Kadrs no filmas "Četri balti krekli"
 
Aktualitātes
10.05.2018

Sākas Kannu kinofestivāls, kurā piedalās arī Latvijā

Komentē
0

Francijā ar atklāšanu 8. maija vakarā ir sācies Kannu starptautiskais festivāls, un šogad, līdztekus jau izziņotajai Rolanda Kalniņa filmas sensacionālajai dalībai "Kannu Klasikas" programmā, Latvijas kinoprofesionāļi ir iesaistīti arī citās festivāla norisēs – starptautiskos kontaktos, tirgus skatēs, programmā "Producers on the Move".

Kannu starptautiskais festivāls ir viens no centrālajiem notikumiem pasaules kinodzīvē, šogad tas notiek no 8. maija līdz 20. maijam un uz Zelta palmas zariem pretendē daudzi pasaulē pazīstami kinomeistari – Žans Liks Godārs, Kirils Serebreņņikovs, Džafars Panahi, Pāvels Pavļikovskis, Spaiks Lī un citi, Kannu konkursa filmas vērtēs žūrija ar aktrisi Keitu Blanšetu priekšgalā, žūrijā uzaicināts arī Latvijai labi pazīstamais krievu režisors Andrejs Zvjagincevs.

Jau ziņots, ka šogad Latvijas dalībai Kannu kinofestivālā ir sensacionāla pieskaņa – programmā "Cannes Classics" ("Kannu klasika") iekļauta Rolanda Kalniņa spēlfilma "Četri balti krekli" (1967, restaurētā versija, kas atjaunota Latvijas studijā "Lokomotīve"). Oficiālā sadaļa "Cannes Classics" Kannu kinofestivāla programmā ir jau 15 gadus, un festivāla rīkotāji uzsver, ka viens no aspektiem Kannu kinofestivāla misijā ir – veidot mūsdienu auditorijas attiecības ar "pasaules kino atmiņu". Klasisko filmu izlase veltīta pasaules kinovēstures mantojuma cildināšanai un novērtēšanai, demonstrējot īpašu meistardarbu restaurētās kopijas.

2018. gada programmā "Cannes Classics" iekļauta gan Stenlija Kubrika leģendārā filma "2001: Kosmiskā odiseja" ("2001: A Space Odyssey" (1968)), gan tikai četrus gadus par Rolandu Kalniņu vecākā zviedru kino klasiķa Ingmara Bergmana filmas, gan Vitorio de Sikas "Velosipēdu zagļi" (1948), Alfrēda Hičkoka "Vertigo" (1958), arī Bilija Vaildera, Žaka Riveta un citu autoru kinoklasikas pērles. Filmas "Četri balti krekli" iekļaušana šajā izlasē nozīmē, ka Rolanda Kalniņa un viņa radošās grupas darbs ir iederīgs kinopasaules visaugstākajā sabiedrībā.

Filmas seanss, uz kuru no Latvijas dodas arī režisors Rolands Kalniņš un operators Miks Zvirbulis, – 15. maijā pulksten 11:00 Kannu "Festivālu pils" ("Palais des Festivals" Bunjuela zālē/Buñuel Theatre).

Latvijas kinoprofesionāļi šogad darbojas arī citās Kannu kinofestivāla sadaļās – piemēram, studijas "Tasse Film" līdzdibinātāja, Latvijas Kinoproducentu asociācijas vadītāja Aija Bērziņa (arī Simtgades spēlfilmas "Paradīze ’89" producente) izvēlēta dalībai Eiropas daudzsološāko jauno producentu divdesmitniekā "Producers on the Move", kas dod iespēju profesionāli pilnveidoties, iegūt kontaktus un popularizēt savus nākamos projektus. Studijā "Tasse Film" šobrīd top režisora Jura Kursieša spēlfilma "Oļegs", kopražojums ar Krieviju – Mihaila Idova spēlfilma "Humorists" – un vēl vairāki starptautiski projekti.

Kannu kinofestivāla tirgus sadaļā "Marché du Film", kas dod iespēju satikties ar potenciālajiem izplatīšanas aģentiem un citiem industrijas profesionāļiem, šogad piedalās jaunā režisora Kristiana Riekstiņa eksperimentālā spēlfilma "Eva", kas top studijā "Mistrus Media", finansēta VKKF mērķprogrammā un aprīlī Viļņas (Lietuva) festivāla industrijas sadaļā saņēma balvā iespēju piedalīties Kannu filmu tirgū, iniciatīvas "Vilnius Goes to Cannes" ietvaros (seanss 14. maijā). Vairāk par projektu šeit.

Kannu filmu tirgū jau tradicionāli darbojas arī Latvijas paviljons, kas veidots sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA). 12. maijā tur tiks prezentēts titulētās režisores Nanas Džordžadzes topošais Krievijas, Latvijas un Somijas kopražojums "Rabbit’s Paw", kura filmēšana sāksies jūnijā, Latvijas pusi šajā projektā pārstāv studija "Fa Filma". Latvijas paviljons ir aktīva lietišķu tikšanos un kontaktu veidošanas vieta festivālā akreditētajiem Latvijas filmu producentiem.

Nacionālais Kino centrs īpaši darbam Kannu festivāla Latvijas paviljonā sagatavojis un izdevis jaunāko un topošo Latvijas filmu katalogu (2018-2020), tas pieejams arī elektroniski šeit.

Latvijas paviljona apmeklētājiem ir iespējams atsevišķi iepazīties arī ar Nacionālā Kino centra programmu "Latvijas filmas Latvijas simtgadei", kam arī izdots savs katalogs.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!