Kadrs no filmas "Belle saison".
 
Aktualitātes
08.06.2022

Satori iesaka: 5 kultūras pasākumi Rīgas praidā

Komentē
0

No 13. līdz 19. jūnijam Latvijas galvaspilsētā atgriezīsies Rīgas praids, kura ietvaros notiks gan diskusijas, darbnīcas un citi Latvijas LGBTQ kopienai nozīmīgi pasākumi, gan arī plaša mākslas un kultūras programma. Satori izvēlas piecus no interesantākajiem notikumiem tajā.

Izstāde "Queer as German Folk"
No 6. līdz 30. jūnijam mākslas centrā "Totaldobže"

1969. gada 27. jūnija vēlā vakarā Ņujorkas geju bāra "Stonewall Inn" apmeklētāji izrādīja kareivīgu pretestību kārtējam brutālam policijas reidam. Protests, kas ilga vairākas dienas, vēsturē iegājis kā modernās LGBTIQ+ kustības dzimšanas brīdis. Atzīmējot "Stounvolas dumpja" 50. gadadienu, Vācijā izveidotā izstādē sniedz ieskatu LGBT kustības vēsturē VFR, VDR un atkalapvienotajā Vācijā no 1960. gadiem līdz mūsdienām. Tajā vairāk nekā 100 eksponātos aplūkoti LGBT kustību rosinošie impulsi, piemēram, agrīnie geju tikšanās klubi Kreicbergā, VDR feministu aprindas, leģendārā kreiso geju stratēģiskā diskusija "Tuntenstreit", tā dēvētā Iceho raganu prāva, melno sieviešu tīkla dibināšana Vācijā, transpersonu kustības aktuālās protesta akcijas un citi.

Grupas izstāde "Balsis"
No 10. jūnija līdz 9. jūlijam galerijā "LOW" 

Izstādes "Balsis" kuratore Mētras Saberovas izvirzījusi priekšplānā jaunākās paaudzes Baltijas māksliniekus, kuri savos darbos vēsta par LGBTQ kopienu un tās lesbiešu, trans un nebinārajām balsīm. Izstāde sastāv no fotogrāfijas, grafikas un digitālās drukas darbiem, kā arī lielformāta rotaslietu aktīvisma instalācijas. Izstādes mākslinieku vidū ir Ksenija Tarasova un Dorian Rosenthal no Latvijas, Aleks Kohans un Janina Sabaliauskaite no Lietuvas, kā arī Līna Lelova un Valdeks Laurs no Igaunijas. Apmeklētāji tiek arī aicināti uz diskusiju 14. jūnijā par kvīro telpu attīstību Baltijas reģionā.

Īsfilmu seanss
14. jūnijā plkst. 18.00 "Diagonālē", Skolas iela 14, Rīga

Īsfilmu programma iekļauj trīs īsfilmas, kas koncentrējas uz sieviešu pieredzi, kā arī LGBTQ kopienas personiskiem stāstiem Baltijas un Austrumeiropas reģionā. Alises Zariņas īsfilma "SavĀdā" vēsta par divu jaunu sieviešu pieredzi, izmantojot savu ķermeni kā protesta instrumentu un mākslas darbu, slovēņu režisores Katarinas Rešekas Kuklas filmā "Māsas" trīs labākās draudzenes no kautiņiem ar vietējiem pagalma puikām izglābj topoša sieviete, savukārt igauņu režisores Kaires Rusas filmas "Vecmāmiņ, iepazīsties ar Mariju" galvenā varone ir pusmūža perfekcioniste Virve, kas paveikusi pilnīgi visu, lai viņas mātes 80 gadu jubileja noritētu veiksmīgi un atbilstoši tradīcijām, taču visu izjauc brāļameita, kas bez jebkāda brīdinājuma atved sev līdzi pārsteiguma viesi.

Pirms seansa ievadvārdus par kvīro filmu programmu attīstību Baltijas reģionā teiks kinorežisors un publicists Žuljens Nuhums Kulibali.

LGBT+ filmu seansi
15., 16. un 17. jūnijā "Diagonālē"

Līdzās īsfilmām Rīgas praids piedāvās vairāku pilnmetrāžas filmu seansus: 15. jūnijā plkst. 17.00 festivāla centrā "Diagonālē" būs skatāma 1989. gadā filma "Coming out", kas zīmīga ar to, ka ir savulaik pirmā DEFA (Vācijas Demokrātiskās Republikas filmu studija) filma, kas aplūkoja homoseksualitātes tēmu, 16. jūnijā plkst. 16.00 programmu turpinās "Topp 3" – animēta romantiska komēdija par mīlestību un nākotnes sapņiem Zviedrijas ziemeļrietumos, savukārt 17. jūnijā filmu programmu noslēgs filma "Belle saison", kas seko Delfīnes un Karolas mīlestībai 70. gadu Francijā.

Žurnāla "Strāva" lasījumi "Dzimte un vara"
15. jūnijā 19.00 kultūrvietā Aleponija

Pasākumā uzstāsies literatūras žurnāla "Strāva" redakcija un autori, lasot tekstus, kas nodrukāti jaunākajos numuros. Vasaras numurs, kura atbildīgā redaktore ir dzejniece un rakstniece Anna Auziņa, ticis plānots kā literārs un intelektuāls ekskurss dzimtes un varas jēdzienos, tādēļ tajā iepazīstami tādu autoru darbi, kas uzmanības lokā patur feminismus, kvīru identitāti, LGBTQ kopienu un citus tematus, kas saistās ar vienlīdzību un brīvību. Reaģējot uz Krievijas sākto noziedzīgo karu Ukrainā, numurā atvēlēta īpaša vieta arī ukraiņu dzejai un refleksijai par radoša un atbildīga cilvēka pārdzīvojumiem šausmu kontekstā.
 
Plašāka informācija par festivālu tīmekļvietnē un Rīgas praida sociālajos tīklos.
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!