Aktualitātes
15.12.2020

RSU Anatomijas muzejs izdod tetovēto ādu kolekcijas katalogu

Komentē
0

RSU Anatomijas muzejs sadarbībā ar māksliniekiem Kristianu Brekti un Aleksandru Breži izdevis ilustrētu katalogu, kas veltīts muzeja neparastākajai – tetovēto ādu – kolekcijai. Izdevums nopērkams grāmatnīcu tīklā "Jānis Roze".

Anatomijas muzeja kolekcija tapusi 20. gadsimta pirmajā pusē kā mācību materiāls medicīnas studentiem. Kolekcijā savdabīgi izceļas ar mācību procesu šķietami nesaistītā tetovēto ādu kolekcija – trīsdesmit tetovētas ādas preparāti, būtībā pergamenti, kas, iestikloti un ierāmēti, gadu desmitiem "rotājuši" Anatomijas muzeja sienas kā ziņkārību rosinoši objekti bez cita saglabāta konteksta. Katalogs piedāvā ieskatīties šajos neparastajos objektos un izzināt to izcelsmes vēsturi.

RSU Anatomijas muzeja vadītāja docente un izdevuma sastādītāja Ieva Lībiete: "Mūsdienās tetovēto ādu kolekcija ir reta liecība par tetovēšanas praksi Latvijas teritorijā 20. gadsimta sākumā. Ādās nolasāma gan tā laika tetovēšanas tehnika, gan lietotie krāsu pigmenti, gan tetovējumu simboli. Vienlaikus šī kolekcija rosina uzdot jautājumus, kādēļ anatomi vēlējušies preparēt, konservēt, izžāvēt, ierāmēt un muzejā eksponēt tetovētu ādu? Kas bijuši šie cilvēki, kuru āda saglabāta?"

RSU Anatomijas muzeja kolekcija ir Nacionālā muzeja krājumu daļa. Muzeja kolekcija sastāv no aptuveni 6000 dažādu un neparastu objektu. Tie ir cilvēka normālās un patoloģiskās anatomijas preparāti, embrioloģijas, teratoloģijas (iedzimtās anomālijas), salīdzinošās anatomijas kolekcijas, kā arī plašas antropoloģiskā materiāla, kas iegūts izrakumos un ekspedīcijās 20. gs. 20.–30. gados.

RSU Anatomijas muzejs ir RSU Medicīnas vēstures institūta struktūrvienība. RSU Anatomijas muzejs ir izglītības un pētniecības vieta medicīnas studentiem, skolēniem un sabiedrībai. Jaunais muzejs atrodas Anatomikuma teritorijā, Kronvalda bulvārī 9. Apmeklētājiem tas būs atvērts, tiklīdz to ļaus epidemioloģiskā situācija.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!