Aktualitātes
26.10.2020

Pirmais dokumentālā kino festivāls "Artdocfest/Riga" izziņo programmu

Komentē
0

No 26. novembra līdz 1. decembrīm Rīgā notiks pirmais starptautiskais dokumentālā kino festivāls "Artdocfest/Riga".

Festivālu "Artdocfest" 2007. gadā Krievijā izveidoja režisors Vitālijs Manskis, kurš vairākus gadus vēlāk, vājinoties demokrātiskajiem procesiem kaimiņvalstī, pārcēlās uz Latviju un atveda festivālu sev līdz. Piecus gadus "Artdocfest" darbojies Latvijā kā Starptautiskā festivāla "Riga IFF" dokumentālo filmu programmas sastāvdaļa, bet šogad uzsāks patstāvīgu dzīvi ar mērķi izveidoties par nozīmīgu kultūras un dokumentālā kino atskaites punktu Baltijas un vēlāk arī plašāk Austrumeiropas reģionā.

Pirmā festivāla ietvaros skatāmās filmas apkopotas divās programmās – "Baltijas fokuss" un "Artdocfest", kas tiks demonstrētas kinoteātrī "Splendid Palace". Programma "Baltijas fokuss" ietver astoņus izcilus Baltijas valstīs vai kopprodukcijā ar tām veidotus darbus, kas Latvijā tiks izrādīti pirmo reizi. "Tiem piemīt labākais, kas raksturīgs Baltijas kino – dokumentāla faktualitāte mijiedarbībā ar tēlainu kino valodu," raksta festivāla veidotāji.

Programmā būs skatāms Latvijas un Lietuvas kopražojums "Lēciens" (rež. Giedre Žickīte) par lietuviešu jūrnieka Simas Kudirka izmisīgo izraušanos brīvībā, 1970. gadā burtiski pārlecot no padomju kuģa uz amerikāņu krasta apsardzes kuteri, Igaunijā dzīvojošā kolumbiešu izcelsmes režisora Karlosa Lesmesa (Carlos E. Lesmes) filma "Bijušo sajūtu zaudējums" par māsu, kas meklē Kolumbijas narkomānu padibenēs pazudušo brāli, Karla Ulsona (Carl Olsson) ambientais darbs "Pa to laiku uz zemes", kas ielūkojas tajā, kā tiek sakārtota "pēdējā pietura šai saulē", Spānijas, Islandes un Lietuvas kopražojums "Omāru zupa", kas vēsta par maza Islandes ciematiņa iedzīvotāju dzīvi, igauņu režisores Evas Megi (Eeva Mägi) filma "Skaistuma smagā nasta" – traģikomiski poētisks stāsts par ciema vīriem un viņu cīņu ar vareno Šņabja Garu, lietuviešu režisores Marijas Stonītes (Marija Stonyte) "Viena dzīve", kas pēta to, kāda ir dzīvības cena, jaunās režisores Elīnas Langes-Ionatamišvili emocionālā filma "Nemierīgās atmiņas" uzņemta Gruzijā, pārvietoto bēgļu nometnē, kas izveidojusies pēc Krievijas-Gruzijas kara 2008. gadā, kā arī "Sirds aplis" – kādas ekoloģiskas komūnas gala un sākuma dokumentējums emocionālā igauņu režisores Margitas Lillakas (Margit Lillak) portretējumā.

Konkursa programmā "Artdocfest" piedalās 21 filma no dažādām pasaules valstīm. Tās ietvaros būs skatāma Viktora Kosakovska izcilā "Gunda" – viens no šīgada visvairāk gaidītajiem dokumentālā kino notikumiem – melnbalta poētiska filma par cūkām, govīm un vistām. Režisors uzskata, ka pašā sākumā, Bībeles pirmajā lappusē, ieviesusies kļūda un civilizācija aizgājusi pa pieskari.

Rīgā būs skatāma arī Irinas Cilikas (Ityna Tsilyk) jau daudzu festivālu laurus plūkusī "Zeme ir zila kā apelsīns", kurā vientuļā māte Anna un viņas četri bērni, kas dzīvo netālu no frontes līnijas Donbasā, uzņem filmu par savu dzīvi kara laikā.

Ārpus konkursa tiks izrādīta arī festivāla prezidenta, režisora Vitālija Manska jaunākā filma "Gorbačovs. Paradīze". "Filma par vīru, kura izraisītās pārmaiņas mainīja pasauli. Viņš bija Atklātības (Glasnostj) un Pārbūves (Perestroika) arhitekts, Berlīnes mūra nojaucējs. Taču arī Černobiļas avārijas noklusētājs, Tbilisi un Baku protestētāju apspiedējs. Padomju impērija sabruka viņa valdīšanas laikā, un viņa paša tauta viņu par to nosoda. Ar pagātnes notikumu nastu plecos vientuļais, nu jau vecais vīrs dzīvo sava mūža pēdējās dienas kādā tukšā Maskavas priekšpilsētas namā..." teikts filmas anotācijā.

Abas programmas vērtēs starptautiskas žūrijas: "Baltijas fokusa" žūrijā režisore un producente Alīna Rudņicka, kinokritiķis, Triestes festivāla programmas kurators Massimo Tria, kā arī Tue Stēns Millers – filmu konsultants un "Baltijas dokumentālā kino krusttēvs". "Artdocfest" konkursa žūrijā Dita Rietuma – Latvijas Nacionālā kino centra direktore, Artemijs Troickis – žurnālists un raidījumu vadītājs, Vladimirs Pozners – žurnālists, rakstnieks.

"Baltijas fokusa" konkursa programmas uzvarētāji – labākā filma un labākais režisors – saņems festivāla galveno balvu "Hercs", kas radīta par godu ievērojamajam kino režisoram Hercam Frankam. Balvas dizaina autors – tēlnieks Aigars Zemītis.

Informāciju par citām šīs programmas filmām un to seansiem var atrast šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!