"Tornis"
 
Ar bērniem
05.01.2019

Portālu "Filmas.lv" papildina "Animācijas brigādes" izlase

Komentē
0

Nacionālā kino centra portālā "Filmas.lv", kur Latvijas filmas pieejamas tiešsaistē jebkurā laikā un jebkurā vietā visā Latvijas teritorijā, 2019. gadam sākoties, pievienojas 11 jauni darbi, ar ko papildināta līdz šim jau vairāk nekā 100 filmu lielā kolekcija.

Latvijas klasisko leļļu animāciju, kuru pazīst un mīl jau vairākas skatītāju paaudzes, portālā "Filmas.lv" līdz šim pārstāvēja vecmeistara Arnolda Burova filmas, bet līdz ar šo papildinājumu izlasei pievienojas arī viņa darba turpinātāji – studija "Animācijas Brigāde", kurā strādā vairāki režisori. Par Arnolda Burova skolnieku var dēvēt režisoru Jāni Cimmermani, kura filmogrāfijā visplašākajai publikai pazīstams "Avārijas brigādes" piedzīvojumu seriāls. Latvijā iemīļotie trīs vīri - Sīlinks, Bembelats un Poteriks - kopš 2012. gada savus varoņdarbus veic arī Eiropas valstīs, un portālā "Filmas.lv" tagad var redzēt, ko viņi darījuši Spānijā (filma "Korrida", 2012), Itālijā (filma "Tornis", 2015) un 17. gadsimta zviedru karakuģī ("Vāsa", 2013). Portāla izlasē iekļauts arī pēdējais no "Avārijas brigādes" vīru piedzīvojumiem Latvijā ("Tīģeris", 2010), bet interesantu starpžanru kino piedāvā režisora Jāņa Cimmermaņa un viņa kolēģu veltījums skolotājam Arnoldam Burovam - dokumentālā kino un animācijas apvienojums "Meistara slepenā dzīve" (2016).

Studijā "Animācijas Brigāde" strādā arī režisore Dace Rīdūze, kura visvairāk rūpējas par pašas jaunākās paaudzes skatītājiem un bieži pārvērš filmās labu bērnu literatūru. Ar 2010. gada filmu "Zīļuks" Dace Rīdūze pievērsās iemīļotās bērnu rakstnieces un mākslinieces Margaritas Stārastes darbiem, kuros balstīta arī filma "Sārtulis" (2014), bet filmas "Ruksīša ceļojums" (2017) pamatā ir Dzidras Rinkules-Zemzares pasaka dzejā.

Zīļuks

Portālā "Filmas.lv" turpmāk studiju "Animācijas Brigāde" pārstāvēs arī divas filmas, ko uzņēmis režisors Māris Brinkmanis, – ekoloģijas problēmām veltītais stāsts "Meža sargi" (2015) un tehniski sarežģītā filmiņa "Vaikiki" (2017), kur darbība notiek konditorejas veikalā un filmas varoņi – zefīri, kūciņas un pīrādziņi – rosās stikla vitrīnās.

Vaikiki

"Animācijas Brigādes" izlasei portālā filmas.lv pievienota arī studijas titulētākā filma – Berlināles konkursā apbalvotā filma "Eži un lielpilsēta" (2013), ar kuru režijā debitēja Ēvalds Lācis.

Nacionālais kino centrs atgādina, ka portālā "Filmas.lv" gan skolēnu brīvdienās, gan jebkurā citā laikā var noskatīties arī citas Latvijas animācijas filmas (kopā gandrīz 50), arī spēlfilmas un dokumentālo kino. Portāls "Filmas.lv" tapis pēc Kultūras ministrijas iniciatīvas ar Eiropas Savienības atbalstu, tā izveidē sadarbojas Nacionālais kino centrs  un  Kultūras informācijas sistēmu centrs (KISC), kas nodrošina portāla tehnisko darbību. Portāla video-saturs tiešsaistē pieejams ne tikai datora pārlūkprogrammās, bet arī izmantojot viedtālruņus un planšetdatorus ar jaunākajām iOS un Android operētājsistēmu versijām.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!