Aktualitātes
11.06.2021

Purvīša balvu 2021 saņem Amanda Ziemele

Komentē
5

Piektdien, 11. jūnijā, tiešraidē no Latvijas Mākslas akadēmijas dārza paziņots Purvīša balvas 2021 laureāts – šogad Latvijas augstāko apbalvojumu mākslā saņem Amanda Ziemele.

Amanda Ziemele balvai tika nominēta par personālizstādi "Kvantu matu implanti" kim? Laikmetīgās mākslas centrā (21.02.2019.–07.04.2019.).

Nominācijas pamatojumā mākslas kurators, teorētiķis Kaspars Vanags rakstīja: "Gan gluži nesenais pieteikums ziloņu staļļos, gan darbi kim? izstādē ir tikšanās ar eksperimentālu glezniecību, kas joprojām uzticīga "audekls/eļļa" komponentei. Paplašinājumus tā rod saspēlē ar ekspozīcijas telpu, netipiskos rāmju formātos un gleznu savstarpējā izvietojuma attiecībās. Vizuālo gramatiku Ziemeles darbos veido krāsu laukumi vai līnijas triepiens, kas ir pārāk robusti, arhaiski, nezināmu dzīļu psiholoģijas iedvesmoti, lai uzņemtos pienākumu attēlot atpazīstamo. Datu vizualizācijām raksturīgs abstraktums viņas glezniecībā ir apveltīts ar cabinet of curiosity maģiskās stāstniecības prasmi. Ziemeles izstāde tirda kļūt vērīgam un zinošam, bet vienlaikus raisa bažas, ka neko patiesi būtisku vai būtiski patiesu attēlot vispār nav iespējams."

Purvīša balvas 2021 ieguvēju noteica starptautiska žūrija septiņu profesionāļu sastāvā, izvērtējot fināla kandidātu veikumu viņu kopējā izstādē, kas plašākai publikai apskatāma no 4. jūnija līdz 8. augustam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) Lielajā zālē. Žūrijas pārstāvis Daniels Hags, komentējot izvēli, minēja: "Nominantus raksturo ļoti liela dažādība – no gleznām līdz sarežģītiem tehnoloģiskiem darbiem. Pārstāvētas visas paaudzes - gan mākslinieki, kas aktīvi jau no 80. gadiem, gan tādi, kas darbojas dažus gadus. Tai pašā laikā žūrija lēmumu pieņēma salīdzinoši viegli."

Tiešraides laikā tika paziņots arī portāla "Delfi" skatītāju simpātiju balsojuma uzvarētājs - mākslinieču duets "Skuja Braden".

Turpinot pirms diviem gadiem aizsākto tradīciju, tika pasniegta balva par mūža ieguldījumu mākslā. Šogad Purvīša balvas orgkomiteja to piešķīra gleznotājai Maijai Tabakai. Balvas finansiālais apjoms ir 10 000 EUR (neieskaitot nodokļus).

Uz Purvīša balvu 2021 šogad pretendēja astoņi mākslinieki un mākslinieku apvienības: Skuja Braden par izstādi "Samsāra", Valdis Celms par kinētiskajām skulptūrām "Dzīvības ritmi" un "Pozitrons", Krista un Reinis Dzudzilo par darbu "ZRwhdZ", Kaspars Groševs par multimediālo instalāciju "Cita istaba", Ieva Kraule-Kūna un Elīna Vītola par projektu "Mākslinieku krīzes centrs", Rasa un Raitis Šmiti par darbu "Atmosfēriskais mežs", Aija Zariņa par personālizstādi "Mosties, mosties reiz, svabadais gars", Amanda Ziemele par personālizstādi "Kvantu matu implanti".

Purvīša balva tiek piešķirta reizi divos gados vienam māksliniekam vai mākslinieku grupai, kas pārstāv Latvijas mākslu ar izcilu darbu, kurš dziļi saistīts ar sava laikmeta norisēm un kurā ir saite starp mūsdienu dzīvi, garīgiem ideāliem un absolūtām vērtībām. Par balvas laureātu kļūst autors, kurš saņēmis ekspertu un īpaši izveidotas starptautiskas žūrijas augstāko vērtējumu. Balvas apjoms ir 28 500 EUR (ieskaitot nodokļus). Purvīša balva ir lielākā balva vizuālās mākslas jomā Latvijā.

Purvīša balva

Purvīša balva ir lielākā un prestižākā balva vizuālās mākslas jomā Latvijā. Pirmo Purvīša balvu 2009. gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu "Solitude". Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011. gadā kļuva mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi "Varbūt". Trešo Purvīša balvu 2013. gadā ieguva Andris Eglītis par personālizstādi "Zemes darbi". Ceturtā Purvīša balva 2015. gadā tika piešķirta Miķelim Fišeram par personālizstādi "Netaisnība". Purvīša balvu 2017 pasniedza mākslinieku kolektīvam – Krišam Salmanim, Annai Salmanei un Kristapam Pētersonam – par izstādi "Dziesma". Sesto Purvīša balvu 2019. gadā saņēma māksliniece Ieva Epnere par personālizstādi "Dzīvo atmiņu jūra".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
5

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!