Aktualitātes
17.02.2022

Rīgā viesosies Nobela Miera prēmijas laureāts Dmitrijs Muratovs

Komentē
0

2. Starptautiskā dokumentālā kino festivāla Artdocfest/Riga laikā Rīgā viesosies Nobela Miera prēmijas laureāts, Krievijas neatkarīgā laikraksta "Novaja Gazeta" redaktors Dmitrijs Muratovs, kurš šogad ir viens no festivāla konkursa programmas "Artdocfest" žūrijas locekļiem. Festivāla organizētā dokumentālā kino simpozija ietvaros 8. martā notiks arī filozofa Ulda Tīrona saruna ar Dmitriju Muratovu.

Dmitrija Muratova vadītais laikraksts "Novaja Gazeta" Krievijā nodarbojas ar augsta līmeņa pētniecisko žurnālistiku, tai skaitā, izmeklējot Kadirova režīma cilvēktiesību pārkāpumus Čečenijā, Malaizijas reisa MH17 iznīcināšanu un Baltkrievijas organizēto migrācijas krīzi pie ES robežām. Pētnieciskā žurnālistika prasa drosmi, jo žurnālistu pētītās tēmas atspoguļo netaisnību un reizēm arī organizēto noziedzību. Diemžēl šo drosmi pavada arī nāves draudi un Muratova redakcijas laikā nogalināti seši laikraksta žurnālisti, viņu vidū ievērojamā pacifiste Anna Poļitkovska.

Rīgā Dmitrijs Muratovs piedalīsies Starptautiskā dokumentālā kino festivāla Artdocfest/Riga konkursa programmas "Artdocfest" žūrijas darbā, kurā kopā ar viņu strādās arī Tallinnas "Black Nights" filmu festivāla direktore Tīna Loka (Tiina Lokk) un krievu rakstnieks, literatūrzinātnieks, radio un televīzijas pārraižu vadītājs Viktors Jerofejevs. Savukārt festivāla  "Baltijas fokuss" konkursa programmas žūrijas komisijā piedalīsies Vācijas filmu veicināšanas platformas German Films direktore Simone Baumane (Simone Baumann), Francijas televīzijas kanāla ARTE redaktors Pīters Gotšalks (Peter Gottschalk) un režisors Jeržijs Sladkovskis (Jerzy Sladkowski).

Līdztekus plašai filmu programmai festivāla ietvaros notiks arī dokumentālā kino simpozijs. Tā ietvaros filmu autori un teorētiķi apspriedīs gan festivāla programmā ietvertās filmas, gan jaunākās tendences un mākslinieciskos risinājumus dokumentālā kino veidošanā. Kino industrijas pārstāvjiem un plašākai publikai būs pieejamas simpozija ietvaros notiekošās diskusijas. Viena no simpozija norisēm būs filozofa Ulda Tīrona saruna ar žurnālistu un festivāla žūrijas komisijas locekli Dmitriju Muratovu. Diskusijā "Aukstais karš – mūsu pievārtē, kaimiņu ikdienā" filmu autori, politiķi, sabiedriskie darbinieki diskutēs par saspringto ģeopolitisko situāciju un iespējamo vai neiespējamo dokumentālā kino lomu tajā. Sarunā "Jaunā ētika un dokumentālais kino" režisori, producenti un kino teorētiķi aplūkos dokumentālā kino lomu sabiedrības polarizācijas apstākļos, cenzūru un pašcenzūru, politkorektumu, politisko un finanšu instrumentu ietekmi uz filmu saturu. Savukārt diskusijā "Nākotnes komisija" jaunie un topošie režisori, aktieri, filozofi un kritiķi izteiks savus pareģojumus par nākotni – to, kā nākamo desmit gadu laikā attīstīties pasaule un kino un par savu lomu šajā procesā. Plašāka informācija par simpozija norisēm pieejama ArtDocfest mājaslapā.

Laikā no 3. līdz 8.martam festivāla divās konkursa programmās "Baltijas fokuss" un "Artdocfest", kā arī ārpuskonkursa programmā būs iespēja vērot 28 dokumentālās filmas no 14 valstīm. Biļetes uz festivāla filmām var iegādāties kinoteātra "Splendid Palace" kasē vai internetā. Seansu norise tiks organizēta "zaļajā režīmā" (uzrādot Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas faktu apliecinošu dokumentu). Pilna festivāla programma un detalizētāka informācija atrodama mājaslapā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!