Aktualitātes
29.03.2019

Rotko centrā atklās ievērojamās britu mākslinieces Džilianas Eiresas izstādi

Komentē
0

No šī gada 13. aprīļa Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā līdzās Marka Rotko oriģināldarbu ekspozīcijai būs skatāma godalgotās britu mākslinieces Džilianas Eiresas (Gillian Ayres, 1930 – 2018) personālizstāde "Es redzu dabu kā krāsu". Viņas darbi šobrīd ir atrodami Ņujorkas Modernās mākslas muzeja un Londonas Teita galerijas kolekcijās.

Džiliana Eiresa ir viena no Lielbritānijas nozīmīgākajām māksliniecēm abstrakcionistēm, pazīstama ar saviem spilgtajiem lielformāta audekliem, kuros krāsu dažādība eksplodē. Iedvesmojusies no amerikāņu abstraktā ekspresionisma tradīcijām, Eiresa gleznoja liriskā, žestuālā manierē, kas kontrastēja ar viņas laikabiedru radītajām asmalu formām kompozīcijās.

"Manas gleznas ir par pašu glezniecību, formu un krāsu, tās nestāsta stāstus," ir teikusi Eiresa. Viņas darbi ir radīti, klājot krāsas pigmentu biezos slāņos, tie satur norādes uz dažādiem stiliem un virzieniem mākslas vēsturē. "Manas gleznas nav tiešas reakcijas uz kādu konkrētu brīdi vai priekšmetu," savulaik ir atzīmējusi māksliniece. "Es negaidu, ka, uz tām skatoties, visus pārņems tās pašas sajūtas. Mākslas baudīšana ir ļoti personiska, un arī mākslinieka iedvesmas avots ir kas ļoti personisks, un dažreiz autors nezina vai nevēlas atklāt, no kurienes iedvesma nāk."

1991. gadā Eiresa tika pagodināta ar Karaliskās Mākslas akadēmijas akadēmiķes titulu un 2011. gadā iecelta par Britu impērijas ordeņa komandieri par ieguldījumu britu glezniecībā.

Izstādes atklāšana notiks piektdien, 12. aprīlī, pulksten 16.00. Izstāde Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā būs skatāma līdz šī gada 29. septembrim.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!