Aktualitātes
08.03.2021

Rīgā būs piemineklis Aspazijai, sola Mārtiņš Staķis

Komentē
0

8. martā jeb Starptautiskajā sieviešu dienā notikusi Rīgas domes rīkota diskusija par iniciatīvu Rīgā uzstādīt pieminekli Latvijas rakstniecei, sabiedriskajai darbiniecei un politiķei Elzai Rozenbergai jeb Aspazijai. Tajā piedalījās Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (AP), pašvaldības deputāti, sabiedrības pārstāvji un eksperti. Diskusijas dalībnieki bija vienisprātis, ka piemineklis ir nepieciešams.

Nesen Aspazijai veltīta skulptūra uzstādīta Jūrmalas kāpās, taču Rīgā līdz šim tas nav darīts. Preses konferencē Rīgas mērs uzsvēra, ka "šādam piemineklim bija jābūt jau sen" un Rīgā trūkst pieminekļu "drosmīgajām Latvijas sievietēm, ar kurām varam lepoties". "Par šo Aspazijas nelokāmo stāju viņa tika daudz vajāta un daudz cietusi, taču vienmēr palikusi nelokāma, un manās acīs viņa ir viena no drosmīgākajām Latvijas sievietēm," sacīja Staķis, uzsverot, ka "ir nepareizi, ka līdz šim Latvijas galvaspilsētā nav pieminekļa šai izcilajai personai".

Kā norādīja Staķis, konkrēti lēmumi par pieminekļa uzstādīšanu vēl nav pieņemti, taču diskusijas dalībnieki bijuši vienisprātis, ka tāds nepieciešams. Vaicāts par iespējamo idejas realizācijas laiku Mārtiņš Staķis bija nekonkrēts un minēja vienu divus gadus.

Ideju atbalstīja arī Memoriālo muzeju apvienības direktore Rita Meinerte, sakot, ka piemineklim jābūt nosacītam tēlam, kas pauž Aspazijas iedvesmojošās īpašības un veikumu.

Savukārt sabiedriskā aktīviste, Žaņa Lipkes memoriāla direktore Lolita Tomsone uzsvēra, ka ir svarīgi, lai Aspazijas piemineklis būtu pilsētas centrā. Tomsone uzsvēra ne tikai Aspazijas literāro pienesumu, bet arī veikumu sabiedrības labā.

Rīgas domes deputāte Agnese Logina atgādināja: lai gan Aspazijai ir pieminekļi citās Latvijas pilsētās, ir svarīgi, ka tāds ir arī Latvijas galvaspilsētā. Tāpat, kā norādīja Logina, laiks vairāk domāt par sieviešu nopelnu atspoguļošanu Rīgas pilsētvidē kopumā, piemēram, dēvējot Rīgas ielas nozīmīgu sieviešu vārdos – šobrīd šādu ielu esot ļoti maz.

Diskusijā piedalījās arī literatūrzinātniece, Aspazijas pētniece Gundega Grīnuma un rakstniece, lugas "Aspazija. Personīgi" autore Inga Ābele.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!