Aktualitātes
15.11.2021

Saeima lemj samazināt PVN likmi grāmatām, arī elektroniskajām

Komentē
0

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēmusi likuma grozījumus, kas paredz samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi grāmatām (gan drukātajām, gan elektroniskajām), presei un ziņu portālu abonementu sadaļai. Tie būs 5% līdzšinējo 12% vietā.

Jaunā nodokļu likme attieksies uz grāmatu, tostarp mācību literatūras, brošūru, bukletu un tamlīdzīgu iespieddarbu, bilžu, zīmējamo un krāsojamo grāmatu bērniem, iespiestu nošu un nošu rakstu, karšu un hidrogrāfisko vai tamlīdzīgu shēmu piegādei iespieddarba un elektroniska izdevuma formā, tajā skaitā grāmatu piegādi tiešsaistes režīmā vai lejupielādējot.

Samazināto 5% likmi piemēros arī iespieddarba vai elektroniskā izdevuma formā, tostarp tiešsaistes režīmā vai lejupielādējot izdotas preses un citu masu informācijas līdzekļu izdevumu vai publikāciju, tostarp avīžu, žurnālu, biļetenu un citu periodisko izdevumu, informācijas aģentūru paziņojumu, kas paredzēti publiskai izplatīšanai, kā arī publikāciju interneta vietnē piegādei, kā arī to abonentmaksai.

Samazinātā likme netiks piemērota tādu grāmatu, preses un citu masu informācijas līdzekļu izdevumu vai publikāciju piegādei, kuri ir ar erotisku un pornogrāfisku raksturu, kuru saturiskā ievirze un uzdevums ir reklāmas vai komercsludinājumu publicēšana un kas pilnīgi vai galvenokārt sastāv no videosatura vai mūzikas.

Pašlaik Latvijā PVN likme grāmatām ir 12%, kamēr vidēji Eiropas Savienībā (ES) tie ir 6,6%, savukārt atsevišķās valstīs – pat 0%.

Kā norāda Kultūras ministrija, augstā PVN likme kaitējusi izdevējdarbības nozarei Latvijā. Kopš 2009. gada, kad PVN likme grāmatām no 5% tika paaugstināta līdz 21%, bet vēlāk samazināta līdz 5%, būtiski samazinājies gan jaunizdevumu skaits, gan tirāža.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!