Aktualitātes
01.05.2019

Poļi pret mākslas cenzūru protestē ar banānu selfijiem

Komentē
0

Varšavas Nacionālā muzeja lēmums izņemt no izstādes poļu mākslinieces Natālijas LL video ar meiteni, kas jutekliski ēd banānu, izsaucis plašus protestus Polijā un kļuvis par iemeslu sociālo mediju akcijai, kurā sabiedrībā pazīstami cilvēki un cenzūras pretinieki publicē pašportretus ar banāniem.

1972. gadā radītais video un fotogrāfiju cikls ar nosaukumu "Patēriņa māksla", kas muzejā bija skatāms vairākus gadus, krita nežēlastībā pagājušajā nedēļā – pēc tam, kad muzeja jauno direktoru Ježiju Mizeleku uz pārrunām izsauca Kultūras ministrija. Savukārt pats Mizeleks poļu medijiem klāstījis, ka jau kopš stāšanās amatā ir pret tādu darbu izrādīšanu, kas varētu "negatīvi ietekmēt jaunus, jūtīgus cilvēkus", kā arī uzsvēra, ka par darbu sūdzējušies vairāki muzeja apmeklētāji.

Natālija LL, "Patēriņa māksla"

Līdz ar Natālijas LL darbu no apskates izņemts arī Katažinas Koziras videodarbs "Lauku māksla" (2005), kurā attēlota sieviete, kas pavadā ved par suņiem pārģērbtus vīriešus.

Protestējot pret cenzūru, desmitiem cilvēku ar mirkļbirku #bananaselfie publicēja internetā fotogrāfijas, kur redzami, ēdot banānus, savukārt pirmdien simtiem protestētāju ar banāniem rokās vai to mizām uz galvas pulcējās pie muzeja, pieprasot noņemto darbu atgriešanos ekspozīcijā.

Reaģējot uz protestiem, pirmdien Ježijs Mizeleks paziņojis, ka darbs atgriezīsies muzejā līdz 6. maijam, kad beigšoties muzeja reorganizācija, taču šis nav vienīgais ar mākslu un kultūru saistītais incidents, kas noticis pēc labēji orientētās partijas "Likums un taisnība" nākšanas pie varas pagājušajā gadā. Nesen kultūras ministrs Pjotrs Gliņskis pārtrauca finansēt Eiropas Solidaritātes centru, kas ietver muzeju un bibliotēku un ir populārs valdības kritiķu vidū. Savu lēmumu Gliņskis pamatoja, sakot, ka centra darbība pārkāpj tā pilnvaras – izglītot par poļu pretošanās kustības vēsturi.

Gliņskis arī vairākkārt izpelnījies kritiku par finansējuma ierobežošanu mākslas festivāliem, kas plānojuši rādīt provokatīvas teātra izrādes par katoļticības tēmu. Tāpat Gliņskis atlaidis populāru teātra direktoru, kurš viņu kritizējis, kā arī 2. pasaules kara muzeja direktoru, kura vadītā muzeja ekspozīcija, pēc kultūras ministra domām, pietiekami neatspoguļojot poļu ciešanas un varonību.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!