Aktualitātes
15.09.2022

Pirmizrādi piedzīvos Lindas Oltes filma par "sistēmas bērniem"

Komentē
0

Rīgas Starptautiskā kinofestivāla programmā 20. oktobrī nacionālo pirmizrādi piedzīvos režisores Lindas Oltes debijas spēlfilmas "Māsas". Ģimenes drāma – stāsts par adopciju uzreiz pēc pirmizrādes nonāks kinoteātros visā Latvijā.

Filma "Māsas" ir sociāla ģimenes drāma par bērnunamā uzaugušām māsām Anastasiju un Diānu, kurām paveras iespēja tikt adoptētām amerikāņu ģimenē. Deviņgadīgā Diāna ir laimīga, ka viņai beidzot būs īsta ģimene, bet trīspadsmitgadīgā Anastasija nolemj darīt visu, lai atrastu savu bioloģisko māti. Lindas Oltes debijas pilnmetrāžas spēlfilma "Māsas" meklē atbildi uz jautājumu, vai sistēmas bērniem ir iespēja rast piederības sajūtu un lauzt pagātnes apzīmogoto dzīves scenāriju.

"Māsas" savu nacionālo pirmizrādi Rīgas Starptautiskajā kino festivālā piedzīvos ceturtdien, 20. oktobrī, kinoteātra "Splendid Palace" Lielajā zālē. Par starptautiskās izplatīšanas tiesībām filmas "Māsas" producenti jau pavasarī noslēguši līgumu ar vienu no vadošajām Eiropas aģentūrām "True Colours".

"Scenārija sagatavošanas posmā daudz laika pavadīju Latvijas bērnunamos, kur uzklausīju tajos mītošo bērnu dzīvesstāstus un vēroju viņu ikdienu. Intervēju bērnunamu vadītājus, darbiniekus, adoptētāju ģimenes Latvijā un Amerikā, kā arī sievietes, kuras dažādu iemeslu dēļ par saviem bērniem nevar parūpēties pašas. Kad pirms trīs gadiem sāku strādāt pie filmas, Latvijas bērnunamos bija vairāk nekā tūkstotis bērnu un katru gadu aptuveni simts tika adoptēti uz ārvalstīm. 2021. gadā Saeima pieņēma likumu, kas aizliedz adopciju uz ārzemēm, un arvien diskutabls ir jautājums par šī aizlieguma ietekmi uz sistēmas bērnu nākotni," tā par filmas tapšanu stāsta režisore un scenārija autore Linda Olte.

Līdz šim Linda Olte strādājusi Latvijas Televīzijā pie dažādu dokumentālu filmu un raidījumu veidošanas, režisējusi seriālu "Projekts: Šķiršanās", saņēmusi Lielā Kristapa balvu kā labākā montāžas režisore par darbu pie Ievas Ozoliņas dokumentālās filmas "Mans tēvs baņķieris". Lindu interesē sociāli atbildīgs un reizē jūtīgs kino, un to demonstrē arī viņas debijas pilnmetrāžas filma "Māsas".

Galveno lomu filmā atveido Rīgas Centra humanitārās vidusskolas skolniece Emma Skirmante. "Uz meiteņu lomām bija pieteikušās ap 1500 meiteņu, un par Emmu diezgan ātri radās sajūta, ka viņa varētu būt īstā. Bet, kad viņa, neko nezinot par scenāriju, uz vienu no kastinga kārtām atnāca ar savu melno suni, mums uzreiz viss bija skaidrs. Suns arī ir būtisks tēls filmā," stāsta Linda Olte.

Pārējās lomas atveido gan labi pazīstami latviešu aktieri, gan jaunie talanti un ārvalstu viesi: Gerda Aljēna, Katrīna Krēsliņa, Iveta Pole, Elita Kļaviņa, Viktorija Meijersa-Greja, Nīls Makgerrijs, Igors Šelegovskis, Indra Briķe u. c. Filmas režisore un scenārija autore ir Linda Olte, operators inscenētājs – Aleksandrs Grebņevs, komponists – Federiko Kampanja.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!