Publicitātes foto.
 
Aktualitātes
22.07.2021

RIBOCA2 ietvaros tapušais "pūķdegunradzis" skatāms Botāniskajā dārzā

Komentē
0

No 22. jūlija Latvijas Universitātes Botāniskā dārza teritorijā apskatāms austriešu mākslinieka Heinca Franka (1939–2020) dzīves laikā pēdējais radītais darbs "Pūķdegunradzis pēc būtības ir degunradzis jeb otrādi".

Mākslas darbs pērn tapa pēc Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles (RIBOCA) pasūtījuma un tika izstādīts Andrejsalas teritorijā otrās biennāles "Viss reizē zied" ietvaros. Darbs sākotnēji parādījās kā zīmējums 1978. gadā mākslas darbu sērijā "Der Hintergrund sei ich, Tiere im eigenenen anderen Zusammenhang mit Architektur", taču pirmo reizi tika pārveidots par reālu vides objektu tikai 2020. gadā Rīgā.

Šī pilsētvides elementa mērķis ir atpūta, jo Heinca Franka instalācija iecerēta kā pūķa un degunradža formas rotaļu telpa – brīva un publiski pieejama zona, kurā bērni var iesaistīties un atklāt sevi pasaulei. Vienlaikus skulptūra ir abstrakta un iesaistoša jebkura vecuma vērotājam, jo tajā iekodētie mākslinieka vēstījumi piedāvā vairākus interpretācijas līmeņus.

Blakus skulptūras astei parādās Franka daiļradē regulārais cauruma motīvs, ko mākslinieks uzskata par sākumu un galu, bet dzīvi – par to, kas notiek pa vidu. "Mana māksla ir telpa starp iekšupvērsto tukšumu un uz ārpusi vērsto iekšpusi," viņš teicis, piedāvājot aprakstu savam uz āru izvērstajam degunradzim.

Heincs Franks aizgāja mūžībā 81 gada vecumā, divas dienas pēc RIBOCA2 atklāšanas, tādējādi šis ir pēdējais viņa radītais darbs.

Darbs aplūkojams LU Botāniskā dārza teritorijā, Kandavas ielā 2. Vasaras periodā darba laiks: katru dienu 10:00–21:00. Informācija par biļešu cenām meklējama botāniskā dārza mājaslapā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!