Aktualitātes
30.04.2019

Pilsētvidē apskatāma foto izstāde "Dzimšanas diena. Brīvība"

Komentē
0

Svinot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, no 29. aprīļa līdz 5. maijam sabiedriskā transporta pieturvietās apskatāma foto izstāde "Dzimšanas diena. Brīvība". Vienpadsmit pilsētās redzamas dokumentālas fotogrāfijas un īsstāsti par Latvijā dzīvojošiem cilvēkiem un viņu dzimšanas dienām.

Idejas īstenotāji ir fotogrāfs Ģirts Raģelis un kultūras žurnāliste Eva Johansone, kuri tic, ka, dokumentējot un parādot cilvēkus viņu dzimšanas dienā, var tuvplānā notvert un parādīt dažādo Latvijas sabiedrību. Abi autori izvēlējās neizstādīt fotogrāfijas izstāžu telpā, bet pilsētvidē, lai uzrunātu arī to sabiedrības daļu, kas neapmeklē izstādes.

"Dzimšanas diena ir īpašs dzīves stopkadrs, kurā cilvēki ir patiesāki. Tā ir ielūkošanās īpašā brīdī, kad jāsaprot, kā un vai svinēt savu dzīvi. Tā ir viņu brīvība, tāpat kā svinēt vai nesvinēt mūsu valsts svētku dienas. Neatkarīgi no tā, kādas būtu pārdomas vai paša noskaņojums svētkos, ikviens ir daļa no Latvijas kopienas, tādēļ izstāde apskatāma nedēļu pirms 4. maija svētkiem. Stāsti ir dažādi, ne vienmēr prieka un kūku pilni. Daudzi no varoņiem atzina, ka svētku diena ir atskaites punkts, kurā izvērtēt aizgājušo gadu. Vecāka gadagājuma cilvēki raizējas par veselību, jaunie - par savas vietas atrašanu. Viens ir iemīlējies, otrs pazaudējies, trešais aizdomājies, bet ceturtais alkst jaunu piedzīvojumu. Mēģinājām to visu dokumentēt. Paldies katram, kurš dalījās ar savām pārdomām," pateicīga ir idejas autore Eva Johansone.

"Projekta sākumā likās, ka varbūt ielaužos ar fotokameru īpašā dienā, bet aizvien biežāk dzirdu, ka šis svētku portrets ir bijis viens no īpašajiem notikumiem. Ik gadu fotografēju arī pats savu pašportretu dzimšanas dienā: tā jau kļuvusi par svētku tradīciju. Lai gan gaviļnieki bieži saka, ka tā īpaši nesvin savu dzimšanas dienu, ikvienam ir savas svētku tradīcijas. Caur pieturvietās izvietotajām fotogrāfijām, aizsniedzam plašu auditoriju, cenšoties visvairāk uzrunāt tieši reģionos dzīvojošos iedzīvotājus. Dizainere Eva Abduļina vizualizētos stāstus ietērpa plakātu formātā, kas ļauj šo padarīt par īpašu foto izstādi," stāsta fotogrāfs Ģirts Raģelis.

Fotogrāfijas līdz nedēļas beigām aplūkojamas Ventspilī, Tukumā, Rīgā, Liepājā, Valmierā, Siguldā, Daugavpilī, Bauskā, Cēsīs, Jelgavā un Kuldīgā. Visas fotogrāfijas vienkopus aplūkojamas projekta vietnē un projekta instagrama un feisbuka kontos, kur ik nedēļu tiek publicētas fotogrāfijas un stāsti par dažādu personību dzimšanas dienām. Dokumentācijas plānots regulāri papildināt arī nākamgad, turpinot iepazīstināt ar dažādiem Latvijas cilvēkiem viņu dzimšanas dienā, ilustrējot, ka mēs katrs esam svarīga Latvijas kopienas daļa.

Par projekta autoriem

Dalība ISSP un darbs interneta žurnālā "Satori" ļāvis fotogrāfam Ģirtam Raģelim attīstīt īpašu portretu tehniku, panākot radošu un personisku noskaņu fotogrāfijās. Personību stāstus pieraksta un ciemošanos organizē Eva Johansone, kura veidojusi vairāk nekā 300 dokumentālu televīzijas stāstu, arī publikācijas un filmu scenārijus.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!