?" piedāvāja savu versiju par to, kā mūsdienās varētu izskatīties Andreja Upīša jubilejas svinības.

"Sastādot viesu sarakstu, bijām nolēmuši noteikt objektīvus atlases kritērijus. Pirmais kritērijs paredzēja ielūgt tos, kuri apvainosies, ja viņus neielūgs."

3. Kinokritiķe, režisore Marta Martinsone raksturoja vienu no pagājušā gada ambiciozākajām filmām un uzstādīja diagnozi latviešu kino kopumā recenzijā "Namejs un latviešu kino klimats".

"Tas ir dīvains un greizs stereotips – ideja, ka izklaidējoša žanra filmas taisīt ir viegli, bet autorkino taisīt ir grūti. Itin nemaz nav viegli."

2. 2017. gada gada visvairāk lasītā "Satori" raksta "#EsArī" autore Alise Zariņa tieši un trāpīgi par būtisko runāja arī šogad rakstā "Šīs lietas ir aizgājušas par tālu!"

""Iecietība pret citādo" – it kā mums būtu nepieciešama pacietība vai pat mēs izjustu kādas īpašas ciešanas, lai samierinātos ar to, ka citi cilvēki nav tieši tādi paši kā mēs."

1. Savukārt oktobrī jaunu aktualitāti ieguva "Satori" galvenā redaktora Ilmāra Šlāpina pirms iepriekšējām Saeimas vēlēšanām paustais aicinājums "Nebalso!" un līdz ar to ierindojās šī topa pirmajā vietā. 

"Nebalso par tiem, kas sola uzcelt jaunu, pareizu un laimīgu valsti! Viņi melo."

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!