Lolita Tomsone 2019. gada Sieviešu solidaritātes gājienā. Foto: Anna Andersone
 
Aktualitātes
03.05.2019

Pirmo Latvijas PEN balvu iegūst aktīviste Lolita Tomsone

Komentē
3

Latvijas PEN balvu par nozīmīgu veikumu vārda brīvības veicināšanā, cenzūras ierobežošanā vai diskriminēto grupu atbalstīšanā 2019. gadā iegūst Žaņa Lipkes memoriāla direktore un aktīviste Lolita Tomsone, informē organizācija.

Latvijas PEN balva tika nodibināta š.g. 18. martā Latvijas PEN gadskārtējā kopsapulcē. Latvijas PEN balva tiek piešķirta par nozīmīgu veikumu vārda brīvības veicināšanā, cenzūras ierobežošanā vai diskriminēto grupu atbalstīšanā. Latvijas PEN balvas mērķis ir popularizēt konkrētās personas darbību un vārda brīvības aizstāvību kā nozīmīgu darbu.

Balvu Lolita Tomsone iegūst par nerimstošu aktivitāti sieviešu tiesību aizstāvēšanā, kā arī par protesta akciju organizēšanu un iedvesmošanu, jo šo akciju rezultātā netika veikti sieviešu pašnoteikšanos ierobežojoši grozījumi Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, par enerģisku līdzorganizēšanu kustībā, kas iestājas pret nevajadzīgu koku izciršanu "Par kokiem Rīgā", kā arī par to, ka viņa ar savu darbību atjaunojusi sociālās atmiņas taisnīgumu, organizējot pasākumus Latvijas teritorijā nogalināto ebreju un citu holokaustā cietušo iedzīvotāju piemiņai.

Latvijas PEN balvas vizuālo veidolu katru gadu veidos kāds mākslinieks vai māksliniece, kurš būs informēts par balvas saņēmēju un veidos balvu konkrētajai personībai. Tā kā Latvijas PEN ir brīvprātīga bezpeļņas organizācija, arī mākslinieks savu darbu ziedos PEN pārstāvēto ideju labā.

Pirmo Latvijas PEN balvu veidojis mākslinieks Ivars Drulle, kurš vairākkārt ticis nominēts Purvīša balvai un savos darbos apliecinājis interesi par sociālām, eksistenciālām tēmām. Ivars Drulle savos darbos pievēršas refleksijai par neviennozīmīgām un publiski ne pārāk ērti apspriežamām sabiedrības norisēm, aplūkojot tās caur saskarsmes punktiem ar paša privāto dzīvi.

Pirmā Latvijas PEN balva tika pasniegta, atzīmējot Pasaules preses brīvības dienu, 3. maijā Latvijas PEN biedru organizētā flešmobā. Lolitai Tomsonei to pasniedza mākslinieks Ivars Drulle.

Pretendentu Latvijas PEN balvai var pieteikt jebkurš Latvijas PEN biedrs. Balsošana par balvas ieguvēju notiek Latvijas PEN gadskārtējā kopsapulcē.


Ivara Drulles veidotā Latvijas PEN balva

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
3

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!