Aktualitātes
10.09.2021

"Riga IFF" piedāvās labāko Eiropas kino bērniem

Komentē
83

Riga IFF ģimenes filmu programma "Kids’ Reel" (iepriekš "Kids Weekend") ir publicējusi savas programmas sastāvu. Šogad no 14. – 24. oktobrim bērnu auditorijai paredzētās pilnmetrāžas un īsmetrāžas filmas būs iespējams redzēt abās festivāla nedēļas nogalēs.

Šogad "Kids' Reel Pilnmetrāžas konkursā" ir iekļautas sešas filmas – tostarp stāsts par puiku, kura sapnis ir ar pašgatavotu hēlija balonu uzlidot atmosfēras augšējos slāņos, baidīšanās pilns piedzīvojums ar kādā melnā, melnā pilsētā esošām melnām, melnām dzirnavām, kā arī bērna skatījums uz brāli, kuram ir "superspējas" – sindroms, kas viņu padara citādu. Programmas ietvaros tiks izrādīta arī animācijas īsfilmu izlase – īsmetrāžas konkurss – pirmsskolas vecuma skatītājiem.

Festivāla pilnmetrāžas filmu programma bērniem:

"Kosmopuika" ("Spaceboy", 2020, Olivjē Peirū, Beļģija)

Vienpadsmitgadnieks Džims ir Visuma izpētes un zinātnes iespēju apburts. Viņu vairāk interesē tas, kas notiek kosmosā, nevis uz Zemes. Kopā ar tēti, talantīgu astrofiziķi, viņi pārvācas dzīvot uz jaunu pilsētu. Cenšoties pierādīt sevi, Džims kopā ar jauniepazīto klasesbiedreni Emmu piedalās skolas zinātnes konkursā. Šī ir iespēja veikt to pašu, ko savulaik Džozefs Kitindžers: izpletņlēcienus stratosfērā no hēlija gaisa balona. Džims ir drosmīgs un apņēmības pilns, lai ierakstītu savu vārdu vēsturē.

"Mans brālis – supervaronis!" ("Mio fratello rincorre i dinosauri", 2019, Stefāno Čipāni, Itālija, Spānija)

Džakomo jau kopš mazotnes domājis, ka jaunākajam brālim Džovanni ir īpašas spējas. Tomēr vecāku mazie, baltie meli par supervaronību izplēn, kad Džakomo sasniedz tīņu vecumu – dinozaurus mīlošajam brālim ir Dauna sindroms. Vēloties būt vienaudžu un īpaši Arianas ieredzēts, Džakomo par mazā brāļa atšķirīgumu sāk izjust kaunu un drīz vien, pašam nemanot, pamatīgi sapinas lielos, melnos melos. 

Viena no godalgotākajām pēdējo gadu filmām bērnu un ģimenes auditorijām – tā pirmizrādi piedzīvojusi Venēcijas kinofestivālā un ieguvusi Eiropas Kinoakadēmijas jaunāko skatītāju balvu.

"Martins un burvju mežs" ("Mazel a tajemství lesa", 2021, Petrs Oukropecs, Čehija, Slovākija, Vācija)

Martins savu dzīvi nespēj iztēloties bez tehnoloģijām. Reiz, pošoties uz skautu vasaras nometni Krālovkas kalna apkaimē, viņam nākas atteikties no interneta. Gaidāmas naktis zem klajas debess, mazgāšanās strauta ūdeņos, maltītes uz uguns un jauni draugi meža valstībā. Tikmēr meža brīnumainajām radībām attiecībā uz Martinu ir pavisam citi nodomi: viņam jāpalīdz izglābt mežs.

"Zudušās jahtas pēddziņi" ("Pertsa & Kilu", 2021, Tāvi Vartia, Somija)

Kaimiņu puikas Pertsa un Kilu nonākuši nozieguma vietā. Baltijas jūras apskalotajā Kotkā notikusi laupīšana un mīklaini izgaisusi jahta. Zēni ir gatavi traukties zemūdenē, motorlaivās un lidmašīnā, lai izmeklētu notikušo un atrastu jahtu. Viņi cer, ka šis nebūs viņu pēdējais piedzīvojums. Pertsas ģimene, saskaroties ar finansiālām rūpēm, plāno atstāt Kotkas pilsētiņu. Atlīdzība par jahtas atrašanu nāktu īstajā laikā un vietā.

"Māsas: Mūsu vasara ar superspējām" ("Tottori: Sommeren vi var alene", 2020, Ārills Ēstins Ommundsens, Silje Sālomonsena, Norvēģija)

Deviņus gadus vecā Vega un piecgadniece Billija dodas pārgājienā kopā ar tēti. Tomēr nelaimes gadījumā viņš salauž kāju. Cieš arī telefons – vienīgais rīks, kas varētu rādīt ceļu ārpus meža vai palīdzēt sazināties ar glābējiem. Nu māsām pašu spēkiem nepieciešams sadarboties un iedarbināt savu iztēli, gan meklējot palīdzību un maldoties, gan izjūtot bailes un izsalkumu. Cerību vieš iztēles spēks un dabas maģija – Billija ir pārliecināta, ka tās ir viņu jaunās superspējas.

"Melnās dzirnavas" ("Czarny mlyn", 2020, Mariušs Palejs, Polija)

Ivo savas dienas pavada nelielā pilsētiņā. Kādreiz degušās, tagad pamestās dzirnavas viņam un draugiem uzdzen šermuļus. Arī Ivo ģimenei ir sāpīgas atmiņas par Melnajām dzirnavām. Mēļo, ka šī vieta ir nolādēta. Mammai zaudējot darbu un lūkojot jaunu ienākumu avotu, divpadsmitgadniekam Ivo jāuzņemas rūpes par jaunāko māsu. Tomēr zēns lauž solījumu netuvoties dzirnavām, un drīz pēc tam vietējie sāk piedzīvot vienu dīvainu notikumu pēc otra. Kopš tā mirkļa Ivo saprot, ka jaunā atbildība ir lielāka par viņu pašu. 

Konkursa filmas vērtēs bērnu žūrija. Tās lēmums šogad būs jo īpaši nozīmīgs, jo tieši viņu izvēlētā filma pēc festivāla, sadarbībā ar Latvijas Televīziju, nonāks pie skatītājiem visā valstī.

Pieteikšanās bērnu žūrijai – līdz 24. septembrim šeit.

"Kid's Reel" konkursus vērtēs arī Eiropas Bērnu Filmu asociācijas (ECFA) dalībnieki. Arī viņu vērtējumam būs liela nozīme, jo filmu autori sacenšas ne tikai par festivāla balvām, bet arī iespēju tikt nominētiem Eiropas labākās bērnu filmas statusam.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls šogad norisinās jau 8. reizi – tā ietvaros no 14. līdz 24. oktobrim klātienē un tiešsaistē visas Latvijas teritorijā būs iespējams redzēt aktuālu un kvalitatīvu kino gan no Baltijas jūras reģiona valstīm, gan filmas, kas guvušas atzinību pasaules kino festivālos.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
83

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!