Aktualitātes
01.03.2021

Sākas festivāls "Jaunās mūzikas dienas"

Komentē
0

1. martā ar atklāšanas koncertu "Piano Phase" sāksies festivāls "Latvijas Jaunās mūzikas dienas", kas šogad koncertus piedāvā klausīties tiešraidē.

Atklāšanas koncerts "Piano Phase" klausāms bez maksas šovakar plkst. 18.00 Latvijas Radio 3 "Klasika" un mājaslapā klasika.lsm.lv. Pārējie festivāla koncerti būs vērojami vietnē bezrindas.lv. Kā ziņo rīkotāji, saistībā ar vīrusa Covid-19 izplatību, divi no festivāla koncertiem tiek pārcelti: koncerts "Ligeti. Laika viļņi" norisināsies š.g. 17. aprīlī un "Leimane, Viļums, Grizē" 29. aprīlī. Uz šiem koncertiem būs derīgas iepriekš iegādātās abonementi un biļetes, kas būs pieejamas līdz koncertu norises sākumam.

Par festivāla Latvijas Jaunās mūzikas dienas atklāšanas koncerta centrālo darbu ir izvēlēts minimālisma pamatlicēja, amerikāņu komponista Stīva Reiha (Steve Reich) skaņdarbs "Piano Phase". Savās jaunajās kompozīcijās uz šo skaņdarbu atsauksies latviešu komponisti – Jēkabs Nīmanis ar darbu "Reartikulētā transformāciju spēle", Georgs Pelēcis ar pasakalju divām klavierēm "Stīva Reiha Piano Phase atbalss", Asija Ahmetžanova ar kompozīcijas "Heart Phase radio edition" pirmatskaņojumu un Džeikins Pusons ar skaņdarbu "Downhill Ski".

Festivāla "Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2021" kodolu veido vairākas koncertprogrammas, kuru centrā ir kāds 20. gadsimta maģistrālais darbs, šedevrs, kas mainījis mūzikas attīstības ceļus – Stīva Reiha "Piano Phase", Ģērģa Ligeti Otrais stīgu kvartets un Žerāra Grizē "Vortex Temporum". Šie izcilie meistardarbi ir bijuši iedvesmas avoti latviešu komponistu jaundarbiem, kuri kontekstualizē, atsaucas, meditē par šo darbu poētiskajiem un tehnoloģiskajiem aspektiem. 

Festivāla koncerti šogad tiek dēvēti par kājkoncertiem, jo tiešraidi iespējams skatīties jebkur, arī ārpus mājas, un savu koncertu klausīšanās vietas iesaka paši komponisti. Pirmo koncertu komponisti iesaka klausīties sportojot, sēžot pie kamīna ar vīna glāzi, braucot ar velosipēdu, kā arī atrodoties pie ūdens – ezera, upes vai jūras.

Papildus biļetēm tiek piedāvāti arī izdevīgi kājkoncertu abonementi vienai personai – divām kājām, kā arī sev un draugiem – kopā sešām kājām. Tie sniedz iespēju klausīties visus festivāla koncertus. Abonementi pieejami vietnē ej.uz/muzikasdienas.

Citu koncertu klausīšanās ieteikumiem, festivāla jaunumiem un programmai iespējams sekot līdzi Facebook lapā un festivāla mājaslapā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!