Kadrs no Leo Karaksa filmas "Annette".
 
Aktualitātes
06.07.2021

Sākas Kannu kinofestivāls, kurā piedalās arī Latvija

Komentē
0

Šodien Francijā sākas Kannu kinofestivālā, kas klātienē norisināsies līdz 17. jūlijam. Kā ierasts, festivāla kino industrijas notikumos, programmās un filmu tirgū aktīvi piedalās arī Latvija.

Pandēmijas dēļ pagājušajā gadā festivāls tika pārcelts uz digitālo vidi, taču šogad par spīti obligātai masku nēsāšanai pasākuma teritorijā, festivāla direktora Tjerī Fremo paziņojumam, ka viņš nesveiks filmu veidotājus un aktierus ar ierasto skūpstu uz vaiga, un citiem ierobežojumiem, festivāls noritēs iespējami tradicionālā veidā. 

Festivālu atklās franču režisora Leo Karaksa jaunākā filma "Annette" ar Ādamu Draiveru un Marionu Kotijāru galvenajās lomās. Tā ir arī viena no 24 filmām, kas sacentīsies par Kannu kinofestivāla galveno balvu ‒ "Zelta palmas zaru".

Pārējās pretendentes uz "Zelta palmas zaru" ir gan 2020. gadā iznākušas filmas, gan pavisam jauni darbi, no kuriem daļa tapusi pandēmijas laikā. Spilgtāko konkursa filmu vidū ir amerikāņu režisora Vesa Andersona ilgi gaidītā filma "The French Dispatch", amerikāņu aktiera un režisora Šona Penna filma "Flag Day", izraēļu režisora Nadava Lapida kinolente "Ahed’s Knee", kas aktualizē jautājumu par nacionālo identitāti un cīņu par demokrātiju; japāņu režisora Rjusukes Hamaguči filma "Drive My Car", kurā adaptēta Haruki Murakami novele ar tādu pašu nosaukumu; Šona Beikera neoreālistiskajā pieejā radītā "Red Rocket", Kirila Serebreņņikova filma "Petrov's Flu" un citas. Šogad žūriju vada režisors Spaiks Lī, kas ir pirmais melnādainais Kannu kinofestivāla žūrijas prezidents. Goda "Zelta palmas zaru" par karjeras sasniegumiem saņems aktrise Džodija Fostere.

Uz Kannu kinofestivālu ierasti devusies arī Latvijas delegācija. Festivāla ietvaros darbojas Latvijas paviljons, kas būs orientēts projektu reklamēšanas un jaunu kontaktu veidošanas virzienā. Paviljonā strādās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Nacionālā Kino centra un Latvijas Kinoproducentu asociācijas pārstāvji.

Nacionālais Kino centrs speciāli Kannu filmu tirgum ir apkopojis un izdevis jaunāko un topošo Latvijas filmu katalogu "Films from Latvia 2020-2023", kurā iekļautas vairāk nekā 100 filmas, kas savu pirmizrādi piedzīvos līdz 2023. gadam, un Latvijas filmu nozares pārskatu "Latvian Film Industry 2021".

Savukārt Kannu filmu tirgus "Kopražojumu dienā" ("Co-Production Day"), kas notiks 9. jūlijā, pirmo reizi piedalās topošo filmu izlase no Tallinas kinofestivāla sadaļas "Baltic Event" ‒ septiņu projektu kopums, kurā Latviju pārstāv režisors Dāvis Sīmanis un producents Gints Grūbe ar vēsturisko drāmu "Marijas klusums" ‒ stāstu par Latvijā dzimušo aktrisi Mariju Leiko (1887‒1938), kas kļuva par ievērojamu kinozvaigzni Vācijā, bet traģiski gāja bojā Padomju Savienībā, Staļina represiju nežēlīgajā lavīnā.

Latvija šogad tiek pārstāvēta arī Kannu filmu tirgus "Marché du Film" platformā "Producers Network", kas jau 15 gadus pulcē vairāk nekā 500 producentus no visas pasaules un ir kļuvusi par iespēju producentiem dibināt starptautiskus kontaktus un gūt nozīmīgus sadarbības partnerus. Šajā prestižajā producentu izlasē ir iekļauti divi Latvijas pārstāvji ‒ Aija Bērziņa (studija "Tasse Film") un Gints Grūbe (studija "Mistrus Media").

Starptautiskais Kannu kinofestivāls, kas ik gadu norisinās Kannās, Francijā, ir viens no vecākajiem un nozīmīgākajiem kinofestivāliem pasaulē. Šogad tas norisinās jau 74. reizi.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!