Fragments no Renē Magrita gleznas "Sarunas māksla" (1950).
 
Aktualitātes
30.06.2022

Satori izlase: 10 jēgpilnas sarunas festivālā "Lampa"

Komentē
0

Jau šajā nedēļas nogalē Cēsīs notiks sarunu festivāls "Lampa", tādēļ esam izšķirstījuši festivāla programmu ar simtiem notikumu un izvēlējušies 10 sarunas par būtiskiem jautājumiem ar interesantiem cilvēkiem, ko iesakām apmeklēt arī jums.

Fakti pret mākslu kino
Kino saruna ""Balstīts patiesos notikumos" – pluss vai mīnuss?" 1. jūlijā 12:30 "Uzzibsnī" skatuvē.

Vai zemgaļi tiešām greznojās ar Nameja gredzeniem? Kā patiesībā nomira Jānis Ziemeļnieks? Vai ebreji 20. gadsimta sākuma Latgalē nēsāja peisakus? Karstas diskusijas par to, cik brīvi kinorežisori var rīkoties ar faktiem, veidojot uz patiesiem notikumiem balstītas filmas, ir gandrīz tikpat vecas cik kino. Latvijā jaunu elpu tām iepūtusi gan žanra augošā popularitāte, gan vairākas pēdējā laika filmas: "Guči nams", "Tēvs Nakts", "Spensere", "Emīlija. Preses karaliene", "Nomadu zeme", "Mērijas ceļojums". Par žanra spožumu un postu sarunā ""Balstīts patiesos notikumos" – pluss vai mīnuss?" spriedīs kinožurnāliste Kristīne Simsone, portāla "Kino raksti" redaktore Elīna Reitere, kā arī režisori Kristīne Želve, Dāvis Sīmanis un Kārlis Lesiņš.

Vai ar "nē karam" pietiek?
Diskusija "Mākslinieku šķirošana kara kontekstā" 1. jūlijā 17:00 Sabiedrisko mediju skatuvē.

Līdzās politiķiem tie cilvēki, uz kuriem kara laikā vēršas visvairāk acu, ir mākslinieki. No viņiem gaida skaidru un nepārprotamu nostājas paušanu, taču tas ne vienmēr notiek, sagādājot rūgtu vilšanos talanta cienītājiem. Kāda ir mākslinieka atbildība un vai pietiek ar pasīvas novērošanas stāju un aicinājumiem uz mieru? Diskusijā "Mākslinieku šķirošana kara kontekstā" par to sarunāsies Latvijas Radio 3 programmu vadītājs, klasiskās mūzikas pazinējs Orests Silabriedis, komponists Krists Auznieks, mūziķis Edgars Šubrovskis un laikmetīgās dejas apskatniece Inta Balode.

Aizmirstais T burts
Diskusija "Trans sieviešu redzamība" 1. jūlijā 17:00 Kvīru namā.

Nesen ar Ievas Melgalves rakstu avīzē "Aiz kauna" un publisku diskusiju aizsākām "Satori" refleksiju par transpersonu situāciju Latvijā. Diskusijas turpinās, jo jautājumu arvien ir vairāk nekā atbilžu, un "Lampā" par trans sieviešu redzamību aktīviste Marika Kacare, māksliniece Ksenija Tarasova un aktīviste Rebeka centīsies noskaidrot – kāda sabiedrības uztverē ir trans sieviešu vieta? Un vai T burta vieta akronīmā LGBTQIA+ atspoguļojas arī realitātē un iekļaujošā attieksmē no kopienas puses?

Māksla, kas palīdz veidot kopienas
Diskusija "stāsti: Es tevi saprotu" 1. jūlijā 18:00 Kopīgas valodas kultūrvietā.

Savstarpējas uzticības un kopienas radīšanā lielu lomu var spēlēt māksla, taču mākslinieki ne vienmēr nojauš, kādi instrumenti tam nepieciešami. Režisores Kristas Burānes vadītajā sarunā dažādi mākslinieki, kas strādā ar kopienām, dalīsies savā pieredzē par to, kā radīt mākslu, kas saliedē. Sarunā piedalīsies režisors Reinis Boters, kuratore Līga Lindenbauma, režisors Mārtiņš Eihe, laikmetīgās dejas un teātra producente Laura Stašāne un producente Sandra Lapkovska.

Meklējot nācijas identitāti
Saruna "Totalitārisma mantojums un politiskās nācijas veidošanās Latvijā"  2. jūlijā 12:00 Sirdsapziņas ugunskura skatuvē.

Laikā, kad etniskie faktori mēdz spēlēt arvien lielāku lomu nacionālajā politikā, nereti tiek piesaukts jēdziens "politiskā nācija" un piederības sajūtas meklēšana vērtībās, kas kopīgas visiem Latvijas pilsoņiem. Gluži nesen arī "Satori" publicējām tēmai veltītu Ivetas Kažokas rakstu, savukārt "Lampā" iesakām noklausīties sarunu "Totalitārisma mantojums un politiskās nācijas veidošanās Latvijā", kur ekonomikas antropologa Andra Šuvajeva vadībā par politisko nāciju Latvijā sarunāsies filozofs Igors Gubenko, "Providus" vadošā pētniece Agnese Lāce un vēsturnieks Mārtiņš Mintaurs.

Kā atšķirt zinātni no "zinātnes"?
Saruna Zinātnes kafejnīca "Vai zinātnieku iespējams notēlot?" 2. jūlijā 15:00 Latvijas Universitātes un Radio NABA studijā.

Par to, ka zinātne arī 21. gadsimta nav ieguvusi vispāratzītu, nesatricināmu reputāciju, ikviens varēja pārliecināties pandēmijas laikā. Tagad, atkāpjoties no kaislībām, vērts vēlreiz palūkoties uz jēdziena "zinātne" lietojumu sabiedrībā. Vai visi, kas saka, ka dara zinātnē balstītu darbu, to tiešām dara? Kāpēc sastopamies ar zinātni un "zinātni"? Uz šiem jautājumiem atbildes meklēs smadzeņu treniņu centra "Riga Brain" pārstāvis Andrejs Kozlovs, psihoterapeite Maruta Freimane-Brēdermane un Latvijas Universitātes pētnieks Uldis Vēgners. Sarunu vadīs sociālās psiholoģijas profesors Ivars Austers (starp citu, mazāk nopietnu sarunu ar viņu var lasīt arī šeit).

Rebrendojot brīvību un demokrātiju
Diskusija "Rietumu jēdzieni: vai tie joprojām "strādā"?"  2. jūlijā 13:00 skatuvē "Dots".

Zinātne nav vienīgais jēdziens, kas pakļauts pārskatīšanai. Arī izpratne par tādiem šķietami pašsaprotami konceptiem kā brīvība, demokrātija, cilvēktiesības un tiesiskums šķiet zaudējusi vienprātību. Vai šie jēdzieni joprojām spēj motivēt un ietekmēt auditoriju pēc vairāk kā 30 gadu pieredzes neatkarīgā, demokrātiskā valstī? Vai Krievijas karš pret Ukrainu mums liek šos jēdzienu pārvērtēt? Ja šie jēdzieni ir zaudējuši savu nozīmi vai spēku — kā varam par tiem runāt, lai tas rezonētu sabiedrībā? Par šīm svarīgajām tēmām – ASV Vēstniecības Rīgā rīkotā diskusija "Rietumu jēdzieni: vai tie joprojām "strādā"?".

Mācies sarunāties kā Berlins
Svešinieku simpozijs 2. jūlijā 15:00 Sarunu vietā.

Lai atgūtos no sarunu klausīšanās maratona, vērts parunāties pašam. Taču tas ne vienmēr ir viegli, īpaši, ja pretī sēž svešinieks. Palīdzīgu roku sniegs Jesaja Berlina centrs, kas "Lampas" pasākumā "Svešinieku simpozijs" apmeklētājiem piedāvās dažādus sarunu vingrinājumus, ar kuru palīdzību tuvināt savu un sarunbiedra pasauli.

Kā runāt tā, lai sadzird?
Diskusija "Komunikācija par klimatu, kuru sadzird" 2. jūlijā 18:30 Zaļajā teltī.

Kamēr cilvēku prātus aizņēmis karš, fonā klusi turpina attīstīties cita katastrofa – klimata pārmaiņas. Tām ir kopīgais – centieni ar faktiem un stāstiem mobilizēt pasauli rīcībai, taču abos gadījumos informācijas daudzums mēdz būt tik nomācošs, bet iespējas palīdzēt – tik ierobežotas, ka piezogas bezspēcība un nogurums. Šajā diskusijā dalībnieki fokusēsies uz klimata pārmaiņām, meklējot veidus, kā stāstīt par klimata pārmaiņām, lai notvertu uzmanību un liktu rīkoties. Varbūt te var palīdzēt teātris, kino, fotogrāfija un citas mākslas? Žurnālistes Henrietas Verhoustinskas vadībā par to sarunāsies režisore Krista Burāne, teātra kuratore Gundega Laiviņa un fotogrāfs Ansis Starks.

Kas derīgs un kas ne Rietumu idejās?
Diskusija "Starp liberastiem un diktatoriem" 2. jūlijā 20:00 "Uzzibsnī" skatuvē.

Kā katru gadu, "Lampā" ar sarunu viesosies arī "Satori". Šoreiz mēģināsim nostāties starp "liberastiem" un diktatoriem, un, palūkojoties uz abām pusēm, kritiski novērtēt Rietumu diskursus, to ienākšanu Latvijas kultūrtelpā un ietekmi. Sarunu vadīs žurnāliste Rita Ruduša, tajā piedalīsies režisore un publiciste Alise Zariņa, sociālās psiholoģijas profesors Ivars Austers, aktīvists Niks Derums un filozofe Elvīra Šimfa.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!