Foto: Unsplash.com
 
Aktualitātes
18.06.2020

Rumānijā aizliedz dzimtes studijas

Komentē
0

Rumānijas parlaments apstiprinājis likuma grozījumus, kas aizliedz skolās un universitātēs pasniegt dzimtes teoriju. Otrdien pieņemtos grozījumus asi nosodījuši gan rumāņu akadēmiķi, gan cilvēktiesību organizācijas.

Izglītības likuma grozījumi, kas tika pieņemti bez sabiedriskās apspriešanas, aizliedz Rumānijas izglītības institūcijām izplatīt uzskatu, ka "dzimte atšķiras no bioloģiskā dzimuma." Valsts cilvēktiesību organizācijas to jau nodēvējušas par valdības centieniem kontrolēt pilsoņu domāšanu, savukārt vairāki pasniedzēji publiski paziņojuši, ka negrasās pakļauties aizliegumam.

Protestu paudušas arī vairākas Rumānijas izglītības institūcijas. "Likuma grozījumi ir pretrunā ar Rumānijas konstitūcijā garantētajām pamattiesībām un starptautiskajām normām, kuras apstiprinājusi Rumānija: domu un viedokļa brīvību, kā arī universitāšu autonomiju. Likuma tekstam nav zinātniska pamatojuma un tas ir kliedzošs piemērs tam, kā valsts iejaucas izglītības un izteiksmes brīvībā," publiskajā paziņojumā raksta Bukarestes Universitāte.

Likuma grozījumus kritizē arī rakstnieki un citi kultūras darbinieki. Rumānijas PEN norādījusi, ka jaunie grozījumi ir cilvēktiesību pārkāpums un padarīs "jau tā neaizsargātas sociālās grupas vēl neaizsargātākas", radot vēl vairāk "diskriminācijas un sociālās izstumšanas".

Tiešsaistē notiek arī parakstu vākšana petīcijai, kas aicina Rumānijas prezidentu Klausu Johanisu noraidīt likumu. Šobrīd to atbalstījuši jau vairāk nekā 40 000 cilvēku.

Pastāv bažas, ka Rumānija varētu iet kaimiņvalsts Ungārijas pēdās, kur dzimtes studijas tika aizliegtas jau 2018. gadā, savukārt divus gadus vēlāk tika pieņemti likuma grozījumi, kas vairs juridiski neatzīst dzimuma maiņu.

 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!