Photo by Yousef Al Nasser on Unsplash
 
Aktualitātes
08.09.2018

"Satori" ceļvedis "Baltajā naktī 2018"

Komentē
0

Jau rīt, 8. septembrī, līdz ar tumsas iestāšanos Rīgu piepildīs 53 mākslas notikumi, kurus apvieno šī gada "Baltās nakts" programma. Esam izvēlējušies septiņus, mūsuprāt, interesantākos, ko iesakām nepalaist garām arī tev.

1. Baltijas animācijas īsfilmas un radošā darbnīca
18.00, 19:30 un 21:00 kinoteātrī "Kino Bize" Elizabetes ielā 37-2

Mazajiem "Baltās nakts" apmeklētājiem un viņu vecākiem aizraujošu animācijas īsfilmu programmu sagatavojis kinoteātris "Kino Bize", piedāvājot pusotru stundu garu izlasi ar Baltijas valstu animācijas īsfilmām. Savukārt kinoteātra kafejnīcas telpās visa vakara garumā norisināsies radošā darbnīca, kurās animācijas filmu varoņus bērni veidos no koka knaģīšiem. Knaģīšcilvēki, tikuši pie mutēm, acīm, matiem, radīs jaunus tēlus, ar kuriem bērni varēs veidot paši savus stāstus un sižetus vai izmantot tos kā piespraudes pie virsdrēbēm. Radošās darbnīcas laikā bērni un vecāki varēs apspriest un uzzināt daudz ko jaunu no darbnīcu vadītājiem par redzēto īsfilmu tehniku un tēmu loku.

2. Voldemāra Johansona instalācija "Okeanos"
19.00–1.00 Mākslas muzejā "Rīgas birža" Doma laukumā 6

Mākslas muzeja "Rīgas birža" ātriju "Baltajā naktī" piepildīs mākslinieka un "Purvīša balvas" nominanta Voldemāra Johansona veidotā instalācija "Okeanos", kas aicinās skatītājus ienirt sociālo tīklu attēlu okeānā. ""Okeanos" darbojas kā īstermiņa atmiņas cilpa, uztverot aktuālās tendences interneta lietotāju publicētajā attēlu plūsmā. Šie plūdi tiek pārvirzīti telpiskā 3D visumā, kur brāžas attēlu straume ar ātrumu, kas pārsniedz cilvēka uztveres spēju patērēt redzes sajūtas. Rezultāts ir vizuālas informācijas pārsātinājums, kas satur attēlu pārbagātību, kamēr paši attēli paliek apslēpti kustības straujumā un žilbinošā attēlu troksnī," instalāciju raksturo mākslinieks, vienlaikus brīdinot, ka šādas attēlu straumes ietekme uz apziņu nav iepriekš klīniski pētīta, tāpēc katram apmeklētājam pašam jāuzņemas atbildība par savu labsajūtu.

3. "Skaņu meža" koncertvakars
21.00–2.00 K.K. fon Stricka villā A. Briāna ielā 9A

"Skaņu mežs" forumā "Baltā nakts" piedāvās minifestivālu, kas atainos mūsdienu mūzikas inovācijas un eksperimentus. Tajā uzstāsies elektroakustiskās mūzikas komponiste Beranžēra Maksimine (Bérangère Maximin) no Francijas,  poļu eksperimentālā tehno un trokšņu mūzikas producente, instrumentu būvētāja un meistarklašu vadītāja Eva Justka (Ewa Justka), kura savā darbā spēlējas ar skaņas un gaismas materialitāti, beļģu eksperimentālās mūzikas ekscentrisks veterāns Élg (Lorēns Žerārs), kurš, izmantojot dažādus paša būvētus instrumentus, apvieno elektroakustiskās mūzikas tradīciju ar franču vokālā popa interpretāciju, austriešu avangarda elektronikas producents Jung An Tagen (Stefans Justers), kurš savā darbā variē starp laikmetīgu kompozīciju un rituālistisku tehno, veidojot savādu ritmisku "gramatiku", kā arī Marta Smilga – latviešu elektroniskās mūzikas producentes Līgas Smirnovas projekts, kas apvieno kosmiskās mūzikas, eksperimentālās elektronikas un ambientās mūzikas skanējumu pārliecinošā telpiski akustiskā kvalitātē.

4. "Dzejnieki un citi zvēri"
20.00–23.00 Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza vecās ziloņu mājas pastaigu laukumā Meža prospektā 1

Viens no dzejniekiem bagātākajiem šīs "Baltās nakts" notikumiem risināsies netradicionālā vidē Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza vecās ziloņu mājas pastaigu laukumā, kur savus darbus lasīs tādi autori kā Svens Kuzmins, Toms Treibergs, Eduards Aivars, Inga Gaile, Ronalds Briedis, Sergejs Timofejevs, Ieva Rupenheite, Henriks Eliass Zēgners, Krišjānis Zeļģis, Kristaps Vecgrāvis, Amanda Aizpuriete, Edvīns Raups, Semjons Haņins un Madara Gruntmane. 

5. "Kā pārvarēt niezi galvaskausā?"
20.00–24.00 Raiņa un Aspazijas mājā Baznīcas ielā 30

Raiņa un Aspazijas muzeja izstāžu zālē "Baltajā naktī" notiks jauno dzejnieku antoloģijas un jauno mākslinieku dzejas ilustrāciju albuma "Kā pārvarēt niezi galvaskausā?" atvēršanas un ilustrāciju izstādes atklāšanas pasākums, kurā uzstāsies antoloģijā iekļautās dzejas autori – Lote Vilma Vītiņa, Marija Luīze Meļķe, Raimonds Ķirķis, Anna Belkovska, Lauris Veips un Kirils Ēcis, kā arī izdevuma sastādītājs un redaktors Artis Ostups. Jaunākās paaudzes dzejnieki uzstāsies ar dzejas lasījumiem un dzejas performancēm, savukārt izstādē varēs apskatīt jauno mākslinieču, Maijas Kurševas audzēkņu, darbus.

6. "Ūdeņraža nakts" – nepārtraukto performanču nakts
18.00–3.00 Kim? Laikmetīgās mākslas centrā Sporta ielā 2 k-1

Deviņu stundu garais performanču maratons "Ūdeņraža nakts" pievērsīsies tematiem, kas saistīti ar ķermeni: kultūrismam, ķermeņa valodai, ķermeņa šķidrumiem, barošanai un padošanai. "Skatoties no savādas pašironiskas perspektīvas, mēs mēģinām atrast valodu, lai runātu par ķermeni, seksualitāti un intimitāti, cenšoties neatdarināt patriarhālo režīmu valodu un struktūras. Performances cenšas parādīt stāstus, kas piedāvā daudzveidību, nepilnības, ievainojamību, kļūdīšanos, piedalīšanos un kas dažkārt joprojām meklē sevi. Vakars iztaujās un salauzīs iecerētās gaidas un stereotipiskos priekšstatus par mūsu ķermeņiem un kultūras normu pielāgošanu mūsu ķermeņiem," raksta pasākuma rīkotāji.

7. Diskotēka "Dzejai vajag skaņu"
21.00–2.00 MVT Vasaras mājā Kalnciema ielā 36/38

Biedrības "Ascendum" un interneta žurnāla "Satori" rīkotajā diskotēkā "Dzejai vajag skaņu" 12 latviešu dzejnieki lasīs savus vēl nepublicētos dzejoļus, tos papildinot ar pēdējā simtgadē radītiem muzikālajiem skaņdarbiem. Ar dzejas lasījumu un mūzikas atskaņošanu 25 minūšu priekšnesumos uzstāsies Henriks Eliass Zēgners, Ausma Perons, Arvis Viguls, Marija Luīze Meļķe, Toms Treibergs, Madara Gruntmane, Ilmārs Šlāpins, K. V. Ēcis, Krista Anna Belševica, Lauris Veips, Aivars Madris, Lote Vilma Vītiņa, savukārt pasākumu vadīs "Satori.lv" galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins.

Foto: Toms Harjo

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!