Aktualitātes
19.04.2019

"Re:Baltica" tiesā uzvarējusi Rīgas domi

Komentē
0

Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica" prāvā pret Rīgas domi (RD) par informācijas nesniegšanu uzvarējis arī pēdējā instancē. Rīgas domei būs jāsniedz "Re:Baltica" visas pieprasītās ziņas par pašvaldības portāla "Rīga.lv" tēriņiem, kas ļaus pārliecināties, vai pašvaldības finansētās pašreklāmas struktūra nav izmantota konkrētu politisku spēku slavināšanai un finansēšanai, vēsta informācija "Re:Baltica" mājaslapā.

Augstākās tiesas (AT) senāts, izskatot RD kasācijas sūdzību, ceturtdien nolēma, ka Rīgas domei, kas dibināja "Rīga.lv" un kura ir tās galvenā  finansētāja, ir jāiesniedz "Re:Baltica" gan dati par slēgtajiem darba un autoratlīdzību līgumiem ar konkrētām personām, gan valdes sēžu protokoli, gan dati par nodibinājuma reklāmas maksājumiem sociālajiem tīkliem.

"Apzinoties informācijas izplatīšanas iespēju ietekmi uz sabiedriskās domas veidošanu, ir ļoti būtiski, lai pašvaldības resursi informācijas izplatīšanai tiktu pieprasīti sabiedrības interesēs, nevis, piemēram, attiecīgajā pašvaldībā pie varas esošo amatpersonu vai partiju popularizēšanai (..) Tāpēc sabiedrības interesēs ir, lai tiktu nodrošinātas pilnvērtīgas iespējas pārliecināties, ka tāds pašvaldības resurss kā "Rīga.lv" godprātīgi darbojas sabiedrības, nevis, piemēram, atsevišķu pašvaldības amatpersonu interesēs," teikts AT Senāta spriedumā, norādot, ka atklātības princips par izmaksātajām atlīdzībām attiecināms arī uz valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām, kā arī nodibinājumiem.

Tiesa uzskata: lai gan informācija par konkrētām personām izmaksātām atlīdzībām ir ar likumu aizsargāti personas dati, tas automātiski nenozīmē, ka tie ir neizsniedzami. Tiesa norāda, ka centra "Re:Baltica" līdzšinējā darbība neliek šaubīties, ka informācija pieprasīta žurnālistikas interesēs, un šajā gadījumā sabiedrības tiesības būt informētai par publisko līdzekļu izlietojumu ir lielākas nekā privātpersonu tiesības uz informācijas aizsardzību. To nemainot arī Satversmes tiesas spriedums par amatpersonu atalgojuma nepublicēšanu internetā, jo tas nenozīmē, ka iestādēm būtu tiesības neizsniegt šo informāciju, ja žurnālisti pieprasa.

Tāpat noraidīti RD argumenti, ka tās rīcībā nav informācijas par maksājumiem par reklāmu sociālajos tīklos, kā arī nepietiek ar atbildi, ka "Re:Baltica" var iet un meklēt informāciju par iepirkumiem internetā. Tiesa arī norāda, ka atruna – valdes sēžu protokoli teorētiski var saturēt komercnoslēpumu - nav pietiekama, jo dome nav vērtējusi sabiedrības interešu vajadzības iepretim nodibinājuma interešu aizsardzībai, tāpēc protokoli izsniedzami.

Kā norāda "Re:Baltica", "Rīga.lv" ir nodibinājums, kuram dome katru gadu piešķir vairākus miljonus eiro (vēlēšanu gadā, kad informāciju prasīja "Re:Baltica", paredzētais finansējums bija 3 miljoni, kas ir tuvu lielākā privātā ziņu portāla "Delfi" budžetam). "To savulaik dibināja pašvaldības avīzes izdošanai, bet tagad tas kļuvis par barotni "Saskaņas" jaunajai maiņai," raksta "Re:Baltica". Nodibinājuma valdē ir Saskaņas deputāte Regīna Ločmele-Luņova un un Andra Amerika (GKR) padomnieks Ģirts Dripe.

Kad Re:Baltica pieprasīja informāciju par nodibinājuma darbiniekiem un partneriem, Rīgas domes vadība atteicās to sniegt, pamatojot savu rīcību ar personas datu aizsardzību, informācijas neesamību, komercnoslēpumu un šaubām, ka "Re:Baltica" pārstāves ir žurnālistes.

Pilns sprieduma teksts lasāms šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!