Aktualitātes
30.11.2022

Rotko centrs paziņo, ka cenzētajiem darbiem jāatgriežas izstādē

Komentē
1

Ar publisku paziņojumu saistībā ar igauņu mākslinieka Sandera Raudsepa izstādes cenzūru nācis klajā Marka Rotko mākslas centrs. Lakoniskajā komentārā savā "Facebook" lapā centrs atsaucas uz Satversmi un norāda, ka cenzētajiem darbiem jāatgriežas izstādē.

Ierakstā Rotko centrs citē divus Satversmes pantus: 99. pantu, kas aizstāv domas, apziņas un reliģiskās pārliecības brīvību, kā arī nosaka, ka baznīca ir atdalīta no valsts, un 100. pantu, kas aizliedz cenzūru.

Tāpat centrs pateicas organizācijām, kas publiskās vēstulēs pauda atbalstu: "Neseno notikumu kontekstā vēlējāmies pateikties Latvijas Muzeju biedrībai, Latvijas PEN un katram individuāli par to atbalstu, ko sniedzat Daugavpils Marka Rotko mākslas centram cīņā ar cenzūru un darbā ar kvalitatīvas laikmetīgās mākslas satura nodrošināšanu gan Daugavpils, gan visas Latvijas mērogā," teikts paziņojumā.

Noslēgumā centrs norāda - Sandera Raudsepa izstādes "Nāvīga vēlme nonākt pēcnāvē" darbiem ir jāatgriežas izstādes telpās. 

Dienu iepriekš atbalstu centram paudis arī Kultūras ministrs Nauris Puntulis: "Mākslas politiska cenzūra demokrātiskā sabiedrībā nav pieļaujama, tas ir ceļš uz nekurieni - tur, kur Latvija bijusi salīdzinoši nesenā pagātnē pirms dažiem gadu desmitiem, kur arī es pats kā mūziķis esmu ticis politiski cenzēts. [..] Ņemot vērā Satversmes 100. un 113. pantā teikto par zinātniskās, mākslinieciskās un citādas jaunrades brīvību,  es kā Saeimas deputāts jau esmu rosinājis šo jautājumu skatīt arī tuvākajā Saeimas izglītības un kultūras komisijas sēdē. Savukārt, tuvākajā laikā aicināšu uz sarunu arī Daugavpils pašvaldības pārstāvjus."

Jau ziņots, ka pēc Daugavpils domes spiediena Rotko centra vadība izņēmusi no igauņu keramiķa Sandera Raudsepa ekspozīcijas trīs cikla "Your own alternative Jesus" ("Tavs alternatīvais Jēzus") darbus. Domes deputāti publiski pauduši, ka darbi aizskar ticīgo jūtas – sūdzību vēstules domei un Rotko centram esot sūtījušas reliģiskās konfesijas, dažādas kultūras biedrības un iedzīvotāji.

Vēršanās pret izstādi izsaukusi plašu pretreakciju un raisījusi diskusiju par cenzūru. Ar atklātu vēstuli pie valsts amatpersonām un Daugavpils domes vērsusies Latvijas Muzeju biedrība, saucot šo gadījumu par "mākslas darbu cenzūras bīstamu precedentu".

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!