Aktualitātes
12.03.2020

RIBOCA2 izziņo norises vietas

Komentē
0

Otrā Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (RIBOCA2) "viss reizē zied" (and suddenly it all blossoms) atklāj šīgada norises vietas.

Otrā Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (RIBOCA2) uz tās piecu mēnešu norises laiku iemājos kādreizējā kravas ostā Andrejsalā Rīgā, kā arī bijušajā Arhitektu savienības vasarnīcā Jūrmalā.

"Vadoties pēc kuratores Rebekas Lamaršas-Vadelas (Rebecca Lamarche-Vadel) koncepta, izraudzītās vietas atspoguļo dažādus Rīgas un tai pieguļošo teritoriju kultūras un arhitektūras vēstures aspektus un industriālo pilsētas daļu pretnostata idilliskajai Jūrmalas pilsētai," uzsver biennāles rīkotāji. Papildus biennāles aktivitātes norisināsies arī vairākos restorānos. Kopumā RIBOCA2 aptvers 178 254 m2 plašu teritoriju.

RIBOCA2 galvenā norises vieta izvietota Andrejsalas teritorijā – Rīgas rajonā, kas aizņem 15 hektāru plašu teritoriju un agrāk izmantota kā tirdzniecības osta Daugavas krastā. "Aptverot gan Andrejsalas āra teritoriju, gan iekštelpas, izstāde veidos dialogu ar apkārtējo industriālo vidi – pamestām elektrostacijām, ostām, noliktavām, industriālajiem klajumiem, angāriem un dzelzceļu. Teritorija šobrīd atrodas pārmaiņu posmā, un, saglabājot  industriālo vēsturi, tā cer uz potenciālu atdzimšanu. Andrejsalas konteksts aicina iztēloties jaunus veidus pasaules apdzīvošanai, sevišķi laikā, kad apkārt notiekošais skaidri liecina par nepieciešamām pārmaiņām," raksta biennāles pārstāvji.

Biennāle aicinās apmeklētājus gan burtiski, gan metaforiskā veidā iepazīt atklājumus, kas mijiedarbojas un veido jaunas attiecības ar eksistējošo Andrejsalas ekosistēmu.  Ceļojums sākas ar Bridžitas Polkas (Bridget Polk) performatīvo darbu – balansējošo akmeņu instalāciju, pēcāk apmeklētāji atklāj dārzu, kas izveidots sadarbībā ar Viju Eniņu, līdz nonāk pie Ugo Rondinona (Ugo Rondinone) instalācijas "Life Time", pie Heinca Franka (Heinz Frank) monumentālās instalācijas un Līnas Lapelītes (Lina Lapelyte) ūdenī izvietotā darba. Ceļojums beidzas biennāles centrālajā ēkā – 18,000 m2 plašajā trīsstāvu namā, Daugavas krastā, kurā savulaik atradusies noliktava.  

Ieeja parka teritorijā būs bez maksas, tāpat arī bez maksas varēs apmeklēt publiskās programmas telpu galvenajā norises ēkā, kā arī bibliotēku, kafejnīcu un bāru.

Otrā biennāles norises vieta atrodas Jūrmalā, Rīgas ielā 50/52 – tā ir koka dzīvojamā māja, ko ieskauj dārzs, un tā ir bijusī Arhitektu savienības vasarnīca. Ēka atrodas Dzintaros, un tajā norisināsies mākslinieka Pāvela Althamera projekts "Vēstniecība". Althamers kopā ar Bruklinā dzīvojošo čellistu Džeikobu Koenu un Baltijas reģiona māksliniekiem un mūziķiem atklās Jūrmalas rezidenci.

Īstenojot kuratores konceptu "viss reizē zied", arī ārpus izstādes norises vietām paredzēta sadarbība ar trim restorāniem un to pavāriem ("Mazā terapija", "Casa nostra" un "3 pavāru restorāns"). Katrs no tiem atklās savu redzējumu par RIBOCA2 kocepciju, ļaujot iepazīt biennāles vēstījumu caur veģetāru ēdienu. Kosmiski ritmi, Latvijas produkti, sezonālās krāsas un gadskārtu kalendārs – tie ir tikai daži no šefpavāru piedāvātajiem konceptiem, kas izpaudīsies kādā no ēdieniem vai visā ēdienkartē. Pusdienu un vakariņu piedāvājumi restorānos būs pieejami visas biennāles laikā, tā veicinot RIBOCA2 klātbūtni pilsētā.

Izstādes norises vietas sadarbībā ar kuratori Rebeku Lamaršu-Vadelu veidos RIBOCA galvenie arhitekti Rolands Rēmā un Laura Linsi ("LLRRLLRR").  ""LLRRLLRR" piedāvātais izstādes risinājums tika izvēlēts, novērtējot tā saderību ar biennāles kuratores konceptu. Arhitektu mērķis bija radīt biennāli, kas harmoniski iekļautos apkārtējā vidē un izmantotu dabiskos materiālus, kā arī apkaimē atrastos priekšmetus un pārstrādātos materiālus. Arhitekti iedvesmojušies no vēsturiskajiem mēģinājumiem kartēt nezināmas teritorijas un ilustrēt to raksturu un potenciālu, jēdzienu "atklājums" gradējot augstāk par ekspluatīvo "kolonizācijas" praksi," raksta RIBOCA2.

RIBOCA2 pulcēs vienkopus 46 starptautiskos un Latvijas māksliniekus un kolektīvus. Kā norāda biennāles rīkotāji, divas trešdaļas no biennāles ekspozīcijas veidos jaunradītie mākslas darbi, kas taps ciešā sadarbībā ar Latvijas sabiedriskajām iniciatīvām.

Pilns mākslinieku saraksts atrodams šeit.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!