"Rīgas ceriņi"
 
Aktualitātes
20.08.2019

"Riga IFF" nacionālo pirmizrādi piedzīvos sešas Latvijas īsfilmas

Komentē
0

Rīgas Starptautiskā kinofestivāla (Riga IFF) īsfilmu programmu "Short Riga" 22. oktobrī svinīgā gaisotnē atklās ar sešām Latvijā radītu īsfilmu nacionālajām pirmizrādēm – atzinību ieguvušu autoru Lizetes Upītes, Žanetes Skarules un Nila Skapāna, kā arī trīs studentu darbiem. Īpašajā seansā skatītāji varēs sastapt un iztaujāt arī filmu veidotājus.

"Šajā vakarā pirmo reizi uz lielā ekrāna nokļūs seši dažādu žanru, temperamentu un vēstījumu darbi, tomēr tos visus vieno personības caurstrāvojums," uzsver "Short Riga" kuratore Anna Zača. Starp tiem Lizetes Upītes jaunākais darbs. Režisore ir vienīgā latviete, kas studējusi prestižajā "La Poudrière" animācijas skolā Francijā, viņa ieguvusi gan vairākas nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps", gan "Grand Prix" nozīmīgajā Fredrikstādes animācijas festivālā Norvēģijā. Atklāšanas seansā tiks pirmizrādīta Lizetes veidotā Latvijas un Francijas kopražojuma īsfilma "Rīgas ceriņi", kas pretēji romantiskajam nosaukumam stāsta par smakas ietekmi uz cilvēku un mūsu pretreakciju. Filma, ko jaunā režisore pati nodēvējusi par traģikomisku, balstīta uz Rīgā tapušām intervijām.

Pirmizrādi piedzīvos arī "Motionpoems" projektā tapusī Žanetes Skarules dzejas filma "Fabula" ar aktrisi Emmu Bobrovu Lurī galvenajā lomā. "Šī filma, izmantojot arhitektūras maketus un miniatūras mēbeles, ko iespējams novietot cilvēkam uz acu plakstiņa, ir spēle ar mērogu. Tādējādi skatītājam it kā atgādinot to, cik viss ir relatīvs – kaut kas šķiet liels vai mazs tikai attiecībā pret to, kas atrodas blakus," par filmu saka Žanete Skarule.

Vēl nebijušas radošās sadarbības rezultāts būs redzams "Vides filmu studijas" producētajā leļļu animācijas īsfilmā "Visi mani draugi miruši", kas piedāvā iejusties pavisam netālā nākotnē, kad mūsdienu sociālo tīklu paaudze jau būs sirmgalvji. Idejas autore ir debitante Anna Zača, bet otrs režisors un filmas animators – Latvijas animācijas smagsvars Nils Skapāns. "Filma ir veltījums visiem, kas nepagurst meklēt īstu, dzīvu kontaktu, nevis izvēlas vieglāko digitālo ceļu draudzības uzturēšanai," atzīst Anna Zača.

Šajā seansā tiks pirmizrādīti arī trīs studentu darbi. Skatītāji varēs iztēloties, kāda būtu supervarones dzīve Latvijā – īsfilmā "Austrumeiropas zirnekļsieviete". Tās režisore ir LKA Nacionālās filmu skolas absolvente Tīna Zariņa, bet galvenās lomas (zirnekļsievietes) atveidotāja – Ieva Puķe. Savukārt Latvijas Mākslas akadēmijas absolvente Linda Stūre savā animācijas īsfilmā "Nakts maiņa" tumšo kinozāli piepildīs ar krāšņiem un dinamiskiem krāsu sprādzieniem, bet viņas kursa biedrene Kerija Arne seansam pieliks punktu ar asprātīgo animācijas īsdarbu "Dramatiskas beigas".

"Short Riga" ir Rīgas Starptautiskā kinofestivāla īsfilmu sadaļa, kurā katru gadu tiek izrādīts gandrīz simts īsfilmu no visas pasaules. Šo sadaļu veido Starptautiskais īsfilmu konkurss, kas tapis, izvērtējot ne mazāk kā 2000 darbu no visas pasaules, kā arī Latvijas īsfilmu izlase un "Festival Darlings" – jeb šī gada četru populārāko pasaules īsfilmu seanss. Šis gads "Short Riga" sadaļai ir īpašs, jo ar tās konkursu "Riga IFF" ieguvis ekskluzīvo Eiropas Kinoakadēmijas balvai kvalificējošu statusu – līdzās tādiem nozīmīgiem kinofestivāliem kā Berlināle, Venēcijas kinofestivāls un Karlovi Varu starptautiskais kinofestivāls.

Biļetes uz "Short Riga" atklāšanu nopērkamas "Biļešu servisa" kasēs un tickets.rigaiff.lv. Ierobežotā daudzumā vēl pieejamas biļetes arī uz "Riga IFF" atklāšanas pasākumu, kurā nacionālo pirmizrādi piedzīvos jaunā animācijas talanta Ginta Zilbaloža filma "Projām", kā arī uz "Berlinale 2019", "In Techno Veritas" un citu programmu atklāšanas filmām.

Rīgas Starptautiskais kinofestivāls norisināsies no 17. līdz 27. oktobrim kinoteātros "Splendid Palace", "K. Suns", "Kino Bize", kā arī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un Kaņepes Kultūras centrā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!