Aktualitātes
12.02.2019

Rīgas cirkā top izrāde "Zvēri ir nemierīgi" pēc Šostakoviča biogrāfijas motīviem

Komentē
0

Teātra trupa "Kvadrifrons" strādā pie izrādes "Zvēri ir nemierīgi" iestudējuma, kas vēsta par notikumiem jauna komponista dzīvē brīdī, kad sava radikālā jaundarba dēļ viņš nonāk sadursmē ar valsts varas nosodījumu un draudiem.

Izrāde veidota pēc biogrāfiskiem motīviem padomju komponista Dmitrija Šostakoviča dzīvē 20. gadsimta 30. gados, un tajā liela nozīme ir viņa personiskākajai mūzikai – stīgu kvartetiem. Galvenajā lomā Āris Matesovičs. Pirmizrāde Rīgas cirka ziloņu stallī notiks 21. februārī.

Izrāde vēsta par jaunu vīrieti, kurš vēlā nakts stundā kādu gaida – varbūt mīļoto, bet varbūt nepazīstamas, melnā tērptas personas, kuras ierodas neaicinātas. Liekas, it kā gar durvīm kāds skrāpētos un censtos iekļūt iekšā. Daudz labprātāk viņš atkal klīstu mežos un ļautos brīvās mīlestības laikmetam. Taču tas vairs nav iespējams: centrālā valsts avīze asi nosoda viņa jaunāko kompozīciju - muzikāla jucekļa vietā tautas masām nepieciešams kas melodisks un skaists, šī spēle varot slikti beigties. Rakstu ir diktējis valsts vadonis.

Kas līdzīgs notika 1936. gadā, kad avīzē "Pravda" parādījās raksts "Juceklis mūzikas vietā", iezīmējot lūzumu starp revolucionāriem avangarda meklējumiem un mākslai uzspiestu stagnāciju. Tomēr izrāde "Zvēri ir nemierīgi" ļauj asociatīvi līdzpārdzīvot tam, ko vispār nozīmē būt jaunam sarežģītā laikmetā. Tā vēsta par dziņu radīt mūziku un par procesu, kuru izdzīvo jauns mākslinieks, nonākot sadursmē ar sava laika sabiedrību, politiku un ideoloģiju.

Režisors Mārtins Mučlers ( Martin Mutschler ) skaidro: "Es neticu risinājumiem. Es ticu cerībai, jo tā ir dzinējs, lai gan neuzskatu par jēdzīgu izrādē rādīt happy end. Cilvēkiem patīk krimiķi, jo komisārs lietu beigās atrisina. Šajā pasaulē, kurai raksturīga tieši sarežģītība, nav tāda komisāra, kurš citu vietā beigās visu sakārto; ir tikai zvēri, kuri lavās pa tumsu un paši nezina, vai ir noziedznieki vai upuri."

Starpdisciplinārā un starptautiskā sadarbībā veidotā izrāde balstīta mākslinieku kopējo meklējumu procesā. Izrādes režisors ir vācietis Mārtins Mučlers (teātra grupa "Membra"), kurš iestudē laikmetīgo mūzikas teātri un jau iepriekš sadarbojies ar mūzikas teātra un "Kvadrifrona" dramaturgu Evartu Melnalksni Hamburgā un Sansusī festivālā Latvijā.

Izrādes tapšanas procesā piedalās ne vien "Kvadrifrona" aktieris Āris Matesovičs, bet arī buto dejotājas Simona Orinska un Ieva Putniņa, kā arī stīgu kvartets ar mūziķēm Madaru Gaili, Līvu Plociņu-Janovu un Māru Botmani no "Sinfonietta Rīga" un Pēteri Trasunu no LNSO. Kopējā dramaturģijā liela nozīme ir arī bijušajam Rīgas cirka ziloņu stallim, ar kura īpašo telpu strādās scenogrāfe Anda Skrējāne un gaismu māksliniece Jūlija Bondarenko.

Izrādes tapšana balstīta laikmeta liecību, dzīvesstāstu, literatūras un Šostakoviča mūzikas pētījumos. Šajā sezonā paredzētas vien dažas iestudējuma izrādes. Izrādes notiks 21., 22. un 24. februārī plkst. 19.00 Rīgas cirkā. Ieeja Rīgas cirkā no A. Kalniņa ielas.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!