Aktualitātes
30.05.2022

Pusaudži pamestā dzīvoklī un Latvijas padomju enciklopēdija: "kim?" piesaka divas jaunas izstādes

Komentē
1

No 3. jūnija līdz 14. augustam "Kim?" Laikmetīgās mākslas centrs piedāvā divas Rīgā dzimušu mākslinieku izstādes: Elzas Sīles līdz šim lielāko personālizstādi Rīgā "Bi-Dža, Ge-Ilk, Mir-Nul" un Berlīnes fotogrāfa Iļjas Lipkina jauno darbu sēriju "YOU are the model! YOU are the majority!", kas tapusi divu fotosesiju laikā šopavasar Rīgā un Berlīnē.

Kā raksta "kim?", "Bi-Dža, Ge-Ilk, Mir-Nul" tapšanu iezīmējusi autores atgriešanās pie agrīni piedzīvotas saskares ar kriptisko Latvijas padomju enciklopēdijas saturu. No vienas puses pārņemta ar nostalģiju, no otras – ar kritisku izvaicāšanu, izstāde atkāpjas no stingrās (alfabētiskās) sējumu struktūras, lai šodienas kontekstā aktualizētu nozīmju-kategoriju kopas.

"Sīles darbi turpina apšaubīt varu/vareno izmantoto retoriku, atsedzot to kā bailēs, melos un maldos eļļotu mehānismu. Aizbildinoties ar astoņus, deviņus gadus veca bērna saskari ar biezo, smago, bībelisko enciklopēdiju, Sīle to pārceļ šodienas realitātē, lai atsegtu mudžekļaino – apzināto un neapzināto – sabiedrības attiecību bagāžu ar pagātni. Uz joprojām nerimstošās, asiņainās konfrontācijas fona šāda veida pārdomas kļūst vēl skaudrākas," teikts izstādes aprakstā.

Latvijas padomju enciklopēdija ir latviešu valodā sarakstīta universāla enciklopēdija 10 sējumos, kas publicēti no 1981. līdz 1988. gadam. Tajā iekļauts aptuveni 60 000 šķirkļu, 20 000 ilustrāciju un vairāk nekā 600 karšu. Enciklopēdija bija iecerēta kā visaptverošs visu zināšanu nozaru atlass, kurā, paredzami, ideoloģisks uzsvars tika likts uz tā laika padomju ietekmes sfērā radītajām publikācijām. Enciklopēdija iznāca sekojošos sējumos-turpinājumos: "A-Bh" (1981), "Bi-Dža" (1982), "Dže-Hain" (1983), "Hait-Karta" (1983), "Karte-Lauk" (1984), "Latvijas PSR" (1984), "Lauk-Monr" (1985), "Mons-Plato" (1986), "Platp-Singa" (1986), "Singo-Trien" (1987), "Tries-Žvīgu" (1987), papildsējums (1988).

Elza Sīle (CH/LV) 2019. gadā ieguvusi maģistra grādu Fine Arts ZHdK, Cīrihē. Septembrī Sīlei paredzēta rezidence Ņujorkas ISCP, kas sagādāta ar Kim? Laikmetīgās mākslas centra palīdzību. Pēdējās personālizstādes: GALERIE PHILIPPZOLLINGER (Cīrihe, 2021); unanimous consent (Cīrihe, 2020) un Kulturfolger Zürich (2020). Piedalījusies grupas izstādēs Cīrihē, Tokijā, Rīgā. 2020. gadā Elza Sīle saņēma Zurich Werkschau mākslas balvu un 2021. gadā – Cīrihes pilsētas stipendiju.

Savukārt fotogrāfa Iļjas Lipkina izstādi veido četrpadsmit fotogrāfijas, kurās caur Instagram atlasīti padsmitgadnieki ir iemūžināti kādreiz apdzīvotā, šobrīd pamestā mikroskopiskā dzīvoklī Rīgas centrā. Fotogrāfijās šie savstarpēji nesaistītie fotogēniskie svešinieki atklājas kā draugu kopa, kuri sēž, atslienas vai guļ uz nolietota dīvāna, nepārtraukti fokusējot skatienus tuvumā esošajos ekrānos vai šķietami skatoties nekurienē.

Rezultāts ir darba kopums, kas, kā raksta "kim?", patiesībā ir par neko. "Tāda rakstura nekas atmiņā atsauc populāro 90. gadu amerikāņu sadzīves komēdiju Seinfeld. Seriāla galvenais varonis komiķis Džerijs Seinfelds nāca klajā ar izcili trulu ideju izveidot šovu par sevis paša fiktīvo "es", kas uz ekrāna izdzīvo savas īstās dzīves peripetijas. Poētiski godinot, Seinfelda mūsdienu "kolēģi" – Alise Gaile, Betija Liza Gersone, Darja Kapitonova, Ļena Kiseļčuka, Sabrina Race, Elīna Rancāne, Toms Sargelis, Agnese Upmale, Francis Alberts Virtmanis – uzskatāmi nēsā 90. gadu stilistikā ieturētu apģērbu. Gluži kā Seinfelds pats sevi, tā arī šī grupa "performēja" vien Lipkina orķestrēto fotosesiju," teikts izstādes aprakstā.

Iļja Lipkins (Ilya Lipkin, dz. 1982, Rīgā) ir Berlīnē dzīvojošs mākslinieks, kurš darbojas tehnoloģiju, jaunatnes un reklāmas krustpunktā. Rīgā dzimušo fotogrāfu darbina laikmeta gaisotne, radot tiešu, drosmīgu un robežas izvaicājošu darbu sērijas, kas aptver mākslu un patērētāju kultūru. Lipkina prakse ir intuitīva, dinamiska, un tā sakņojas apkārtējās pasaules realitātē. Lipkins ir absolvējis Vitnijas neatkarīgo studiju programmu un viņa darbi ir izstādīti High Art, Arlā, "Svetlana" galerijā Ņujorkā, Autocenter, Hamburger Bahnhof, Lars Friedrich Gallery un Silberkuppe Berlīnē, kā arī Nousmoules Vīnē, starp citām norises vietām. Lipkina darbi un raksti ir publicēti Texte Zur Kunst, Artforum, Periodico Magazine un citos. Viņu pārstāv Lars Friedrich gallery. "YOU are the model! YOU are the majority!" ir Lipkina otrā personālizstāde Kim?, sekojot viņa personālizstādei 2017. gadā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!