Memo Akten. Visu uzraugošās mīlošas žēlastības mašīnas / dziļākās meditācijas #1-#6, 2021.
 
Aktualitātes
28.07.2022

RIXC festivāls šogad aplūkos mūsdienu pasaules "trauslo realitāti"

Komentē
0

RIXC Mākslas un zinātnes festivāls, kas ar nosaukumu "Trauslā realitāte" norisināsies Rīgā no 25. augusta līdz 16. oktobrim, šogad pētīs, kā risināt laikmeta mestos izaicinājumus un saglabāt mūsdienu "trauslo realitāti" ar mākslas un zinātnes palīdzību.

"Līdzās mediju visuresamībai, nedrošībai par pandēmijas sekām un sociālajai sašķeltībai, ko vēl vairāk pastiprina līdzās notiekošais karš, šobrīd pieredzam mūsdienu pasaules "trauslo realitāti'. Ko māksla var? Ko zinātne piedāvā? Kādas virtuālās un paplašinātās realitātes tehnoloģijas mums palīdzētu kļūt empātiskākiem – vienam pret otru un pret mūsu planētu? RIXC Mākslas un zinātnes festivāla "Trauslās realitātes" mērķis nav sniegt atbildes, bet gan radīt platformu kopīgām sarunām un "vizionēt" – kā uzbūvēt pasauli, kurā tāds karš – kā šobrīd notiekošais Krievijas uzbrukums Ukrainai – nebūtu iespējams," raksta festivāla rīkotāji.

Festivāla centrālais notikums būs izstāde "Trauslā realitāte" no 25. augusta līdz 16. oktobrim Kim? Laikmetīgās mākslas centrā. Tajā būs apskatāmi ārvalstu un Latvijas mākslinieku darbi, kuros autori uz šobrīd aktuāliem pasaules procesiem raugās no tehno-ekoloģiskas perspektīvas. Mākslinieki pēta Černobiļas atsvešinātās zonas telpu akustiku, virtuāli iegremdējas karavīru imersīvajā atmiņā, vizualizē cilvēces gatavību visdažadākajām kataklizmām – sākot no zemestrīcēm, viesuļvētrām, kara likumiem līdz pat zombiju apokalipsei. Izmantojot un trenējot mākslīgo intelektu, mākslinieki liek izdzist attēlos fiksētiem cilvēkiem vai arī, izmantojot mākslīgos neironu tīklus, rada pilnīgi jaunu un neierastu, no seniem fotouzņēmumiem restaurētu portretu estētiku. Apmeklētājiem arī pašiem būs iespēja veidot ritmiski interaktīvu dialogu ar mākslīgā intelekta radītām "ekstraplanetārām sistēmām" vai arī radīt īslaicīgus un mainīgus selfijus ar virtuālām mušām.

Izstādes "Trauslā realitāte" mākslinieki: Debija Dinga / DBBD.SG (Debbie DING / DBBD.SG / SG), Jakobs Kirkegārds (Jacob Kirkegaard / DK), Mario Klingemans (Mario Klingemann / DE), Hajuna Kvona (Hayoun Kwon / KR), Memo Akten (TR), Lorāns Minjono un Krista Zommerere (Laurent Mignonneau and Christa Sommerer / FR/AT), Alvis Misjuns (LV), Jurģis Peters (LV), Sahedžs Rahals (Sahej Rahal / IN), Alisone Stjuarte (Allison Stewart / US), Sabīne Šnē (LV), Teo Triantafildis (Theo Triantafyllidis, GR). Izstādes kuratori:  Raitis Šmits un Rasa Šmite, producente: Agnese Baranova / RIXC.


Sahedžs Rahals. Druj.exe, 2022.

Savukārt festivāla programmas ietvaros no 6. līdz 8. oktobrim tiešsaistē no RIXC galerijas norisināsies piektā "Renewable Futures" sērijas konference Ziemeļeiropā, kuras iniciatori un dibinātāji ir RIXC Jauno mediju kultūras centrs Rīgā  un Oslo MET universitātes FeLT projekta pētnieku grupa no Oslo. Konferencē piedalīsies vairāk kā 60 starptautisku dalībnieku – mākslinieku, pētnieku, teorētiķu, radošo tehnoloģiju dizaineri – no vairāk kā 30 valstīm. Konferences ietvaros gan tiešsaistē, gan klātienē norisināsies konferences sesijas, kuras organizēs Jauno mediju kultūras centrs RIXC sadarbībā ar partneriem: NAIA (Naturally Artificial Intelligence Art asociācija) Karlsrūē, Liepājas Universitātes Mākslas Pētījumu laboratoriju (MPLab) Liepājā un FeLT (Futures of Living Technologies projekts) Oslo.

Konferences "Trauslā realitāte" programmā norisināsies vairākas paralēlās sesijas par dažādām savstarpēji saistītām tēmām un sfērām, identificējot centrālās "šķautnes" un apspriežot, kā soli pa solim "stabilizēt" mūsu realitāti, ikdienas dzīvi un komunikāciju vienam ar otru tuvākā un tālākā nākotnē.

"Konferences mērķis nav atrast atbildes, bet gan kļūt par forumu, kurā aplūkot mūsdienu situācijas "trauslo realitāti", ko ietekmē ne vien pandēmijas sekas, bet vēl jo vairāk – pašlaik notiekošais militārais konflikts," raksta rīkotāji.

Konferences pirmā diena ar nosaukumu "Dziļā Eiropa" diskutēs par patreizējo situāciju Eiropā, Baltijā, Centrālajā un Austrumeiropā no "vēstures atpakaļskata spoguļa" skatījuma. Otrajā dienā konferences sesija "Dabas-kultūras" iepazīstinās ar eko-feministisko perspektīvu un citām "ekozofijas" teorijām, risinot tēmu "kā dzīvot sabojātā pasaulē". Konferences noslēgumā trešajā dienā tematiskā sesija "Dzīvās tehnoloģijas" iezīmēs nākotnes problēmjautājumu loku saistībā ar dzīvi un dzīvību uz Zemes, saplūstot cilvēku pasaulei, dzīvajai dabai un visuresošajai mašinērijai. Vai vides degradācija, globālā pandēmija un karš Ukrainā var radīt arī jaunu vīziju par pasauli, kas ir pilna ar jaunām tapšanas, jaunu formu un uzvedības iespējām?

Vēl līdz 15. augustam ir atvērta pieteikšanās tiešsaistes konferencei. Rīkotāji aicina māksliniekus, pētniekus, teorētiķus, zinātniekus, radošo tehnoloģiju dizainerus un citus interesentus iesniegt pieteikumus.

Festivāla atklāšanas programma, izstāde un ekskursijas izstādē ir bez maksas. Tiešsaistes konferences biļetes un reģistrācija – Eventbrite sistēmā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!