Publicitātes foto
 
Aktualitātes
24.08.2016

"RIXC" Mākslas un zinātnes festivāls šoruden notiks Nacionālajā bibliotēkā

Komentē
0

"RIXC" Mākslas un zinātnes festivāls "Open Fields", kurš šogad sevi piesaka ar apakšvirsrakstu "Laikmetīgas un tīklotas atbildes uz pārmaiņām Eiropas ģeofizikālajā, sociāli politiskajā un kultūras ainavā...", šajā rudenī no 29. septembra līdz 1. oktobrim notiks Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

"RIXC" festivāls, kas pirmo reizi notika Rīgā pirms 20 gadiem, pa šo laiku ir kļuvis par ikgadēju tikšanās vietu, kurā norisinās aktuālākās diskusijas par jauno estētiku, laikmetīguma faktoriem, digitālajām praksēm un postmediju situāciju mākslā. Šogad festivāla uzmanības centrā ir starptautiska konference par mākslas pētniecību un vērienīga izstāde, kas izaicina un apvieno tādus pretrunīgus laukus kā akadēmisko zināšanu tradīcijas un laikmetīgās mākslas prakses.

"Open Fields" konferencē, kas norisinās uz mākslas, zinātnes un humanitāro zinātņu lauku pārklāšanās robežas, tiksies ap 100 starptautisko dalībnieku – mākslinieki un zinātnieki, kā arī akadēmiskie pētnieki no 30 dažādām Eiropas un pasaules valstīm. Konferencē diskutēs par mākslu kā pētniecību, mākslas mainīgo lomu sabiedrībā, tās transformējošo potenciālu un sadarbību ar zinātni. Tā kā konference notiek "Radošās Eiropas" sadarbības projekta "Changing Weathers" ("Mainīgs laiks") ietvaros, tad konferences tās centrā būs arī jautājums – vai māksla un citas radošās prakses spēj jēgpilni sniegt ieguldījumu attiecībā uz tehnoloģiju, zinātnes un vides jautājumu sniegtajiem izaicinājumiem mūsdienu laikmetā? Līdzās tiks aplūkoti arī tādi lauki kā datu reprezentācija un vizualizācija, kritiskais dizains, ilgtspējīgas infrastruktūras, ekoestētika, tehnoekoloģijas, sociālās interaktivitātes nākotne un citas transformatīvā potenciāla tehnikas.

RIXC, Open Field

"Open Fields" konferenci papildinās vērienīga starptautiska izstāde, kas norisināsies no 30. septembra līdz 2. novembrim Latvijas Nacionālās bibliotēkas 1. stāva izstāžu zālēs. Šogad festivāla izstādē būs apskatāmi ap 25 mākslinieku un dizaineru mākslas darbi, kas izaicina mūsu priekšstatus par mākslu un laikmetīgo estētiku, kombinē dažādus medijus, zināšanas un pētījumu laukus, kā arī interpretē un vizualizē zinātniskus, sociālus un kultūras datus jaunā un jēgpilnā veidā. Izstādes un festivāla publiskā atklāšana notiks 29. septembrī plkst. 19:00.

"RIXC" festivāls šogad piedāvās arī plašu paralēlo programmu – vēl divas izstādes, kas notiks "RIXC" Galerijā un Arhitektūras un mediju centrā "H2O 6", kā arī performanču programmu – "Jaunās skaņas dienas", kas notiks 30. oktobrī plkst. 21:00.

"RIXC" festivālu ievadīs jauno latviešu mākslinieku izstāde "Impulsi. Jaunās skaņas dienas" kas notiks no 19. septembra līdz 2. oktobrim Rīgā, RISEBA Arhitektūras un mediju centrā "H2O 6", Durbes ielā 4. Izstādē piedalīsies Latvijas jaunie mediju un skaņas mākslinieki, risinot tādus skaņas mākslas aspektus kā skaņas un telpas mijiedarbība, skaņas materialitāte un fizikalitāte, skaņas un vizualitātes attiecības. Izstādē "Impulsi. Jaunās skaņas dienas" piedalīsies mākslinieki: Madara Kļavinska, Anna Priedola, Paula Vītola, Gunta Dombrovska, Artūrs Kalvāns, Reinis Naļivaiko, Uldis Hasners un citi.

Savukārt festivāla priekšvakarā, 28. septembrī, plkst. 18, "RIXC" galerijā, 11. novembra krastmalā 35, tiks atklāta austrāļu-austriešu mākslinieku apvienības "Time's Up" izstāde "Turntona, mazpilsēta pie jūras". Balstoties uz pašreizējo situāciju pasaules okeānos un nākotnes pareģojumiem, mākslinieki ir izstrādājuši nelielas pilsētas modeli, kas parāda, kā mūsu pasaule varētu izskatīties laika gaitā. Nākotne tiek apskatīta no visiem ilgtspējības aspektiem – sākot no darbaspēka, cilvēku kopienām, izglītības un kultūras, beidzot ar ekosistēmas un klimata pārmaiņām. Šīs pilsētas iedzīvotājiem ir pieejama inovatīva aļģu ūdens attīrīšanas sistēma, plastmasas zvejnieki un medūzu ķērāji, nelielas tirdzniecības ostas un labākais šefpavārs. "Time's up" ir mākslinieku apvienība no Austrijas un Austrālijas, kas dibināta 1996. gadā un izstrādā mūsdienu pasaules nākotnes scenārijus.

Festivālu organizē Jauno mediju kultūras centrs "RIXC". Konferenci organizē RIXC sadarbībā ar LiepU Mākslas pētījumu laboratoriju un RISEBA. Festivāla un izstādes kuratori: Dr. Raitis Šmits un Dr. Rasa Šmite.

Plašāku informāciju par festivālu, konferenci, izstādēm un citiem saistītajiem pasākumiem, lūdzu, meklējiet "RIXC" mājaslapā. 
 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!