"Nemirstīgie"
 
Aktualitātes
04.10.2019

"Riga IFF" pirmizrādīs vairākas starptautiski novērtētas Latvijas filmas

Komentē
0

Rīgas Starptautiskajā kinofestivālā, kas norisināsies no 17. līdz 27.oktobrim, nacionālās pirmizrādes piedzīvos vairākas Latvijas filmas, kuras jau atzinīgi novērtētas citos starptautiskos kinofestivālos, tostarp Karlovi Varu galvenās balvas ieguvēja – filma "Nemirstīgie", arī Lailas Pakalniņas melnbaltā "Karote".

"Nacionālā kino pirmizrādes RIGA IFF sniedz iespēju aizvien lielākam skaitam ietekmīgu pasaules nozares profesionāļu redzēt jaunāko Latvijas kino, tā pirmizrādes uz lielā ekrāna tieši šeit – Rīgā. Festivālam Latvijas filmas pirmizrāde vienmēr ir īpašs notikums, kas sniedz iespēju apliecināt cieņu nacionālajam kino, kā arī piedalīties tā svinēšanā," komentē festivāla radošā direktore Sonora Broka.

19. oktobrī pirmizrādi piedzīvos godalgotā režisora Kārļa Lesiņa pilnmetrāžas debijas filma "Izmisums" ar Kasparu Zāli, Alisi Danovsku, Līgu Zeļģi un Vitu Vārpiņu galvenajās lomās. Tā stāsta par frīlanseri Gati, kurš cīnās ar depresiju un mūsdienās aktuālo izdegšanas sindromu. Viņš dodas uz savām bērnības mājām, lai atpūstos, atgūtos un sakārtotu savu galvu, taču nejauši nonāk dīvainā kultam līdzīgā grupu terapijā, kas šķietami palīdz izdziedināties, tomēr atsedz jaunus apziņas tumšos nostūrus, sastopoties ar savām bērnības traumām un rēgiem. Atgriešanās kļūst par smagu psiholoģisku cīņu ar sevi un savu pagātni. Filmas režisors un scenārija autors Kārlis Lesiņš atzīst, ka šī viņam ir ļoti personīga un sāpīga tēma. "Jā, ar to pats esmu saskāries. Man bija vēlme par to pastāstīt citiem, jo saprotu, ka tāds neesmu vienīgais – daudzi spēs sevi identificēt ar šo tēmu," atklāj režisors, kurš saņēmis jau divas "Lielā Kristapa" balvas.

Nozīmīgu Eiropas vēstures lappusi, kura tieši saistīta arī ar Latviju, atvērs Latvijas–Vācijas kopražojumā tapusī "Geparda dzimšana", kas uz Rīgu atceļos uzreiz pēc pasaules pirmizrādes Hamburgas filmu festivālā. Filmas varonis ir Džuzepe Tomazi di Lampedūza, kurš pasaulē pazīstams kā kulta romāna "Gepards" autors. (1963. gadā Lukīno Viskonti ekrāna versija ar Klaudijas Kardināles un Alēna Delona piedalīšanos saņēma Kannu kinofestivāla galveno balvu un tiek uzskatīta par šedevru.) Leģenda vēsta, ka daļu šī romāna viņš sarakstījis Latvijā, apmeklējot savu vācbaltiešu izcelsmes sievu Aleksandru Alisi fon Volfu-Štomerzē viņas Stāmerienas pilī. Filmas stāsts tiek risināts kā attiecību rekonstrukcija, tā vēsta par neparastu mīlestību, par draudzību dažādu grūtību, izraidīšanas un zaudējumu gados, kā arī par apņēmību nezaudēt pašam sevi lielu pārmaiņu laikos un nemitīgi atklāt sevi no jauna. Filmas mūzikas autors ir Kārlis Auzāns, tajā filmējusies arī Karīna Tatarinova un Sarmīte Vucāne, kostīmu māksliniece Berta Vilipsone, producenti Gints Grūbe un Elīna Gediņa-Ducena.

"Riga IFF" būs iespēja redzēt Karlovi Varu Starptautiskā kinofestivāla galvenās balvas saņēmēju – Igaunijas–Latvijas dokumentālo filmu "Nemirstīgie". Filma ļauj skatītājiem paraudzīties uz Krievijas pilsoņa "ražošanu" no citāda rakursa.  Režisore Ksenija Ohapkina kopā ar filmēšanas grupu devās uz Krievijas ziemeļiem, kādreizējo gulagu, kur ir bijušas politieslodzīto un izsūtīto nometnes. Tā atsedz mehānismu, kas pamudina cilvēkus labprātīgi noliegt savu personību un kļūt par izmantojamu resursu valsts rokās. Šo pilsoņu galvenais mērķis ir atdot savu dzīvi Tēvzemei, tādējādi sasniedzot nemirstību. "Šī ir filma par cilvēkiem, kurus audzinājusi propaganda," saka režisore. "Pēc šīs filmas veidošanas es labāk saprotu, kas notiek Krievijā, kāpēc cilvēki atbalsta valdību un politisko sistēmu, kas darbojas pret viņiem un viņu bērniem." Scenārija līdzautors ir Pauls Bankovskis, kurš daudz laika pavadījis sarunās ar režisori.

Otra filma, kas pasaules pirmizrādi piedzīvoja Karlovi Varu Starptautiskajā kinofestivālā, bet Latvijā – "Riga IFF" konkursa programmas ietvaros, ir Lailas Pakalniņas dokumentālā filma "Karote". Tajā tiek izsekots garumgarais vienkāršas plastmasas karotes tapšanas ceļš – no melnas naftas līdz baltai karotei, kuras mūžs ir tieši viena maltīte. Filma ir melnbalta, kā teikusi režisore: jo nafta ir melna, bet karote – balta.  Šī ekoloģiski aktuālā tēma, kas apliecina patērētājsabiedrības absurdu – saražo, izmanto, izmet – ir ietērpta mākslinieciski augstvērtīgā formā – melnbaltās filmas operators ir Gints Bērziņš, gandrīz 20 Pakalniņas filmu līdzautors. Atšķirībā no daudzām Pakalniņas filmām, kas uzņemtas tikai Latvijā, "Karotes" ģeogrāfija ir ļoti plaša – materiāls filmai vākts arī Lietuvā, Norvēģijā, Ķīnā, Honkongā un Azerbaidžānā; filma ir Latvijas, Lietuvas un Norvēģijas kopražojums.

Savukārt Emīla Alpa dokumentālā filma "Koris. Diriģents. Kamēr…"  vēsta par slavenā jauniešu kora ceļu uz Tolosas Starptautisko koru konkursu, kurā bija jāuzvar, lai kvalificētos Eiropas kormūzikas "Grand Prix" izcīņai. Režisoram ir bijusi iespēja iemūžināt mirkļus, kas svešām acīm parasti ir apslēpti. Kora dalībnieka radītā filma piedāvā skatījumu uz dziedātāju mūzikas kaisli un grūtību pārvarēšanu.

Vairākas nacionālās pirmizrādes piedzīvos arī latviešu autoru radītās īsfilmas "Riga IFF" programmā "Short Riga".

Rīgas Starptautiskajā kinofestivālā, kas norisināsies no 17. līdz 27. oktobrim, šogad vienpadsmit dienās tiks izrādītas 148 filmas 11 tematiskajās programmās un konkursu skatēs.Pilna festivāla programma un biļetes uz visiem seansiem pieejamas festivāla mājaslapā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!