Skats no Ellenas Pērlmanes smadzeņu viļņu operas "Noor"; Publicitātes attēls
 
Aktualitātes
19.10.2017

Sākas "RIXC" mākslas un zinātnes festivāls

Komentē
0

Kas ir virtuālā realitāte, kādi ir virtuālās realitātes tehnoloģiju ieviestie jauninājumi un ko tie sola sniegt mākslas, izglītības, izklaides industriju un jaunu zināšanu attīstībā? To šonedēļ Rīgā no 19. līdz 21. oktobrim jautā "RIXC" mākslas un zinātnes festivāls ar nosaukumu "Virtualitātes un realitātes". Festivāla atklāšana – 19. oktobrī plkst. 19.00, "kim?" laikmetīgās mākslas centrā.

Festivāla uzmanības centrā ir starptautiska konference "Atklātie lauki" ("Open Fields"), kas norisināsies no 19. līdz 21. oktobrim Latvijas Nacionālās mākslas muzejā un Latvijas Mākslas akadēmijā. Tā tika uzsākta 2016. gadā ar mērķi izveidot Ziemeļvalstu un Baltijas valstu reģiona platformu mākslas pētniecībai. Konferencē piedalīsies 80 dalībnieki, tādējādi pārstāvot vairāk nekā 30 valstis un 60 dažādas universitātes, mākslas centrus, muzejus un uzņēmumus. Šogad konference apskatīs virtuālās realitātes 30 gadu vēsturi, kā arī uzdos jautājumus par to, kas šo nozari sagaida nākotnē?

Piektdien, 20. oktobrī, plkst. 17.00 publiskajās lekcijās par virtuālās realitātes un imersīvo tehnoloģiju komplicētību un sekām runās vieslektori Ellena Pērlmane (ASV) un Kriss Salters (Kanāda). Par jaunās virtuālās pieredzes laikmeta sākumu, un to, ar kādām sekām mēs saskarsimies jau tuvākajā nākotnē, festivāla apmeklētājus iepazīstinās amerikāņu māksliniece, kritiķe, kuratore un rakstniece Elena Pērlmena no Ņujorkas. Lekcijā Pērlmana izmantos piemērus no savas interaktīvās un pilnībā imersīvās operas „Noor" (2016), kurā skaņas un vizuālie tēli tiek radīti ar smadzeņu viļņu palīdzību. Tikmēr kanādiešu lektors Kriss Salters apskatīs, ko patiesībā nozīmē imersīvās tehnoloģijas un kāda ir to loma pasaulē, kurā virtuālā un augmentētā realitāte kļūst arvien komercializētāka. Lekcijas notiks Latvijas Mākslas akadēmijas K2 korpusā. Biļetes uz publiskajām vieslekcijām ir iespējams iegādāties pasākuma norises vietā. Cena – 5 eiro.

Biļetes uz vieslekcijām un paralēlajām sesijām iespējams iegādāties konferences norises vietās.

20. un 21. oktobrī LNMM un LMA telpās norisināsies konferences "Open fields 2017" paralēlās sesijās, kas diskutēs par digitālo mākslu virtuālās realitātes laikmetā. Biļetes uz sesijām ir iespējams iegādāties pasākuma norises vietā. Cena – 3 eiro.

Detalizētāka konferences programma atrodama šeit.

19. oktobrī, plkst. 19.00 Jauno mediju kultūras centrs "RIXC" ielūdz uz izstādes "Virtualitātes un realitātes" atklāšanu "kim?" laikmetīgās mākslas centrā. Festivālu pavadošajai izstādei tika pieteikti vairāk kā divsimt mākslas darbu, no kuriem atlasīti tikai divdesmit pieci. Izstādē parādīti ļoti dažādi darbi – no tēlaini poētiskiem, kur mākslinieki daudz iespaidojušies no dabas un mūsu apkārtējās vides, līdz sociāli aktīviem darbiem, kas ir tehnoloģiski izsmalcināti un estetizēti. Septiņi mākslas darbi ir veltīti virtuālajai realitātei, bet ir izstādītas arī foto un video instalācijas.

Latviešu mākslinieces Guntas Dombrovskas "Prāta vēstījums" apskata atgriezenisko saiti starp cilvēku un tehnoloģiju, cilvēka ķermeņa iekšējo procesu digitalizāciju un bioatgriezeniskās saites izmantojumu mākslā. Tajā tiek izmantotā elektroencefalogrāfija, kuru parasti pielieto neiroloģijas zinātnē, smadzeņu viļņu aktivitātes reģistrēšanai. Šī tehnoloģija ļaus izstādes apmeklētājam ar "domu spēku" iedarboties uz skaņas skulptūras skanējumu. Skaņas skulptūra sastāv no pianīna stīgām, solenoīdiem, pianīna āmuriņiem, skaņas noņēmējiem un skaļruņiem. Stīgas kopā veido 12 toņu harmoniju vairāk kā divu oktāvu diapazonā. MindWave reģistrē beta viļņus, kuri atbild par koncentrēšanos, uzmanības stāvokli un aktīvu domāšanu. Jo augstāks beta ienākošais signāls, jo augstāks skaņas tonis tiek atskaņots.

Guntas Dombrovskas darbs "Prāta vēstījums" 2016. gada izstādē "Impulsi"; Foto: Didzis Grodzs

Izstāde līdz 28. novembrim apskatāma "kim?" Laikmetīgas mākslas centrā, Sporta ielā 2. Darba laiks: pirmdien – slēgts, otrdien – 12.00 – 20.00, trešdiena līdz svētdiena – 12.00 – 18.00. Otrdien ieeja bez maksas. Izstādi bez papildus maksas piedāvājam apskatīt gidu pavadībā. Pieteikšanās, rakstot uz [email protected].

Vairāk informācijas par RIXC festivāla izstādi šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!