Jūkes Shorlas darbs "Rek"
 
Aktualitātes
25.10.2017

"RIXC" festivāla izstāde pievēršas cilvēka ādai kā modes aksesuāram

Komentē
0

Pagājušonedēļ atklātajā "RIXC" izstādē "Virtualitātes un realitātes" "kim?" laikmetīgās mākslas centrā apskatāms Nīderlandes mākslinieces Jūkes Shorlas darbs "Rek" (tulkojumā no holandiešu valodas "izstiepšana"), kurā pētītas cilvēka ādas estētiskās iespējas, kā arī vācu mākslinieka Fēliksa Krausa stereoskopiskie arhitektūras modeļi ar nosaukumu "NowForeVR".

Nīderlandes māksliniece Jūke Shorla ar darbu "Rek" (tulkojumā no holandiešu valodas "izstiepšana") pēta cilvēka ādas estētiskās iespējas, variējot ar dažādām attēlu uzņemšanas tehnikām. Ar nedārgu materiālu, piemēram, neilona diegu vai līmlentes, palīdzību, māksliniece spēj uz laiku izveidot pārsteidzošas ādas formas un faktūras. Shorla uzsver ne tikai ādas elastību un spēju pielāgoties, bet arī tās funkciju kā cilvēka bioloģiskam polsterējumam. Āda varētu arī kalpot kā medijs estētiskai izpausmei, varbūt pat bez-apģērba modes veidā.

Jūke Shorla (1989) absolvējusi 2014. gadā Karalisko Mākslas koledžu Hāgā (Nīderlandē). Ar savām fotogrāfijām Jūke mēģina pārvērst apkārt esošās lietas, kuras parasti tiek uztvertas kā pašsaprotamas, par kaut ko vizuāli jaunu un aizraujošu. Viņas darbu pamatā parasti ir praktiski eksperimentēšanas procesi. Shorlai patīk izaicināt savu objektu fiziskās spējas, un viņa cenšas pārsteigt skatītājus, neizmantojot digitālas manipulācijas.

Savukārt ceļojumu mākslas metafizikā piedāvā vācu mākslinieka Fēliksa Krausa, kurš darbojas ar pseidonīmu "The Swan Collective", darbs "NowForeVR". Darba pamatā izmantotās akrila gleznas veido stereoskopiskus arhitektūras modeļus, uz kuriem uzgleznotas faktūras ar "projection-mapping" metodes palīdzību.  Mākslinieks aicina skatītāju pazust nebeidzamās arhitektoniskās salās, kas iekārtas kosmosā un bezgalīgi krīt kā ūdenskritumā. Mākslinieks iemieso piecas dažādas, paša radītas personības, no kurām katra izmanto savu tehniku. Tā rezultātā tiek radīti multimediāli darbi ar 3D animāciju, gleznām, papīra gofrēšanu, literatūru, fotogrāfiju un performanci.

Skats no darba

Izstāde 19. oktobrī tika atklāta RIXC mākslas un zinātnes festivāla ietvaros, kas Latvijā norisinās vairāk nekā 20 gadus. Festivālu pavadošajai izstādei tika pieteikti vairāk nekā divsimt mākslas darbu, no kuriem atlasīti tikai divdesmit pieci. Izstādē parādīti ļoti dažādi darbi – no tēlaini poētiskiem, kuros mākslinieki daudz iespaidojušies no dabas un mūsu apkārtējās vides, līdz sociāli aktīviem darbiem, kas ir tehnoloģiski izsmalcināti un estetizēti. Septiņi mākslas darbi ir veltīti virtuālajai realitātei, bet ir izstādītas arī foto un video instalācijas.

Izstāde "Virtualitātes un realitātes" līdz 28. novembrim apskatāma "kim? Laikmetīgas mākslas centrā, Sporta ielā 2. Darba laiks: pirmdien – slēgts, otrdien – 12.00 – 20.00, trešdiena līdz svētdiena – 12.00 – 18.00. Otrdien ieeja bez maksas. Izstādi bez papildus maksas piedāvājam apskatīt gidu pavadībā. Pieteikšanās – [email protected]

Vairāk informācijas par RIXC festivāla izstādi šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!