Foto no Roberta Vilsona izrādes "Šekspīra soneti"
 
Aktualitātes
27.03.2020

Satori iesaka: 10 teātra izrādes, ko noskatīties mājās

Komentē
0

Šodien, 27. martā, visā pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā teātra diena. Lai uzmundrinātu sevi un citus līdz brīdim, kad teātri atkal būs iespējams skatīties klātienē, piedāvājam nelielu izlasi ar lieliskām izrādēm, ko vērts piedzīvot arī mājās.

1. "Revidents", Jaunais Rīgas teātris, režisors Alvis Hermanis

2002. gadā veidotais Gogoļa iestudējums, kas ienesa Jauno Rīgas teātri un Alvi Hermani pasaules teātra apritē, 12 gadu laikā spēlēts 286 reizes un pieder JRT "zelta fondam". Sveicot skatītājus pasaules teātra dienā, JRT publicējis izrādes ierakstu tiešsaistē, kur to būs iespējams noskatīties līdz svētdienai.

2. "Runā ar mani" (Talk to Me), "Kanuti Gildi SAAL" (Igaunija), režisors Marts Kangro

Marts Kangro ir viens no labākajiem igauņu jaunās paaudzes horeogrāfiem. Savā iestudējumā "Runā ar mani", kas pirmizrādi piedzīvoja 2011. gadā, viņš caur vārdu un kustībām pēta pašu teātra procesu, meklējot atbildes uz jautājumiem: cik daudz mēs varam ticēt tam, ko redzam uz skatuves? Kurš runā ar mums teātrī – lugas varonis vai pats aktieris?

3. "Hanana", Liepājas teātris, režisors Dž. Dž. Džilindžers

Skaudrais Germana Grekova lugas "Hanana" iestudējums, kas stāsta par kādu ģimeni un tās locekļu savstarpējām attiecībām viena gada garumā, savulaik nominēts "Spēlmaņu nakts" balvai sešās kategorijās un tagad skatāms "Teātris.zip" īpašajā izlasē.

4. "Aija pēc Jaunsudrabiņa", Dailes teātris, režisors Regnārs Vaivars

Pazīstamais stāsts par trauksmaino Aiju un viņas mūža vīriešiem režisora Regnāra Vaivara skatuviskajā versijā izvēršas vēstījumā par cilvēka laimes un mīlestības meklējumiem. Izrāde ir laikraksta "Diena" gada balvas kultūrā 2010 laureāte, kā arī tikusi nominēta "Spēlmaņu nakts" balvai piecās kategorijās.

5. "100% Rīga", "Rimini Protokoll" (Vācija)

Pasaulē pazīstamās vācu teātra kompānijas "Rimini Protokoll" izrāde "100% Rīga" ir daļa no vērienīga cikla "100% pilsēta", kas caur statistikas datiem un cilvēciskiem stāstiem parāda, cik līdzīgi un vienlaikus atšķirīgi ir dažādu pasaules pilsētu iemītnieki. Kamēr sociālā distancēšanās liedz tikties klātienē, iesakām iepazīties ar 100 interesantiem rīdziniekiem, kas veido pilsētas portretu, šajā 2014. gadā tapušās izrādes ierakstā.

6. "Kongo tribunāls", režisors Milo Rau

20 gadu laikā pilsoņu karš Kongo prasījis vairāk nekā 6 miljonus dzīvību, bet, tā kā valstī nav funkcionējošas tiesu sistēmas, vainīgie joprojām staigā brīvībā. Šajā filmā (kas skatāma šeit) dokumentēts teātra projekts, kurā izaicinošais šveiciešu režisors Milo Rau inscenē tiesas prāvu, kur, piedaloties cietušajiem, vainīgajiem, vietējiem un ārvalstu ekspertiem, tiek izskatītas trīs reālas kara noziegumu lietas. "The Guardian" šo nosaucis par ambiciozāko jebkad īstenoto teātra projektu.

7. "Šukšina stāsti", Nāciju teātris (Krievija), režisors Alvis Hermanis

2008. gadā uzvesto Alvja Hermaņa izrādi, kam pamatā ir krievu rakstnieka un režisora Vasilija Šukšina proza, popularitātes ziņā varētu salīdzināt ar "Revidentu" Jaunajā Rīgas teātrī – to apliecina arī tas, ka savulaik izrāde atzīta par gada labāko iestudējumu Krievijā un rādīta visā pasaulē.

8. "Dirty Deal Teatro" "Izrāžu-instrukciju" cikls

Ārkārtas situācijas laikā katru nedēļu kāds no "Dirty Deal Teatro" dramaturgiem sagatavo savu "Izrādi-instrukciju", kuras pamatā ir norādījumi, lai izrādi varētu piedzīvot, atrodoties mājās vai citā atbildīgā un drošā vietā un veidā. Līdz šim iznākusi Jāņa Baloža instrukciju izrāde "Tuvošanās", kas izspēlējama diviem dalībniekiem, un Lindas Rudenes izrāde "Pieturzīmes", kas piedāvā iespēju interaktīvā veidā risināt astoņas klausāmmīklas, kas veltītas pazīstamiem latviešu autoru darbiem. Jau gatavās un nākamās izrādes meklē šeit.

9. "Šekspīra soneti", "Berliner Ensemble", režisors Roberts Vilsons

Tiešsaistē pilnā garumā skatāms arī viens no izcilā amerikāņu režisora Roberta Vilsona labākajiem iestudējumiem – 2009. gadā Berlīnes teātrī "Berliner Ensemble" tapušie "Šekspīra soneti". Lai gan dzeja izrādē skan tikai vāciski, tas arī šīs valodas nezinātājiem netraucēs novērtēt Vilsona unikālo režijas rokrakstu un lieliskos aktierdarbus.

10. "Mirušās dvēseles", Latvijas Nacionālais teātris, režisors Kirils Serebreņņikovs

Šo izlasi gan iesākām, gan noslēdzam ar Nikolaju Gogoli un līdz ar Jaunā Rīgas teātra iestudējumu mudinām noskatīties arī Kirila Serebreņņikova pirmo izrādi Latvijas Nacionālajā teātrī "Mirušās dvēseles" pēc tāda paša nosaukuma Gogoļa romāna. Izrādes ieraksts būs pieejams no 27. marta plkst. 19:00 Nacionālā teātra "YouTube" kontā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!