Aktualitātes
15.05.2018

Raiņa un Aspazijas muzejs saņem Speciālo atzinību Eiropas Muzeju gada balvas konkursā

Komentē
0

Raiņa un Aspazijas muzejs ieguva Speciālo balvu, kuras pamatojumā teikts: "Muzejs ļoti aizkustinoši vēsta par divu savstarpēji saistītu, ražīgu, politikā iesaistītu personību triumfa brīžiem un pārbaudījumiem, kas var būt iedvesmas avots ikvienam. Muzeja ekspozīcijas un aktivitātes aktualizē 21. gadsimtam nozīmīgas rakstnieku daiļrades tēmas, piemēram, cilvēktiesības un sieviešu tiesības, kam ir būtiska ietekme mūsdienu sabiedrībā."

Eiropas Muzeju forums sadarbībā ar Eiropas Padomi kopš 1977. gada organizē Eiropas Muzeju gada balvas konkursu, izceļot izcilības un inovāciju nozīmību muzeju darbībā un tādējādi akcentējot muzeju lomu Eiropas kultūras daudzveidībā. Balvas galvenie kritēriji ir muzeja unikalitāte un oriģinalitāte, komunikācijas kvalitāte, kā arī pieejamība sabiedrībai. Uz balvu pretendēt var ikviens Eiropas muzejs, kura darbībā pēdējo gadu laikā ir notikušas izmaiņas – uzceltas vai renovētas ēkas, iekārtotas jaunas ekspozīcijas u. c. No Latvijas 2018. gada konkursam bija pieteikušies trīs muzeji: Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Rīgas Motormuzejs un Raiņa un Aspazijas muzejs (Memoriālo muzeju apvienības struktūrvienība). Visi Latvijas pieteiktie muzeji tika nominēti balvai un aicināti piedalīties Eiropas Muzeju foruma rīkotajā pasākumā Varšavā, kurā ikviens no 40 Eiropas muzeju gada balvas pretendentiem prezentēja savu muzeju un redzējumu par tā darbību un inovācijām.

Ar Raiņa un Aspazijas muzeja paveikto ekspozīcijas atjaunošanā, darbības virzieniem un mērķauditorijām foruma dalībniekus iepazīstināja, kā arī uz diskusijas vadītāja un Eiropas Muzeju gada balvas žūrijas priekšsēdētāja Marka O’Neila (Lielbritānija) jautājumiem atbildēja muzeja ekspozīcijas iekārtošanas projekta vadītāja, apvienības zinātniskā sekretāre Sanita Kossoviča un Raiņa un Aspazijas muzeja vadītāja Zanda Rozenberga. Atbildot uz moderatora jautājumiem, Sanita Kossoviča uzsvēra: "Atjaunojot muzeju, mūsu galvenais izaicinājums bija radīt tādas trīs jaunas Raiņa un Aspazijas vietas, kas ne tikai vizuāli atšķirtos viena no otras, bet arī komunicētu Raiņa un Aspazijas literārajā mantojumā paustās vērtības no dažādiem aspektiem. Lai katra no vietām ir atšķirīga, spēj uzrunāt dažādas auditorijas, komunicē dažādu saturu, lai mēs būtu pierādījums tam, ka mums ir nepieciešami vairāki Raiņa un Aspazijas muzeji. Un sevišķi svarīgi ir tas, ka mēs kalpojam nevis Rainim un Aspazijai, bet apmeklētājiem – mūsu viesiem dažādos Latvijas reģionos. Mēs esam tur, kur ir mūsu apmeklētājs."

Jānis Garjāns, Kultūras ministrijas Muzeju nodaļas vadītājs, uzsver: "Latvijas muzeju nominēšana Eiropas Muzeju gada balvai un Speciālās atzinības saņemšana apliecina, ka muzeju izvirzītie mērķi, izvēlētie risinājumi, darba metodes tiek atzītas par mūsdienīgām un sabiedriski nozīmīgām Eiropas kontekstā, ka Latvijas muzeji spēj pārliecinoši darboties vienā arēnā ar labākajiem Eiropas muzejiem."

Memoriālo muzeju apvienības direktore Rita Meinerte secina: "Speciālā atzinība, ko Raiņa un Aspazijas muzejs saņēma Eiropas muzeju foruma asamblejā, apliecina, ka, realizējot Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmas projektu (projekta īstenotājs – valsts akciju sabiedrība "Valsts nekustamie īpašumi", partneris – Memoriālo muzeju apvienība), esam pratuši ne vien kvalitatīvi atjaunot muzejus un iekārtot šodienīgas, apmeklētājus aizraujošas ekspozīcijas, bet arī muzeja izvēlētie darbības virzieni un tēmas dod inovatīvu pienesumu Eiropas muzeju kopainā."

Galveno Eiropas Muzeju gada balvu 2018 saņēma Dizaina muzejs Londonā, bet Keneta Hadsona balvu – Igaunijas Nacionālais muzejs Tartu.

Raiņa un Aspazijas muzeja ekspozīciju un publiski pieejamās telpas veidoja dizaina birojs H2E un MD Noass.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!