Aktualitātes
04.07.2022

Rīgā piketēs pret valdības patvaļīgo lēmumu atļaut straujāku mežu izciršanu

Komentē
0

Pretēji vides organizāciju aicinājumam un iebildēm, valdība grozījusi koku ciršanas noteikumus, kas turpmāk mežu īpašniekiem dos iespēju cirst jaunākus kokus. Lai paustu neapmierinātību ar šo lēmumu, vides organizācijas un aktīvisti aicina pulcēties uz piketu pie Ministru kabineta otrdien, 5. jūlijā, plkst. 9.00.

22. jūnijā Ministru kabinets steigā pieņēmis grozījumus Noteikumos par koku ciršanu mežā, samazinot izcērtamo koku caurmēru. "Šis lēmums ir pretrunā ar valsts interesēm, jo vairos kailcirtes, apdraudēs putnus un citas radības un mazinās bioloģisko daudzveidību. Šie grozījumi pieņemti pretēji arī labas pārvaldības principiem un demokrātiskajam procesam, ignorējot vairāku gadu garumā uzdotus jautājumus par grozījumu sekām un pienācīgi neizvērtējot ilgtermiņa ietekmi uz vidi," uzsver piketa rīkotāji, iniciatīva "100 kailcirtes Latvijas simtgadei".

Šie grozījumi tika virzīti jau 2017. gadā, bet divas reizes sabiedrības spiediena rezultātā tos izdevās apturēt. 2022. gada 22. jūnijā Ministru kabinets tomēr pieņēma grozījumus, samazinot izcērtamo koku caurmēru. 

Par jauno grozījumu galveno argumentu minēts Krievijas uzsāktais karš Ukrainā un ar to saistītā enerģētikas krīze. "Valdība savu lēmumu atļaut jaunāku mežu ciršanu pasniedz kā īstermiņa risinājumu enerģētikai: ciršanas caurmēru jāmazina, lai varētu kāpināt ciršanas apjomu un nodrošināt papildu šķeldas pieejamību. Tomēr Zemkopības ministrijas argumenti neiztur kritiku – koku ciršanas palielinājums diez vai atstās būtisku ietekmi uz šķeldas un granulu cenām," norāda aktīvisti.

Piketa rīkotāji uzsver, ka privātajos mežos (atšķirībā no valsts mežiem) maksimāli iegūstamais koksnes apjoms nav noteikts, tāpēc ciršanas apjomu lielā mērā ietekmē tirgus. Pie augstām koksnes cenām (kā šobrīd) ciršanas apjoms kāpj arī bez noteikumu grozījumiem.

"Liela daļa Latvijas šķeldas tiek eksportēta. Tādēļ efektīvāks risinājums būtu mehānismi, kas mudinātu šķeldu pārdot vietējā tirgū, bet tādi šobrīd nav ieviesti. Valdības lēmums nav balstīts rūpēs par Latvijas iedzīvotājiem, bet atsevišķu ieinteresēto grupu ietekmēts," uzskata vides aizstāvji.

Lai iebilstu pret valdības pieņemto lēmumu un iestātos par ilgtspējīgu mežu politiku, vides organizācijas un aktīvisti atsāk iniciatīvu #100kailcirtes un aicina pulcēties uz piketu pie Ministru kabineta otrdien, 5. jūlijā, plkst. 9:00. Piketa feisbuka lapa ir šeit.

"100 kailcirtes Latvijas simtgadei" ir iniciatīva, kuru 2017. gadā aizsāka vairākas organizācijas un privātpersonas, lai pievērstu sabiedrības uzmanību Zemkopības ministrijas ierosinātajiem grozījumiem Ministru kabineta "Noteikumos par koku ciršanu mežā". 

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!