Kadrs no filmas "Lubene"
 
Redakcijas sleja
13.03.2020

"Satori" ieteikumi kulturālai laika pavadīšanai mājās

Komentē
0

Vai tu jau sen gribēji pabeigt lasīt kādu malā atliktu grāmatu vai noskatīties iecienītā seriāla jauno sezonu? Pienācis īstais laiks to darīt, bet, ja tev trūkst ideju, kā kulturāli pavadīt nākamo mēnesi mājās, mums ir daži priekšlikumi.

Henriks Zēgners, "Satori" galvenais redaktors

Negaidīta iespēja palikt mājās pirmkārt asociējas ar filmu skatīšanos. Man mājās nav televizora, toties vietnē "Filmas.lv" bez maksas skatāmas 202 latviešu filmas, tostarp dažāda veida klasika – no "Zaķīšu pirtiņas" un "Sprīdīša" līdz "Četriem baltiem krekliem" un "Četriem mielastiem" – gan dokumentālais kino, gan animācija, gan dažādu posmu spēlfilmas.

Daudz dārgumu slēpjas arī dažādu Latvijas mediju arhīvos. Latvijas radio mājaslapā ērti caurskatīt virkni programmu, piemēram, LR3 raidījumu "Kāpēc dizains?" Jeļenas Solovjovas un Ilzes Dobeles vadībā vai Ulda Rudaka "Zibens pa dibenu", kurā nu jau iekrāti 150 raidījumi par lieliskiem latviešu mūzikas albumiem.

Galu galā mājās sēdēšanu var pavadīt gana kvalitatīvi, pētot "Youtube" krātuves. Līdzās izklaidējoši informatīvam saturam, piemēram, Džona Olivera šovam "Last Week Tonight" (kur politisku un svarīgu norišu apskatus caurvij stendapa cienīgs humors) vai medija "VOX" raidījumu sērijai "Borders" (interesantas reportāžas no dažādām pasaules malām izcili aizraujošā vizuālā veidolā), "Youtube" atrodams bezgalīgi daudz lieliskas mūzikas. Albumi pilnā garumā ir viens ceļš, taču cits – kvalitatīvi koncertu ieraksti, kurus viegli atrast, mūziķa vai grupas nosaukumam meklētājā pievienojot klāt "full concert". Lūk, "Radiohead" albums "In Rainbows" izcilā izpildījumā vai Saimons un Garfunkels Ņujorkas Centrālparkā 1981. gadā.

Anna Andersone, "Satori" ziņu redaktore

1. No kultūras pasākumiem brīvie vakari būs labs laiks, lai beidzot pazeminātu lasīšanai atlikto grāmatu kaudzi uz naktsgaldiņa, bet, ja tādas nav, – lai iepazītos ar pēdējos mēnešos iznākušo latviešu literatūru. Izvēle ir plaša: Jāņa Joņeva stāstu krājums "Tīģeris", Andras Manfeldes romāns "Vilcēni", Janas Egles stāstu krājums "Dzimšanas diena", dzejnieka Raimonda Ķirķa debijas krājums "Kartes", Ingas Gailes romāns "Skaistās", Elvīras Blomas krājums "Izdzēstie attēli", "Satori" grāmatžurnāls "Paģiras"un citi (ar jaunākajām grāmatām, kā ierasts, var iepazīties šeit). Turklāt, ņemot vērā, ka uz mēnesi savas durvis slēgs arī bibliotēkas, šis tad nu ir īstais brīdis, lai ar savu maciņu atbalstītu Latvijas grāmatizdevējus.

2. Ceļot pat karantīnas laikā ļaus "Literatūre", kuras jaunākajā sezonā pa pēdām Latvijas literatūras klasiķiem dodas astoņi mūsdienu rakstnieki: Māra Zālīte, Raimonds Staprāns, Pauls Bankovskis, Anna Rancāne, Māris Bērziņš, Inga Ābele, Ieva Melgalve un Kārlis Vērdiņš. Galamērķi – no Latgales līdz Ņujorkai, turklāt pilnīgā savas gultas vai dīvāna drošībā.

3. Vērtīgai laika īsināšanai noderēs arī podkāsti – iesaku ielūkoties gan Ritas Rudušas kompetentajos ieteikumos, gan novērtēt "Satori" podkāstu, kur raidījumā "Sargiet galvas!" Ivars Ījabs un Vents Zvaigzne sarunājas ar Latvijas zinātniekiem par tādām tēmām kā nākotnes pārtika, mūžīga dzīvošana un mākslīgais intelekts, bet citos laidienos klausāmi gan "Satori" raksti, gan portālā publicētā jaunākā literatūra autoru lasījumā.

4. Savukārt tie, kurus visvairāk sarūgtinājusi operas un teātru slēgšana, nelielu mierinājumu var gūt platformā "Opera Vision", kur bez maksas skatāmas pasaules labāko operteātru izrādes, tostarp Latvijas Nacionālās operas iestudējums "Spēlēju, dancoju".

Andrejs Vīksna, "Satori" redaktors un projektu vadītājs

Ko darīt mājās? Sakārtot dzīvokli. Izmazgāt drēbes. Noslaucīt putekļus no augšējā plaukta un varbūt pat nomazgāt logus. Apskatīt, izlasīt un aizvērt visus interneta pārlūkā atvērtos rakstus un video, kas tur krājušies jau nedēļām, un tad ķerties pie grāmatām, kas stāv pie gultas uz naktsgaldiņa. Pēc tam var doties "Satori" vai "Punctum" literatūras arhīva virzienā, lai izlasītu visu to, kas palaists garām, ejot uz teātra izrādēm, koncertiem un izstādēm.

Koncertu apmeklēšanu patiesībā tīri labi var aizstāt, atverot "YouTube" un ierokoties radio stacijas "KEXP" vai "Tiny Desk" koncertarhīvā. Varu apsolīt daudz brīnišķīgu jaunatklājumu. Ja runa ir par filmām un seriāliem, atzīšos, ka bieži slinkoju un ļauju "Netflix" izvēlēties saturu manā vietā. Esmu apņēmies šo obligāto mājas režīmu izmantot, lai labotos un papētītu kino veltītā interneta plašumus, bet, kamēr neesmu to vēl izdarījis, gribu no "Netflix" satura ieteikt sirsnīgo un ļoti godīgo austrāliešu situāciju komēdiju "Please Like Me", ko esmu noskatījies jau divreiz, dokumentālo seriālu par (varbūtējā) kara noziedznieka Džona Demjaņuka tiesas procesu "The Devil Next Door" (vai jebkuru citu seriālu par sērijveida slepkavām un lieliem noziegumiem – tajos ir kaut kas hipnotizējošs) un tad vēl kaut ko no izklaidējoši izglītojošajām dokumentālajām filmām vai tām, kas nominētas vai saņēmušas "Oskaru".

Un vēl esmu apņēmies, skatoties filmas, brīvās rokas nodarbināt, lai atkal iemācītos salikt kubiku-rubiku. Internetā ir atrodamas formulas, kurām sekojot tas izdarāms, un tā nemaz nav krāpšanās. Varu apliecināt, ka tas patiesībā ir diezgan viegli, jo agrāk to pratu, turklāt kubika-rubika salikšana ir lielisks ballīšu triks, kas noderēs pēc ārkārtas situācijas beigām.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!