Aktualitātes
18.02.2022

"Satori" gatavo bezmaksas izdevumu "Latvijas mediju arheoloģija"

Komentē
0

Pašlaik sagatavošanas procesā ir jauns "Satori" bezmaksas izdevums "Latvijas mediju arheoloģija", kurā žurnāliste Rita Ruduša caur arhīvu materiāliem un sarunām atskatīsies uz neatkarīgās preses atdzimšanu Latvijā. Izdevums noslēgs "Satori" projektu "Latvijas mediju arheoloģija" un būs vērtīgs materiāls skolēniem, studentiem, žurnālistiem un citiem, kurus interesē Latvijas mediju vēsture.

Šis tiek saukts par viltus ziņu un pēcpatiesības laikmetu. Sociālie mediji daudziem kļuvuši par alternatīvu tradicionālajiem medijiem, un pētnieki brīdina par nopietniem draudiem demokrātijai. Iespējams, brīvā prese ir svarīgāka nekā jebkad – cik stiprs ir tās pamats?

Lai to noskaidrotu, pērn "Satori" īstenoja rakstu un podkāstu sēriju "Latvijas mediju arheoloģija", kurā pieredzējusī žurnāliste Rita Ruduša secīgi aplūkoja brīvās preses atdzimšanu un nostiprināšanos Latvijā no astoņdesmito gadu beigām līdz mūsdienām, kā arī sarunājas ar šī laika atslēgas personībām mediju vidē.

Projekta rezultātā tapušie materiāli drīzumā būs lasāmi vienuviet, jaunā bezmaksas izdevumā, kas tiks izplatīts bibliotēkās, izglītības iestādēs un citviet, tikmēr visus sērijas rakstus arvien iespējams lasīt portālā "Satori.lv":

1. daļa: "Dumpis" – par tekstu, kas uzspridzināja Latviju un aizsāka atmodu, par baltajiem plankumiem laikrakstu lapās un par to, kā prese atklāja seksu un brīvību cenzūras apstākļos,

2. daļa: "Diena" – par viedokļiem un ziņām, kafejnīcu "Ķieģelītis", "Dienas" ietekmi uz Latvijas mediju vidi un sprādzieniem,

3. daļa: "Privatizācija" – par X stundu, drukas iekārtu trūkumu, ziepju operām, haosu mediju tirgū, jaunām iespējām un zagtām autortiesībām,

4. daļa: "Atbildība" – par žurnālista 12 baušļiem, par to, cik maksā intervija, un to, kā vienmēr, bet ne vienmēr, būt ētiskam,

5. daļa: "Treknie gadi" – par Mariju Naumovu un viņas devumu Latvijas mediju attīstībā, sorosītu sazvērestību, 3 oligarhiem un sabiedriskā medija žurnālistikas līmeņa kāpumiem un kritumiem.

6. daļa: divi "D" – par preses dzeltēšanu, to, kā tradicionālie mediji zaudēja cīņā par internetu, ekonomisko krīzi medijos un piemirstiem sociālajiem medijiem.

Savukārt šeit vienuviet pieejami visi "Latvijas mediju arheoloģijas" podkāsti jeb sarunas ar Latvijas mediju vides personībām: Nelliju Ločmeli, Sarmīti Ēlerti, Oļegu Ignatjevu, Ingu Bērziņu, Daigu Bitinieci un Ati Kļimoviču.

Bet šeit iespējams noskatīties sešu video sēriju, kur atskatāmies uz spilgtākajiem atjaunotās preses izdevumu vākiem.

Sīkāka informācija par jauno izdevumu sekos drīzumā. Projekts īstenots ar Mediju atbalsta fonda finansējumu. 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!