Kadrs no filmas "Saula dēls"
 
Aktualitātes
10.03.2020

Rīgā notiks holokausta atcerei veltīts kinopasākums

Komentē
0

17. martā plkst. 16.30 Spīķeru koncertzālē notiks pasākums "Kā par holokaustu stāsta kino?" Pasākumu vadīs kinorežisors Dāvis Sīmanis, tā ietvaros tiks demonstrēti vairāku filmu fragmenti, par kuriem diskutēs tādi jomas eksperti kā Lolita Tomsone, Gints Grūbe un Valts Apinis.

Pasākuma laikā tiks demonstrēti no vairākām filmām, kas stāsta par holokaustu par: "Saula dēls" (Son of Saul), "Nakts un migla" (Night and Fog), "Ida" (Ida). Fragmentus komentēs diskusijas dalibnieki – Žaņa Lipkes memoriāla direktore Lolita Tomsone, producents Gints Grūbe, Rīgas Geto muzeja pētnieks Valts Apinis un biedrības "Šamir" direktore Jūlija Tereščenko; diskusiju moderēs kinorežisors Dāvis Sīmanis. Pats pasākums ir daļa no vairāku secīgu pasākumu cikla, kas šobrīd tiek īstenoti vairākās Eiropas valstīs, piemēram, Beļģijā, Bulgārijā un Kiprā.

"Jau kopš 20. gadsimta 50. gadiem kino tiek meklēts veids, kā runāt par tādu vēsturisku katastrofu kā holokausts. Filozofs Teodors Adorno sacīja, ka "pēc Aušvicas dzeja nav iespējama". Tas nozīmē, ka ikreiz, kad māksla skar holokausta tēmu, ir jāmeklē kāda jauna valoda, lai atgādinātu par nesenu realitāti, kurā industrializēta slepkavība ar miljoniem noslepkavoto ir bijusi iespējama," stāsta kinorežisors Dāvis Sīmanis.

Izvēlētās filmas radītas dažādos laika periodos – senākā no tām uzņemta drīz pēc Otrā pasaules kara, 1949. gadā (Distant Journey), savukārt jaunākā pavisam nesen, 2019. gadā (Painted Bird). Katru no filmām ietekmējuši gan tā brīža refleksijas strāvojumi, gan paša režisora kinovaloda.

Pasākumā aicināti piedalīties studenti, radošo profesiju pārstāvji, dažādu jomu pētnieki – antropologi, vēsturnieki, sociologi; visi, kurus interesē vēsture, kultūra un kino. Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Pasākumu rīko biedrība "Šamir" un Rīgas geto un Latvijas holokausta muzejs.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!