Aktualitātes
21.03.2019

Prestižā Ābela prēmija matemātikā pirmoreiz piešķirta sievietei

Komentē
0

Norvēģijas Zinātņu akadēmija prestižo Ābela balvu matemātikā pirmoreiz piešķīrusi sievietei – Teksasas Universitātes zinātniecei Karenai Ūlenbekai par darbu parciālo diferenciālvienādojumu jomā.

Ābela prēmija tiek piešķirta par izciliem sasniegumiem matemātikā, un izveidota, reaģējot uz līdzvērtīgas kategorijas trūkumu Nobela prēmijas nominācijās.

Karenas Ūlenbekas darbi veidojuši pamatu daļiņu fizikas, stīgu teorijas un vispārīgās relativitātes pētniecībai. "Karena Ūlenbeka saņem 2019. gada Ābela prēmiju par savu fundamentālo darbu ģeometriskajā analīzē un mēra teorijā, kas ir dramatiski mainījusi matemātisko ainavu," paziņoja Ābela Komitejas priekšsēdētājs Hanss Munte-Kāss. "Viņas teorijas ir revolucionizējušas mūsu izpratni par minimālām virsmām, tādām kā ziepju burbuļu veidotās, un vispārīgākām minimizācijas problēmām augstākās dimensijās."

Ūlenbekas apbalvošana nozīmīga arī plašākā kontekstā, jo vēsturiski prestižākās matemātikas un zinātnes balvas lielākoties saņēmuši vīrieši, piemēram, no 904 Nobela prēmijas laureātiem tikai 51 ir sieviete, savukārt Fīldsa medaļu matemātikā pirmā sieviete saņēma tikai 2014. gadā – līdz tam visi 52 laureāti bijuši vīrieši.

Ābela prēmija dibināta 2002. gadā, un tās ieguvējs saņem arī naudas balvu 704 000 dolāru apmērā.

Ūlenbekai balva tiks pasniegta īpašā ceremonijā 21. maijā Oslo.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!