Foto no piketa par Stambulas konvencijas ratifikāciju.
 
Aktualitātes
27.04.2023

Saeima balso pret Stambulas konvencijas iekļaušanu dienaskārtībā

Komentē
1

Saeima ceturtdien, 27. aprīlī, noraidījusi priekšlikumu iekļaut šodienas darba sēdes kārtībā lēmumu uzdot Ministru kabinetam nekavējoties ratifikācijai virzīt tā saucamo Stambulas konvenciju jeb Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu.

"Progresīvie" uzsver, ka, par spīti valdībā iepriekš pieņemtajam rīkojumam, kas uzdod Ministru kabinetam iesniegt Stambulas konvenciju ratificēšanai Saeimai, tas joprojām nav izdarīts.

Aizstāvot ratifikāciju, "Progresīvie" atsaucas uz tiesas spriedumu par konvencijas atbilstību Latvijas pamatlikumam. Tajā teikts: "regulējums pēc būtības uzliek Stambulas konvencijas dalībvalstīm pienākumu pielikt saprātīgas pūles tādu aizspriedumu, paražu un tradīciju izskaušanai, kuras sekmē dzimtē balstītu vardarbību pret sievietēm, un šā pienākuma īstenošanā nepieļauj diskrimināciju. Proti, apstrīdētajā regulējumā paredzētais pienākums neprasa no dalībvalstīm konkrētus sasniedzamos rezultātus, bet nosaka vispārīgu rīcības modeli".

"Progresīvie" arī atgādina, ka Stambulas konvencija ir starptautisks standarts un galvenais instruments, lai izskaustu ar dzimumu saistītu vardarbību, tostarp vardarbību ģimenē. Partija uzsver, ka šāda mērķtiecīga instrumenta un politikas trūkumu uzrādīja arī nesenā slepkavība Jēkabpilī – bijušā dzīvesbiedra vajātā sieviete vairāk nekā gada garumā meklēja palīdzību dažādās tiesībsargājošās instancēs, taču, par spīti 18 kriminālprocesiem, kas bija ierosināti pret slepkavu, tik un tā tika nogalināta.

"Diemžēl Latvija turpina būt pirmajā vietā ES pēc slepkavību skaita – 2020. gadā Latvijā slepkavību skaits uz 100 000 iedzīvotāju sasniedza 4,9, būtiski pārspējot arī Lietuvu un Igauniju. Turklāt Latvijā starp slepkavību upuriem lielākoties bija sievietes (60% pret 37% vidēji ES). Līdzīgi dati ir atrodami par katru no sešiem kaunpilnajiem gadiem, kopš Latvija Stambulas konvenciju ir parakstījusi, bet nav ratificējusi," norāda "Progresīvie".

Debatēs "Progresīvajiem" iebilda Ainārs Šlesers no opozīcijas partijas "Latvija pirmajā vietā", sakot, ka nevar atbalstīt konvenciju, jo tajā iekļauta ģimenes jēdziena definīcija. Vienlaikus politiķis uzsvēra, ka "sievietes ir jāaizstāv", taču pauda vēlēšanos to darīt bez "Briseles vai Vašingtonas uzstādījumiem".

Pret Stambulas konvencijas iekļaušanu dienaskārtībā balsoja 33, pret – 42. Balsojumā atturējās pieci.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!