Foto: Jānis Spurdziņš
 
Karš Ukrainā
11.03.2022

Piezīmes par Ukrainu. 11. daļa: Putinu uz Hāgu?

Komentē
0

Tomass Pildegovičs ir ārpolitikas un drošības pētnieks, kas šobrīd Kembridžā raksta doktora disertāciju par ES un NATO lomu Gruzijas un Ukrainas konfliktu risināšanā.

Kopš Ukrainas kara sākuma viņš ik dienu ir publicējis savas piezīmes par Ukrainu, caur dažādiem tematiem skaidrojot notiekošo. Šajā saitē iespējams lasīt visas līdzšinējās piezīmes.

 

11. daļa: Putinu uz Hāgu?

Pagājušajā nedēļā man bija iespēja apmeklēt vairākus piketus pie Krievijas vēstniecības Rīgā. Spilgti atminos, ka viens no populārākajiem saukļiem protestētāju vidū bija "Putinu uz Hāgu, Putinu uz Hāgu!"

Šodien īsi apskatīšu, ko īsti šis aicinājums nozīmē, kādas tam būtu praktiskas sekas un – vai tā ir tikai sapņošana?

Sāksim ar pamatiem – kas atrodas Hāgā un kāpēc tā ir svarīga?

Hāgā atrodas divas tiesas, kuras potenciāli var saukt pie atbildības Putina režīmu.

1. Starptautiskā krimināltiesa (International Criminal Court/ICC)

Šī institūcija tiesā INDIVĪDUS par vissmagākajiem noziegumiem starptautiskā mērogā – genocīdu, noziegumiem pret cilvēci, kara noziegumiem, agresiju (ar ko atšķiras šie noziegumi, apskatīšu kādā no nākamajiem rakstiem).

Šīs tiesas autoritāte un spēks balstās uz līgumu, ko sauc par Romas statūtiem.

Savukārt tiesas procesa rezultātā var tikt piespriests ļoti ilgs cietumsods un atlīdzība cietušajiem.

Starptautiskā krimināltiesa ir uzsākusi izmeklēšanu par potenciāliem pārkāpumiem Ukrainā jau kopš 2013. gada, aptverot pagātnes un tagadnes apsūdzības.

Kārtējais atgādinājums – mēs nedrīkstam aizmirst, ka Krievijas agresija pret Ukrainu nesākās pirms divām nedēļām!

Jau ir pamatotas aizdomas, ka noziegumi (kopumā četri), kas ietilpst tiesas jurisdikcijā, ir nodarīti.

Tiesa ir uzsākusi pierādījumu ievākšanas procesu.

Taču te mēs atduramies pret būtiskāko no problēmām, kuras dēļ ir maz ticams, ka Starptautiskā krimināltiesa realizēs sapni par "Putinu uz Hāgu".

Saskaņā ar Romas statūtu 63. pantu – apsūdzētie NETIEK tiesāti bez viņu klātbūtnes, tāpēc obligāta būtu nepieciešamība fiziski nogādāt Putinu Hāgas tiesā.

Ko tas nozīmē? Kamēr Putina režīms ir pie varas Krievijā, nav diez ko ticams, ka viņš pats brīvprātīgi iekāptu lidmašīnā, aizlidotu uz Hāgu un piedalītos tiesas prāvā (es ceru, ka mana ironija ir uztverama).

Kas notiktu, ja Putinu sauktu pie atbildības, kamēr viņš ir Krievijas prezidents?

Mēs nonāktu ļoti sarežģītā situācijā, kurā lieta "iestrēgtu" uz daudziem gadiem – Putins spertu visus soļus, lai izvairītos no fiziskas klātbūtnes kādā valstī, kas atzīst tiesas jurisdikciju.

Šādu izvairīšanos esam novērojuši ar citiem notiesātajiem valstu līderiem, piemēram, bijušo Sudānas prezidentu Omāru al-Baširu.

Rezumējot – Starptautiskajai krimināltiesai izdotos pilnvērtīgi saukt Putinu pie atbildības tikai tādā gadījumā, JA Krievijā notiktu režīma maiņa UN jaunais režīms piekristu izdot Putinu starptautiskajai tiesvedībai.

2. Hāgā atrodas arī ANO Starptautiskā tiesa (International Court of Justice/ICJ).

Šī ir ANO galvenā tiesu varas iestāde, kurā tikai VALSTIS vai starptautiskās organizācijas var būt puses lietās, kas nodotas izskatīšanai.

Ļoti vienkāršojot – ja iepriekš minētajā Starptautiskajā krimināltiesā var tiesāt Putinu un Krievijas militārpersonas, kas īstenoja agresiju, tad ANO Starptautiskajā tiesā tiesāta tiek Krievijas Federācija.

Kāda ir šīs institūcijas nozīme saistībā ar Putina izvērsto karu pret Ukrainu?

27. februārī Ukraina vērsās ANO Starptautiskajā tiesā pret Krievijas Federāciju par jēdziena "genocīds" izkropļošanu (pārkāpjot Konvenciju par genocīdu), lai attaisnotu savu īstenoto agresiju. 

Jāatgādina, ka pēdējās nedēļās pirms šī iebrukuma veikšanas Putins bez jebkādiem pierādījumiem apgalvoja, ka Ukraina vēloties "iznīcināt" etniskos krievus Ukrainas austrumu daļā. 

Šī gada 7. martā tika uzsākta lietas izskatīšana un notika tiesas sēde.

Rezultātā ANO ST var konstatēt, ka ir bijis starptautisko saistību pārkāpums, un var noteikt atlīdzības veidu un apmēru par pārkāpuma izdarīšanu (šajā gadījumā tas būtu attiecīgo Genocīda konvencijas pantu pārkāpums).

Tātad, vienkāršoti izsakoties, lieta tiek izskatīta, tā virzās uz priekšu un pastāv iespēja, ka Krievija tiks notiesāta par starptautisko tiesību pārkāpumu. Taču – vai tas nozīmē, ka Putins nonāks Hāgā?

Problēma, pret ko atduras ANO Starptautiskā tiesa, ir tās atkarība no ANO dalībvalstu sadarbošanās. Respektīvi, tai nav varas mehānismu, ar ko nodrošināt savu lēmumu izpildi.

Izmantojot vienkāršotu analoģiju: ja parastā tiesā, piemēram, Rīgā, notiesāto apcietina policija vai tiesas sargs un aizved uz cietumu, tad ANO Starptautiskās tiesas rīcībā nav tādas "globālās policijas" vai "pasaules armijas", kas varētu aizbraukt uz Krieviju un arestēt notiesātos.

Rezumējot: starptautisko publisko tiesību sistēmā ir gaužām daudz nepilnību un lēmumus īstenot realitātē bieži ir ārkārtīgi sarežģīti. Putina režīma pilnvērtīga saukšana pie atbildības starptautiskas tiesas priekšā Hāgā nav ticama, kamēr Krievijā nav notikusi režīma maiņa.

Un tomēr ir gadījumi, kad starptautiskais tiesiskums "panāk" notiesātos valstu līderus, kā tas notika ar asiņaino Dienvidslāvijas līderi Slobodanu Miloševiču.

Mums ir jācer, ka Krievijas tautas pacietība nav bezgalīga un ka tā neļaus šīs agresijas plānotājiem un izpildītājiem palikt pie varas mūžīgi.

Tomass Pildegovičs

Kembridžas Universitātes starptautiskās drošības eksperts.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!