Aktualitātes
18.08.2020

Rīgas Fotogrāfijas biennālē būs skatāmi izcilu poļu mākslinieku darbi

Komentē
0

No 20. augusta līdz 19. septembrim Latvijas Nacionālajā bibliotēkā būs skatāma Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2020 izstāde "Ja tu mani aizmirstu" ar izcilu poļu mākslinieku darbiem no Polijas Fotogrāfijas arheoloģijas fonda krājumiem.

Izstādē "Ja tu mani aizmirstu" redzamās fotogrāfijas ir atlasītas no apjomīgajiem Fotogrāfijas arheoloģijas fonda krājumiem, kas pēta, apstrādā, kārto un uzglabā Polijas fotogrāfu arhīvus, kā arī strādā ar mūsdienu māksliniekiem, sniedzot viņiem ierosmi raudzīties uz vēsturisko fotogrāfiju jaunā gaismā un pievērsties laikmetīgajai fotogrāfijai caur fotogrāfijas arhīvu prizmu. "Gandrīz visus attēlus ir uzņēmuši izcili poļu mākslinieki; pašas fotogrāfijas savukārt nav nemaz tik pazīstamas vai pat ir aizmirstas," stāsta izstādes veidotāji. "Tām nav daudz kopīga ar mākslinieku personībām, tās arī neilustrē notikumus, bet gan pašas kļūst par notikumu. Izstādes kuratora atlasē jūtama poēzija, gaidas, ka attēls satiks jūtīga vērotāja skatienu, ļausies interpretācijai un iekustinās asociāciju virkni. Atsaucoties uz ikdienas pieredzes mirklīgumu un gaistošo dabu, arī pati izstāde ieguvusi savu nosaukumu – "Ja tu mani aizmirstu" – tās ir čīliešu dzejnieka Pablo Nerudas rindas, no kurām savukārt iedvesmojies viens no izstādes dalībniekiem – Zbigņevs Dlubaks."

10. septembrī plkst. 17:00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā izstādes ietvaros notiks arī Fotogrāfijas arheoloģijas fonda pārstāves Martas Pšibilio (Marta Przybylo, PL) lekcija "Pieredzot matēriju: Par darbu ar arheoloģijas arhīviem".

Izstādes kurators ir mākslas kritiķis un vēsturnieks Adams Mazurs (Adam Mazur, PL), tajā skatāmo fotogrāfiju autori ir Janušs Bonkovskis (Janusz Bąkowski), Zofja Homentovska (Zofia Chomętowska), Zbigņevs Dlubaks (Zbigniew Dłubak), Marjušs Hermanovičs (Mariusz Hermanowicz), Mareks Pjaseckis (Marek Piasecki), Tadeušs Suminskis (Tadeusz Sumiński), Vojcehs Zamečniks (Wojciech Zamecznik), Antonijs Zdebjaks (Antoni Zdebiak).

Fotogrāfijas arheoloģijas fonds dibināts 2008. gadā un tas pēta, apstrādā, kārto un uzglabā Polijas fotogrāfu arhīvus. Šobrīd fonds gādā par 12 mākslinieku arhīviem, kurus kārto, digitalizē un padara pieejamus tiešsaistē. Fonds arī uztur savu izstāžu galeriju, vada pētnieciskus projektus, organizē izstādes, meistardarbnīcas un lekcijas, kā arī izdod fotogrāmatas un grāmatas, kas veltītas fotogrāfijas teorijai un vēsturei. Izstādes, kuru pamatā ir FAF sagatavotas kolekcijas, norisinājušās Pompidū centrā Parīzē, Elizejas muzejā Lozannā un festivālā Photoespaña Madridē, kā arī citur. Grāmata "Vojcehs Zamečniks. Foto-grafika" 2016. gadā saņēma labākā kataloga godalgu Parīzes fonda Photo-Aperture fotogrāmatu konkursā. 2013. gadā fondam tika piešķirta arī Kultūras ministrijas un Nacionālā mantojuma balva.

Pilna Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2020 programma rodama šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!