Foto: Unsplash.com
 
Aktualitātes
28.05.2020

Saeimas komisija sāk skatīt jautājumu par dzīvesbiedru aizsardzību

Komentē
0

Saeimas Sociālo un darbu lietu komisija trešdien, 27. maijā, tikšanās laikā ar ekspertiem un valsts institūciju pārstāvjiem vienojusies, ka lūgs iestādēm sniegt savu vērtējumu par to, kā dzīvesbiedru aizsardzības trūkums izpaužas dažādās dzīves situācijās.

Kā izskanēja sēdes laikā, pandēmijas radītā krīze aktualizējusi virkni problēmu, ar ko saskaras nereģistrētās attiecībās dzīvojošie un viņi bērni, – grūtības nokārtot mantojuma tiesības, pieņemt lēmumus saistībā ar veselības aprūpi, pierādīt ģimenes statusu pulcēšanās ierobežojumu kontekstā un citas. Turklāt šādu cilvēku nav mazums – pētījumi liecina, ka Latvijā 40% bērnu dzīvo ar vecākiem, kuriem nav reģistrētas attiecības, 39% cilvēku uzskata, ka nevar atļauties laulības, un kopumā 35% pieaugušo Latvijā dzīvo nereģistrētās attiecībās, sēdē norādīja komisijas vadītājs Andris Skride (AP).

Sēdē piedalījās arī tiesībsargs Juris Jansons, kurš atkārtoja 2018. gadā sniegto atzinumu un norādīja uz Satversmes 110. pantu, kas paredz, ka "valsts aizsargā un atbalsta laulību — savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības ". "Ir jautājums, kas ir ietverts ģimenes jēdziena tvērumā? Ar to arī jāsāk," teica Jansons. Tiesībsargs atgādināja, ka jau agrāk norādīts uz problēmu, ka, piemēram, personām, kas dzīvo vienā mājsaimniecībā kā ģimene, bet nav reģistrētā laulībā, ir jāmaksā nodokļi un nodevas, kārtojot īpašumu nodošanas jautājumus, kas gan nav jādara laulātajiem.

Savukārt centrs "Marta" norādīja, ka likums, kas ļautu reģistrēt dzīvesbiedru savienību, ir nepieciešams arī tādēļ, lai pasargātu sievietes un bērnus no ciešanām vardarbīgu attiecību ģimenē dēļ. "Likums ļoti palīdzētu "Martas" klientēm nebaidīties pārtraukt vardarbīgas attiecības," teica centra pārstāve Līva Matuzele, norādot, ka tādā gadījumā sievietēm nebūtu jābaidās, ka tās paliks bez mājokļa un arī bez tiesībām uz bērnu aprūpi, jo visbiežāk kopīgi uzturētais īpašums ir reģistrēts uz vīrieša vārda un dod viņam iespējas manipulēt.

Sēdē tika pieminēta situācija, kad bērni dzīvo ģimenēs, kur viens no vecākiem nav bioloģiskais vecāks un kur nav reģistrētu attiecību. Gadījumā, ja ar vienu no vecākiem notiek nelaime, otram nav tiesību pieņemt lēmumus par bērnu. Tāpat nereģistrētās attiecībās dzīvojošie saskaras ar grūtībām deklarēt vienas mājsaimniecības locekļu īrētā īpašumā, jo pēc likuma nereģistrētu attiecību gadījumā partneri deklarēt drīkst tikai ar izīrētāja atļauju. Problēmas ir arī tiem vecāka gadagājuma ļaudīm, kuri pēc laulātā nāves vai šķiršanās uzsāk nereģistrētu kopdzīvi ar citu dzīvesbiedru, jo tā nāves gadījumā var palikt bez tiesībām uz kopīgi veidoto mājsaimniecību.

Jau ziņots, ka dzīvesbiedru regulējumam atbalstu paudusi arī sabiedrība – aprīlī vairāk nekā 10 000 cilvēku parakstīja iniciatīvu platformā "Mana Balss". "Sabiedrības pieprasījums ir nepārprotams. Tāpēc pēdējais laiks sākt kvalitatīvu diskusiju par dzīvesbiedru regulējumu Latvijā. Šajā brīdī svarīgākais ir noskaidrot valsts institūciju viedokli un to, ar kāda veida grūtībām saskaras personas, kuras dzīvo nereģistrētā kopdzīvē," sociālajos tīklos paudis Andris Skride.

2017. gadā jau tika savākti vairāk nekā 10 000 parakstu Kopdzīves likuma projekta atbalstam un iniciatīva tika iesniegta Saeimā, taču 2018. gada martā parlamenta vairākums nobalsoja pret to.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!