Aktualitātes
29.11.2022

"Satori" aicina uz diskusiju par pacienta tiesisko aizsardzību

Komentē
0

9. decembrī plkst. 18:00 Paula Stradiņa medicīnas vēstures muzejā notiks "Satori" diskusija par pacientu tiesisko aizsardzību Latvijā, kurā piedalīsies medicīnas tiesību un pacientu drošības eksperti, kā arī pacientu organizāciju tīkla pārstāvji, bet sarunu vadīs "Satori" autore, publiciste un žurnāliste Agra Lieģe-Doležko.

Pacienta tiesības sūdzēties ir tā pamattiesības, un tās ir būtiskas gan no pacientu aizsardzības, gan sistēmas drošības viedokļa. Ir svarīgi, lai pacients savas tiesības varētu īstenot pēc būtības un efektīvi – lai taisnīgumu panāktu gan pats cietušais, gan lai turpmāk no kļūdām un kaitējuma tiktu aizsargāti arī citi.

Latvijā formāli pastāv vairāki pacienta tiesiskās aizsardzības līdzekļi – viens no tiem ir iespēja vērsties ar sūdzību Veselības inspekcijā, taču šim mehānismam ir būtiskas nepilnības, kā rezultātā pacients ir spiests ciest divreiz: vienreiz no kļūdas ārstniecībā, un otrreiz – no juridiskas kļūdas, kādā balstās pacientu sūdzību izskatīšanas mehānisms, kā rezultātā var tikt ierobežotas pacienta tiesības saņemt kompensāciju par aizskārumu.

Pastāv arī kompensācijas mehānisms ārstniecības rezultātā nodarīta kaitējuma atlīdzināšanai – vēršanās Ārstniecības riska fondā, kur pacientam iespējams saņemt kompensāciju par veselības aprūpē nodarītu būtisku kaitējumu, taču pēdējo četru gadu laikā kompensāciju par nodarīto kaitējumu izdevies saņemt vidēji tikai 22% no prasību iesniedzējiem.

Kas ir taisnīgs process, un kas – pietiekami pierādījumi pretstatā vienas personas ieskatam par notikušo? Kāpēc, izskatot pacientu sūdzības, vērā tiek ņemti ārstu sniegtie paskaidrojumi, bet ne pacienta un citu liecinieku liecības? Kā cietušo pacientu spēj pasargāt medicīnas iestāde, kurā noticis pacienta tiesību pārkāpums? Un kam ir jāmainās Veselības inspekcijas darbībā, lai sūdzības iesniegšana pacienta tiesības un taisnīgu procesu netiktu apdraudētas vēl vairāk?

Uz šiem un citiem ar pacienta tiesību aizsardzību saistītiem jautājumiem atbildes diskusijā meklēs Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes asociētā profesore un zvērināta advokāte Solvita Olsena, zvērināts advokāts un Medicīnas tiesību biroja vadītājs Ronalds Rožkalns, Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes asociētā profesore Signe Mežinska, psihologs, pacientu drošības eksperts un Rīgas Stradiņa universitātes docētājs, ārkārtas un pirmās palīdzības izglītības attīstības vadītājs Reinis Upenieks un Latvijas Hemofilijas biedrības valdes priekšsēdētāja, Latvijas Reto slimību alianses valdes locekle un Latvijas Pacientu organizāciju tīkla koordinatore Baiba Ziemele. Diskusiju vadīs "Satori" autore, publiciste un žurnāliste Agra Lieģe-Doležko.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!