Aktualitātes
09.03.2021

Pjotrs Avens Rīgā atvērs muzeju savai privātkolekcijai

Komentē
0

Krievu miljardieris, mecenāts un mākslas kolekcionārs Pjotrs Avens iegādājies nekustamo īpašumu Rīgā, Valdemāra ielā 19, ar mērķi nākotnē šajā namā izveidot nevalstisku latviešu un krievu mākslas muzeju, ziņo Avena pārstāvji.

Kā teikts paziņojumā presei, Pjotra Avena kolekcija veidota vairāk nekā 25 gadu garumā un ietver pasaulē lielāko divdesmitā gadsimta sākuma krievu mākslinieku darbu privātkolekciju, tāpat arī vairākas citas kolekcijas. Starp tām ir arī lielākā privātā padomju propagandas porcelāna kolekcija un Rīgas mākslas porcelāna un keramikas kolekcija. Viens no Rīgā iecerētā muzeja mērķiem būšot veicināt Latvijas porcelāna atpazīstamību.

"Jau vairākus gadus domāju par latviešu un krievu mākslas muzeja izveidi Rīgā. Latvija ir mana vectēva dzimtene, mana ģimene šeit pavada daudz laika, un ceru, ka iecerētais muzejs, tā pastāvīgā ekspozīcija un izstādes sniegs ievērojamu pienesumu Latvijas kultūras dzīvē, veicinās Latvijas atpazīstamību pasaulē, veicinās tūrismu. Privātie muzeji, tādi kā nesen atvērtais Jāņa un Dinas Zuzānu mākslas centrs, ir labs piemērs Latvijas pozicionēšanai Eiropas kultūras kartē. Esmu gandarīts, ka man izdevies atrast piemērotu ēku savai kolekcijai, un jau tuvākajā laikā uzsāksim projektēšanas darbus," komentē mecenāts, mākslas kolekcionārs Pjotrs Avens.

Arhitekta Heinriha Kārļa Šēla 1873. gadā celtā ēka, kas iecerēta kā jaunā muzeja mājvieta, atrodas tieši pretim Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam un līdz šim kalpojusi kā biroju un dzīvojamais nams.

Pjotrs Avens ir dzimis Krievijā, dzīvo gan Krievijā un Lielbritānijā, gan arī Latvijā. Ieguvis ekonomikas zinātņu kandidāta grādu Maskavas Valsts universitātē, vada Krievijas lielāko komerciālo banku "Alfa-Bank". Apbalvots ar  Latvijas Triju Zvaigžņu ordeni, kā arī ir Latvijas Universitātes Goda doktors. Pjotra Avena dibinātā labdarības organizācija "Aven Foundation" Latvijā darbojas kopš 2008. gada, atbalstot Latvijas kultūras pasākumus, izglītības projektus, kā arī ar veselības veicināšanu saistītos projektus. 2019. gadā Pjotrs Avens kopā ar saviem partneriem uzsāka simfoniskās mūzikas festivālu "Rīga Jūrmala". Savukārt kopš 2014. gada fonds izsniedz izcilības stipendijas Latvijas studentiem.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!